-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Imasi šešėlio statybų sektoriuje: statybininkų ID tikrinimui pasitelks „Sodros“ sistemas

Vyriausybė trečiadienį posėdyje pritarė, kad statybininkų identifikavimui būtų naudojamos „Sodros“ sistemos, o naujų sprendimų kurti nereikėtų. Seimo prašoma šį klausimą svarstyti skubos tvarka.
Statybos pajūryje
Statybos pajūryje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Nuo kitų metų statybvietėje galės dirbti tik statybininko tapatybės identifikavimo kodą turintys asmenys. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo statybininkų identifikavimui naudoti esamas sistemas.

Šiuo metu planuojama, kad „Sodrai“ pasirengimas panaudoti turimas informacines sistemas ir registrus skaidriai dirbančio darbuotojo nustatymui turėtų kainuoti apie 50 tūkst. eurų, o dar 11 tūkst. eurų – Mokesčių mokėtojų registro pritaikymui.

Anksčiau numatytos naujos sistemos kūrimui būtų prireikę 1,3 mln. eurų.

„Sodros“ sistemose turime daugelį duomenų: duomenis apie visus darbuotojus, „Sodra“ turi galimybę gauti duomenis apie savarankiškai dirbančius darbuotojus, per šias sistemas kitoms institucijoms yra teikiami duomenys apie komandiruotus asmenis į Lietuvos Respubliką“, – žurnalistams trečiadienį sakė socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Socialinės apsaugos ir darbo ministerija
Mato Miežonio / 15min nuotr./Socialinės apsaugos ir darbo ministerija

Ministerija nurodo, kad kiekvienas fizinis asmuo, atliekantis statybos darbus, privalės turėti galiojantį Skaidriai dirbančiojo ID kodą, suformuotą „Sodros“ sistemoje pagal „Sodros“ turimus duomenis apie asmens darbo santykius, savarankišką veiklą, komandiravimą.

Pasak V.Šilinsko, statybininkams bus išduodamas QR kodas, kurį pateikę jie galės įrodyti, kad yra teisėtai Lietuvoje esantys asmenys, mokantys mokesčius.

Anot viceministro, QR kodas būtų tikrinamas panašiai kaip galimybių pasas – tik šiuo atveju būtų žiūrima ne ar žmogus pasiskiepijęs, ar turi neigiamą testo atsakymą, o ar yra „Sodroje“ registruotas darbuotojas, savarankiškai dirbantis ar komandiruotas į Lietuvą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sodra
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sodra

„Suprantama, kad tai pirmas žingsnis kovoje su šešėliu, visų problemų tai neišspręs. Tai gali padėti statybose sumažinti asmenų, kurie neturi apskritai nei darbo sutarties, nei individualios veiklos pažymėjimo, skaičių“, – sakė V.Šilinskas.

Skaidriai dirbančiojo asmens tapatybės identifikavimo kodą gauti galės kiekvienas socialiniu draudimu draustas asmuo, prisijungęs prie savo paskyros, esančios Elektroninėje gyventojų aptarnavimo sistemoje, arba atvykęs į „Sodros“ teritorinį skyrių.

Darbdavys darbuotojui taip pat galės išimti skaidriai dirbančiojo asmens tapatybės identifikavimo kodą prisijungęs prie Elektroninės draudėjų aptarnavimo sistemos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius