Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įmonės „Achema“ darbuotojai pasipiktinę: mažinamos premijos, profsąjungos žada kreiptis į teismą

Jonavos bendrovei „Achema“ šią savaitę įteiktas apdovanojimas „Socialiai atsakinga įmonė 2015“, tačiau trečiadienio vakarą į įmonės salę susirinkę darbuotojai vadovams uždavė nepatogių klausimų. Pagrindinis jų – kodėl, anot jų, atbuline data mažinamas darbo užmokesčio priedas – premijos.
„Achema“ švenčia 50-ąjį jubiliejų
„Achema“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak „Achemos“ profesinių sąjungų administracijos vadovės Birutės Daškevičienės, apie tai, kad negaus už liepos mėnesį priklausančių premijų, žmonės sužinojo trečiadienio vakarą, kai įmonės vadovai sukvietė juos į susirinkimą.

Įmonės generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas teigia, jog priedai mažinami dėl prastų rezultatų, mat trąšų pardavimas – gerokai mažesnis. Tačiau ir skyrus mažesnes premijas „Achemos“ darbuotojai gaus daugiau, nei minimalus darbo užmokestis, nes atlyginimai įmonėje – didesni.

Įmonėje – visuotinis susirinkimas

Mes manome, kad darbdavys neturi teisės neduoti premijos. Turime ir tokios teismų praktikos. Ar šį kartą mes teisūs, pasakys teismas, – sakė B.Daškevičienė.

Trečiadienį baigiantis darbo dienai bendrovės „Achema“ vadovybė achemiečius sukvietė į visuotinį susirinkimą. Pristačius įmonės veiklos rezultatus, darbuotojams pranešta, jog už liepos mėnesį jie gaus perpus mažesnes premijas.

Premijos bendrovėje „Achema“ mokamos įvertinus kiekvieno mėnesio rezultatus, praėjus mėnesiui. Kaip „Jonavos žinioms“ sakė „Achemos“ profesinių sąjungų administracijos vadovė Birutė Daškevičienė, toks sprendimas ne tik papiktino įmonės darbuotojus, tačiau dvi įmonėje veikiančios profsąjungos su „Achema“ žada bylinėtis teisme.

„Mes ginčysime teisme, nes manome, kad jos mažinamos neteisėtai. Premijos mokamos pagal įvykdytus rodiklius, o darbuotojai juos įvykdė, jie dirbo net daugiau, nei įprastai, mat vyko remontai. Todėl mes manome, kad darbdavys neturi teisės neduoti premijos. Turime ir tokios teismų praktikos. Ar šį kartą mes teisūs, pasakys teismas“, – sakė B.Daškevičienė.

Anot pašnekovės, susirinkimo metu žmonės nebuvo nusiteikę geranoriškai, o prieš susirinkimą pasigirdo kalbų ir apie piketus.

Turi įspėti iš anksto

Pasak B.Daškevičienės, nuo metų pradžios įmonė turi apie 10 mln. eurų pelno, tačiau liepos mėnuo trąšų gamintojams nebuvo pelningas.

„Jei būtų nuostolis nuo metų pradžios, tada mes sutiktume. Tačiau žmonės turi būti įspėti iš anksto, o ne atbuline data. Šiandien darbuotojai sužinojo, kad negaus liepos mėnesį uždirbtų pinigų. Jei žmonės tą būtų žinoję anksčiau, jie galbūt būtų kitaip planavę savo išlaidas, gal nevykę atostogų ar pirkę mažiau mokyklinių reikmenų vaikams“, – sakė B.Daškevičienė.

Šis sprendimas, anot B.Daškevičienės, nebuvo suderintas su darbuotojų interesus ginančiomis profsąjungomis. Nors jį derinti „Achema“ bandė, tačiau darbuotojų interesus ginančios profsąjungos tokiam sprendimui nepritarė. „Panaši situacija buvo 2009 metais, tačiau tada buvo kalbama su profsąjungomis, vyko derybos“, – teigė B.Daškevičienė.

Paskaičiuota, kad, sumažinus premijas, įmonės darbininkas gaus maždaug 60-100 eurų mažiau.

„Pats blogiausiais dalykas, kad bendrovė, dar nepatirdama realaus nuostolio, mažina premijas. Jie sako, kad nuo metų pradžios turi 10 mln. pelno, bet planuoja metus užbaigti su 3 mln. nuostolio. Ką tai gali reikšti? Juk gali pasikeisti situacija rinkoje, ir paaiškės, kad metai buvo pelningi. Panaši situacija buvo 2013 metais. Darbuotojams neišmokėjo 3 mln. litų, o pelno gavo 5 mln. litų. Iš kur tas pelnas? Darbuotojų sąskaita. Dabar mes matom tą pačią tendenciją, kai bendrovė siekia metus užbaigti kaip galima pelningai ir tą daro darbuotojų sąskaitą. Jie dirba pelningai, ir tai yra skaudžiausia“, – sakė B.Daškevičienė.

Vidutinis „Achemos“ darbuotojo (be vadovybės) atlyginimo vidurkis – daugiau nei 1200 eurų. Tačiau žemiausios grandies darbininkai uždirba 600-700 eurų „ant popieriaus“. „Todėl žmonėms tas 100 eurų labai daug ką reiškia. Skausminga ir pikta, kad elgiasi neteisėtai“, – teigė pašnekovė.

Anot B.Daškevičienės, apie pasikeitusias apmokėjimo sąlygas žmonės privalo būti informuojami prieš mėnesį iki naujos tvarkos įsigaliojimo. Achemiečiai sako, jog neseniai įmonė skyrė 600 tūkst. eurų paramą Jonavos miestui – sporto arenos statyboms, o dabar šiuos pinigus ketina susigrąžinti atgal, tačiau darbuotojų sąskaita.

– Susirinkimo metu pranešėte apie mažinamas premijas? „Jonavos žinios“ paklausė įmonės „Achema“ generalinio direktoriaus Ramūno Miliausko.

– Mes premijų nemažinam, tačiau pagal mūsų galiojančias procedūras, kas yra sutarta ir su profsąjungomis, premijos yra mokamos tik tada, kai bendrovė dirba pelningai. Tada, pagal pasiektus rezultatus, galima išmokėti premijas.

Tačiau bendrovė liepos mėnesį baigė nuostolingai. Bet yra dar toks punktas mūsų bendrovės tvarkoje – jei bendrovė baigia mėnesį nuostolingai, bet pelnas yra nuo metų pradžios, generalinio direktoriaus įsakymu gali būti skiriama premija.

Situacija tokia, kad liepos mėnesio rezultatai yra neigiami. Net pagal kintamus kaštus gauta marža nepadengia darbo užmokesčio mėnesinio fondo. Todėl premijų darbuotojams turėtumėm nemokėti, bet suprasdami, kad iš tikrųjų žmonės ne visai galėjo tai įtakoti ir situacija nulemta pasaulinių tendencijų, o žmonės dirbo, remontavo – nors premijos ir nepriklauso pagal rezultatus, 50 proc. maksimalaus galimo dydžio premijos už liepos mėnesį yra skirtos.

– Koks yra santykis tarp atlyginimo ir premijos?

– Labai įvairiai, priklausomai nuo to, ką žmogus vieni gauna 20 procentų priemoką, kiti, kurie gali turėti įtakos ritmingam darbui – didesnę.

– Kaip bus artimiausiu metu, nes dabar kalbama tik apie liepos mėnesį?

– Skaičiuojame rezultatus. Kiekvienu atveju – peržiūrėsim. Jei matysim, kad iš tikrųjų yra šansas dirbti pelningai, premijos gali būti skiriamos ir didesnės. Tačiau jos gali būti ir visai nemokamos.

– Susirinkimo metu buvo kalbama ir apie tai, kad sudėtinga situacija – ne tik „Achemoje“, tačiau ir trąšas gaminančiose įmonėse?

– Tai bendros trąšų tendencijos. Bendros trąšų kainos krito iki 2009-2010 metų kainų lygio, dujų kainos – ženkliai didesnės. Rinkoje – krizinis laikotarpis, ir įmonės, kurios mažiau investavo, mažiau diegė naujovių, sumažino pajėgumus. Kinijos, Egipto gamyklos sumažino savo apkrovas 50 proc., kelios gamyklos sustojo Rumunijoje. Bet mes dar dirbam, ir dirbam neblogai.

– Ar pokyčiai mokant premijas reiškia, kad dabar įmonės darbininkai uždirbs tik minimalų darbo užmokestį?

– Tikrai ne. Atlyginimai įmonėje yra didesni. Vidutinis darbo užmokestis – be vadovybės atlyginimų – yra apie 1200 eurų. Sumažintas premijų koeficientas pritaikytas be išimties visiems.

– Ar susirinkimo metu žmonės jus išgirdo? Ar buvo nepatenkintų?

– Tie, kurie atėjo ir norėjo sužinoti realią situaciją, kuri yra – tikiuosi, kad išgirdo. Tie, kurie atėjo tik reikšti pretenzijas ir nenorėjo klausytis, matyt, kad ne. Buvo jaučiama, kad kai kuriems žmonėms neįdomūs skaičiai ir rezultatai. Jie atėjo su savo nuomone ir su savo nuomone išėjo.

– Neketinate atleisti žmonių ir peržiūrėti esamų etatų?

– Kol kas etatai kardinaliai nėra peržiūrimi, bet optimizavimas tikrai bus.

– Jūsų nuomone, bendrame rajono įmonių kontekste, „Achema“ yra patraukli įmonė?

– Aš manau, kad taip. Jei atsiranda laisva darbo vieta, norinčių dirbti yra daug. Ne tik mes renkamės – renkasi ir mus. Yra atvejų, kai žmonės, dirbę „Achemoje“, tačiau išvykę į užsienį, grįžta dirbti pas mus. Tad gal nėra blogai. Žinoma, yra ir nepatenkintų žmonių, tačiau į tai reikia žiūrėti labiau globaliai. Galbūt priežastis yra ir pačiame žmoguje, o gal jam mažesnį atlygį moka ir dėl to, kad jis prasčiau dirba?

– Ar po žinios, kad keičiasi premijų mokėjimas, žmonės sakė, kad išeis iš darbo?

– Man asmeniškai – tikrai ne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius