-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įmonės atsargiai grįžta į biurus, ieško išradingų būdų darbuotojų apsaugai

Lietuvoje baigiantis karantinui, įmonės pamažu grįžta į darbus biuruose. Vis dėlto išliekanti koronaviruso grėsmė verčia ieškoti būdų apsaugoti darbuotojus, o kai kurias įmones situacija paskatino įvesti nuolatinę nuotolinio darbo politiką.
Darbas biure
Darbas biure / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šalyje palaikant sąlyginai nedidelį susirgimų COVID-19 kiekį, Vyriausybė nusprendė atšaukti tris mėnesius trukusį karantiną nuo birželio 17 dienos. Tačiau pats teisinio režimo pokytis neskatina verslininkų skubėti leisti darbuotojų į biurus, o grįžtantieji susiduria su įvairiais apribojimais.

Grįžta nuo birželio

Koncernui „MG Baltic“ priklausanti nekilnojamojo turto plėtros įmonių grupė „Darnu Group“ administruoja tris verslo centrus Vilniuje – „Verslo trikampį“, „Park Town East Hill“ ir „Paupio verslo namus“. Anot grupės, didesnis darbuotojų sugrįžimas į darbo vietas prasidėjo nuo birželio.

„Eikos“ nuotr./Verslo trikampis
„Eikos“ nuotr./Verslo trikampis

Vis dėlto „Darnu Group“ turto valdymo direktorius Mantas Umbrasas teigė, kad prasidėjus atostogų metui šimtaprocentinis darbuotojų grįžimas tikriausiai bus fiksuojamas tik rudenį.

„Tuomet, matyt, grįš į Lietuvą ir užsienio įmonių darbuotojai, kurie karantino laikotarpiui buvo grįžę į savo gimtąsias šalis“, – 15min sakė M.Umbrasas.

Pasak jo, per visą karantino laikotarpį dirbančių verslo centruose buvo, nors ir nedaug. Vieni dėl darbo pobūdžio dirbdavo biure, kiti pasiskirstydavo komandomis, pavyzdžiui, vieną savaitę dirbdavo viena žmonių dalis, po to – kita.

Vystytojų nuotr./„Park Town“
Vystytojų nuotr./„Park Town“

Tuo buvo siekiama, kad darbuotojai nesusitiktų. Tokiu atveju kilus infekcijos įtarimui, nereikėtų izoliuotis visiems įmonės darbuotojams.

„Darnu Group“ teigia, kad per visą karantino laikotarpį didesnį dėmesį skyrė pastatų bendrų erdvių dezinfekavimui, taip pat padidino oro srautą, kad darbo vietos būtų labiau vėdinamos.

„Verslo trikampyje“ ribotas patekimas į verslo centrą, užeiti galima buvo tik pasitikus ofiso darbuotojui.

„Darnu Group“ nuotr./Mantas Umbrasas
„Darnu Group“ nuotr./Mantas Umbrasas

„Aprūpinome visus centrus dezinfekciniu skysčiu ir veido kaukėmis, kad jų nepritrūktų. Taip pat pasirūpinome informacija su rekomendacijomis, kaip elgtis verslo centre, kad kiekvienas jaustųsi saugus“, – tvirtino M.Umbrasas.

Alkūne atidaromos rankenos

Internetinės naudotų drabužių mainų ir prekybos platformos „Vinted“ biure nuo gegužės buvo leista dirbti dešimtadaliui, o nuo birželio – ketvirtadaliui komandos narių.

Bendrovės atstovė Daina Aleksandravičienė 15min pasakojo, kad įmonė atitinkamai ėmėsi įvairiausių saugumo priemonių bei prevencinių veiksmų, padedančių užtikrinti darbuotojų ir jų šeimos narių saugumą.

Leono Garbačiausko nuotr./„Vinted“ biuras
Leono Garbačiausko nuotr./„Vinted“ biuras

Pavyzdžiui, bure išlaikomas dviejų metrų atstumas tarp darbo vietų, susirinkimų kambariuose bei laisvo judėjimo zonose, uždraustas svečių lankymasis. Taip pat darbuotojai kiekvienos dienos pabaigoje turi asmeninius daiktus palikti atskirose dėžėse, jog būtų galima visiškai dezinfekuoti darbo vietą.

„Vinted“ biure pritaisytos alkūnėmis ar kojomis atidaromos rankenos, taip pat pakoreguotas užkandžių asortimentas, jau kurį laiką darbuotojams netiekiant nefasuotų maisto produktų.

„Vinted“ nuotr./Alkūne atidaroma rankena
„Vinted“ nuotr./Alkūne atidaroma rankena

Restorano „Vinted Noise“ pietų teikimas taip pat buvo pakoreguotas. Nuo šiol užsakymai yra pateikiami iš anksto, o atėjus pietums, maistas patiekiamas uždarose pakuotėse.

Keliaujantieji į ofisą skatinami nesirinkti viešojo transporto, taip pat pasimatuoti temperatūrą prieš išvykstant iš namų.

Pačios „Vinted“ patalpos yra nuolatos vėdinamos ir dezinfekuojamos, visur laisvai prieinamos dezinfekcinės priemonės, kaukės, pirštinės, termometrai, darbuotojai skatinami atvirose biuro erdvėse dėvėti kaukes bei pirštines.

„Vinted“ nuotr./„Vinted“ biuras
„Vinted“ nuotr./„Vinted“ biuras

Įmonė teigia, kad šalyje atšaukiant karantiną prioritetą ir toliau ketinama teikti kolegų ir jų šeimos narių saugumui, todėl toliau kolegos skatinami dirbti nuotoliniu būdu.

Šiuo metu „Vinted“ dirba daugiau nei 450 darbuotojų.

Nuotolinio darbo politika

Žmonės į biurus po truputį sugrįžta ir duomenų mokslo bei verslo inovacijų paslaugos teikiančioje „NFQ Technologies“, tačiau daugelis šios bendrovės darbuotojų norėtų tęsti darbą nuotoliniu būdu, o įmonės vadovybė žada sudaryti tam sąlygas.

„NFQ Technologies“ vadovas Paulius Insoda 15min sakė, kad darbuotojams iki karantino pabaigos dar rekomenduojama dirbti iš namų, tačiau nuo birželio 1 dienos jau buvo sudarytos laisvesnės sąlygos jiems grįžti į darbus.

Anot bendrovės, nors užtikrinant saugumą ji galėtų į biurus pakviesti apie pusę darbuotojų, šiuo metu „NFQ“ padaliniuose Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose dirba apie penktadalis personalo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujas „NFQ Technologies“ biuras Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujas „NFQ Technologies“ biuras Vilniuje

„Mums svarbu pasiektas rezultatas, o ne kur dirbama ar kiek laiko praleidžiama dirbant, mes pasitikime darbuotojais, o puikūs jų pasiekiami rezultatai kalba patys už save“, – teigė P.Insoda.

Pasak jo, dar iki prasidedant karantinui „NFQ“ biuruose buvo užtikrintos higienos ir saugumo priemonės, o grįžtantiesiems nuo birželio 1 dienos įvesti įvairūs apribojimai.

Tarp jų – gyvas bendravimas su kolegomis ne daugiau 15-os minučių, žmonių skaičiaus ribojimas patalpose. Darbuotojams neleista žaisti stalo futbolo, stalo teniso, naudotis poilsio ir miego kambariais, dušais. Rekomenduojame dėvėti apsauginę kaukę, respiratorių arba skydelį.

Vis dėlto tikėtina, kad didelė dalis „NFQ“ darbuotojų į biurą sugrįš dar negreitai. Įmonėje atlikta apklausa parodė, kad net 93 proc. darbuotojų norėtų turėti galimybę dirbti laisviau geografiškai ir pasibaigus karantinui, todėl neseniai nutarta darbuotojams taikyti laisvą darbo iš namų politiką.

„Darbuotojai ir pasibaigus karantinui galės patys pasirinkti, kur dirbti: namuose ar Vilniuje, Kaune, Šiauliuose esančiuose „NFQ“ biuruose“, – sakė P.Insoda.

Bendrovė taip pat planuoja artimiausiu metu atnaujinti įmonės politiką, leisiančią kolegoms dirbti ne tik iš namų Lietuvoje, bet ir iš bet kurio pasaulio taško.

„NFQ“ biuruose trijuose miestuose dirba apie 400 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius