Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Įmanoma tik Graikijoje: vyrai barą atidarė krizės įkarštyje, pelną ėmė žerti po 4 mėnesių

Krizė ar ne, gyvenimas graikams – tikra šventė. 5 graikai barą „Clumsies“ atidarė pačiame krizės įkarštyje, atsipirkti jis pradėjo praėjus vos 4 mėnesiams po atidarymo. Negana to, šis Atėnų centre esantis baras pripažintas vienu geriausių pasaulio barų (6 vieta), nusileidęs tik Niujorko ir Londono barams. 
Vasilis Kyritsis ir Nikos Bakoulis
Vasilis Kyritsis ir Nikos Bakoulis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nikos Bakoulis ir Vasilis Kyritsis interviu metu elgiasi kaip tikri graikai – regis, kad didelio streso nepatiria ir kalba gana atvirai.

„Kažką, nieko (angl. something, nothing)“, – paklaustas, ką groja savo bare, tarsteli N.Bakoulis. Jis priduria, kad geram barui reikia smagios aplinkos, malonaus personalo, ir, žinoma, gerų kokteilių.

Baro nuotr./„The Clumsies“
Baro nuotr./„The Clumsies“

Paklaustas, kada pirmą kartą pajuto pasididžiavimą savo verslu, jis neslepia – tada, kai jis pradėjo atsipirkti. O tai ilgai netruko – jau po keturių darbo mėnesių pradėjo plaukti pinigai.

N.Bakoulis ir V.Kyritsis – du iš penkių baro įkūrėjų – šią savaitę alkoholinių gėrimų rinkodaros ir platinimo kompanijos „Prike“ kvietimu lankėsi Vilniuje ir barmenams rengė mokymus apie sėkmingo baro receptą.

Atsidarė pačiame krizės įkarštyje

„Clumsies“ Atėnų centre penki graikai įkūrė 2013 metais, šalį krečiant finansų krizei ir vis garsėjant kalboms apie Graikijos išstojimą iš euro zonos. 2015 metais šalyje vyko referendumas, ar pritarti Europos Sąjungos peršamoms reformoms mainais į finansinę paramą. Žmonės jame pareiškė taupyti nenorintys.

Tai, kad graikai netaupo, labai padėjo „Clumsies“ savininkams. „Barų verslas sekasi gerai, palyginti su likusiais verslais krizės akivaizdoje. Žmonės niekada nenustoja eiti į barus ir linksmintis. Kai žmonės turi problemų, jie išeina kažkur bendrauti su kitais žmonėmis, išgerti kelis gėrimus, atsipalaiduoti. Tai krizė šių dalykų nesustabdo“, – pasakojo N.Bakoulis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nikos Bakoulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nikos Bakoulis

Tiesa, aiškino jis, žmonės pernelyg neišlaidavo, tačiau lankytis baruose tikrai nesustojo.

„Vienas geras krizės aspektas yra tas, kad žmonės bando pasirinkti geriausią produktą. Jeigu jie turi 10 eurų, greičiausiai jie nuspręs užsisakyti ką nors gero, kad galėtų tuo pasimėgauti. Taigi mūsų verslui dėl to sekasi gerai“, – pridūrė jis.

N.Bakoulis atviravo, kad džiugiausia akimirka buvo tuomet, kai verslas pradėjo atsipirkinėti. O tai, atviravo jis, neužtruko – jau po 4 veiklos mėnesių į barą pradėjo plaukti pinigai.

Baro nuotr./„The Clumsies“
Baro nuotr./„The Clumsies“

V.Kyritsis apie verslo pradžią atsiliepė su didesniu skepsiu nei jo kolega.

„Barą atidaryti buvo gana sunku. Mes buvome krizės įkarštyje. Nėra lengva investuoti pinigus, kai nežinai, kad tau tikrai pasiseks. Bet jeigu tiki savo svajone, išsikeli tikslus, tai sėkmė ateis. Mes dirbome kartu kitame bare. Mes nutarėme, ką mes norėtume padaryti, ką parodyti žmonėms. Penki žmonės su šviežiomis idėjomis sėdo prie vieno stalo ir pradėjo dėlioti savo dėlionės detales“, – sakė V.Kyritsis.

Nors baras kurtas graikams, jame daug ir turistų, o tuo savininkai itin džiaugiasi, mat turistai netaupo.

Franšize netiki

Pernai „Clumsies“ Atėnuose buvo įtrauktas į geriausių pasaulio barų 50-uką. Baras yra 6 vietoje ir nusileidžia tik Londono ir Niujorko barams.

Todėl dabar vyrai keliauja po įvairias šalis ir dalijasi savo sėkmės receptu, o taip pat dairosi ir į tų šalių barus – gal kokia idėja kurs. Graikai turi minčių apie dar vieną barą Graikijoje, bet tai nebus antras „Clumsies“, o visai kitoks baras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vasilis Kyritsis ir Nikos Bakoulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vasilis Kyritsis ir Nikos Bakoulis

„Mūsų klausia, kodėl mes nepadarome franšizės ir nesteigiame šio baro visame pasaulyje. Bet mes netikime franšizėmis. Šis konceptas tinka mūsų žmonėms. Jeigu nori dirbti Maskvoje, Niujorke ar Keiptaune, turi suprasti, kas ten vyksta, kaip žmonės mėgsta leisti laiką“, – kalbėjo V.Kyritsis.

O koks gi yra tas graikų baras?

„Tai yra įprastas baras, kur visi laukiami. Mes stengiamės palaikyti kainas tokias žemas, kaip tik yra įmanoma. Pas mus buvo krizė, todėl negali Atėnų centre pardavinėt brangių kokteilių, brangaus maisto, brangių gėrimų. Mes stengiamės patiekti prabangiai, bet mūsų produktai yra normaliomis kainomis“, – kalbėjo V.Kyritsis.

Baro nuotr./„The Clumsies“
Baro nuotr./„The Clumsies“

Jo kolega pridūrė, kad baras neturi durininko ir niekam baro durys neuždarytos – nėra jokios atrankos pagal išvaizdą (angl. Face control).

Mėgstamiausia citata, kurią mėgsta kartoti baro savininkai: „Lifto į sėkmę nėra, teks lipti laiptais.“

„Mes nusprendėme atsidaryti 2013 metais, tai yra, pačiame krizės įkarštyje. Žmonės ir taip turėjo daug problemų ir patyrė didelį stresą. Mes nenorėjome sukurti dar vienos stresinės situacijos. Žmonės nori atsipalaiduoti, išgerti vieną gėrimą. Būtų nesmagu, jeigu kažkas tave sustabdytų ir paklaustų, ar turite rezervaciją. Iškart tas žmogus pasijaustų, kad jis šioje vietoje netinka“, – kalbėjo N.Bakoulis.

Jis tikino, kad kokteiliai bare nėra labai brangūs – kainuoja daugiausia 10 eurų.

„Mes stengiamės sukurti didžiausią įmanomą pridėtinę vertę už tuos pinigus, kuriuos žmonės sumoka. Kokteiliai kainuoja iki 10 eurų. „Clumsies“ reiškia, kad mes nesirengiame labai iškilmingai ir prabangiai. Mes turime dvejas duris ir neturime durininko. Jeigu norite, galite atsisėsti, jeigu nenorite, galite išeiti. Jokio face control. Atėnuose baruose tai neveiktų. Jeigu būtų durininkas, niekas neateitų, prarastume klientus“, – kalbėjo verslininkas.

Kuo toks ypatingas jų baras, nei jis, nei kartu į Vilnių atvažiavęs kolega taip ir nepaaiškino – jų teigimu, svarbiausiai tiesiog sukurti gerą atmosferą – turi groti maloni muzika, malonūs barmenai ir padavėjai. Be to, kuo daugiau žmonių, tuo jaukesnis ir patrauklesnis jis atrodo.

65 eurai per dieną plius 20 eurų arbatpinigių

Graikijoje vidutinis atlyginimas į rankas siekia apie 720 eurų. Paprastai padavėjai uždirba kiek mažiau, tačiau, „Clumsies“ savininkų teigimu, norintiems pavyksta užsidirbti.

„Mes stengiamės gerai mokėti savo darbuotojams. Kasdien jie gauna 60-65 eurus plius arbatpinigius. Mes tuo pačiu daug keliaujame po pasaulį, pasiimame į jas savo darbuotojus ir keliaujame. Žmonės dirba už pinigus“, – juokėsi V.Kyritsis.

Ar graikai dosniai palieka arbatpinigių?

Baro nuotr./„The Clumsies“
Baro nuotr./„The Clumsies“

„Priklauso nuo to, ką jie turi kišenėse. Vakaro pabaigoje darbuotojai turi po maždaug 20 papildomų eurų. Mūsų geriausias barmenas gali užsidirbti iki 1600 eurų. Tai yra gerai“, – pridūrė N.Bakoulis.

Šiuo metu „Clumsies“ savininkai daug keliauja po įvairias šalis, į keliones kartu vežasi ir darbuotojus.

„Mes išleidome daug pinigų kelionėms aplink, dairydamiesi, kas vyksta. Jeigu esi protingas, keliausi, rasi, kas tau įdomu ir ką gali pritaikyti savo bare“, – kalbėjo N.Bakoulis.

Mėgstamiausia citata, kurią mėgsta kartoti baro savininkai: „Lifto į sėkmę nėra, teks lipti laiptais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius