-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2023 04 14

Ilgiausiai dirbantys vadovai Lietuvoje: po 15–30 metų vadovauja ir ligoninėms, ir autobusų parkams

15 proc. valstybės ir savivaldybės valdomų įmonių ir viešųjų įstaigų vadovų pareigas eina dešimtmetį ar ilgiau, rodo Registrų centro duomenys. Dalis vadovų tose pačiose kėdėse – ir 20, ir 30 metų, o šiuo metu galiojantis kadencijų ribojimas jų nepasiekė dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, kai kurie ilgamečiai vadovai po įstatymo priėmimo dar neišdirbo maksimalaus 10 metų laikotarpio.
Ilgiausiai dirbantys vadovai trys
Ilgiausiai dirbantys vadovai / Įmonių, viešųjų įstaigų nuotr.

Kiek laiko turėtų vadovauti savivaldybės ir valstybės valdomų įmonių (VVĮ ir SVĮ) vadovai?

Šis klausimas ir vėl grįžo į viešąją erdvę, kai dalis parlamentarų pasiūlė atsisakyti valstybės ir savivaldybės įmonių bei jų valdomų akcinių bendrovių vadovų kadencijų. Nuo 2017 metų tokiose įmonėse vadovo pareigas draudžiama eiti daugiau nei dvi penkerių metų kadencijas iš eilės. Tiesa, ši idėja bent kol kas palaikymo nesulaukė – praėjusią savaitę Seimas nepritarė šiam pasiūlymui.

O Registrų centro surinkti duomenys rodo, kad ilgamečių vadovų viešajame sektoriuje Lietuvoje netrūksta. Registrų centro duomenimis, iš 605 valstybės ir savivaldybės valdomų įmonių ir viešųjų įstaigų 10 metų ir ilgiau tas pats asmuo vadovauja 90-yje juridinių asmenų – t. y. 15 proc.

O atmetus viešąsias įstaigas ilgamečių vadovų, vadovaujančių ilgiau nei dešimtmetį, – beveik 10 proc.

Dalis vadovų tas pačias pareigas eina ir daugiau nei 20 metų, o kadencijų ribojimas jų nepasiekė dėl įvairių priežasčių: ribojimas taikomas ne visoms viešosioms įstaigoms, o kai kurie ilgamečiai vadovai po šio draudimo įvedimo dar neišdirbo maksimalaus 10 metų laikotarpio.

Tad kiek laiko ir kur dirba seniausiai pareigas einantys VVĮ ir SVĮ vadovai Lietuvoje? 15min ir pačių ilgamečių vadovų pasiteiravo apie dešimtmečius tose pačiose pareigose trunkantį darbą.

TOP10 vadovų, dirbančių ilgiausiai

Seniausiai dirbantis vadovas – viešosios įstaigos Visagino ligoninės direktorius Kastytis Matulevičius, šiai įstaigai vadovaujantis nuo 1992 metų pradžios – 31-erius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius