Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įmonės viduje persikvalifikavusi Agnė pabrėžė to svarbą: kuo lubos žemesnės, tuo organizacija – skurdesnė

Kalbant apie persikvalifikavimą į informacinių technologijų (IT) sritį, dažnas mūsų visų pirma pagalvoja apie įvairius kursus ir mentorystės programas, tačiau Lietuvoje sparčiai populiarėja ir persikvalifikavimo galimybės įmonių viduje, rašoma pranešime spaudai.
Agnė
Agnė / Eglės Gendrėnaitės nuotr.

Puikus to pavyzdys – vyresniąja verslo analitike dabar dirbančios Agnės istorija. Ji kelią link šių pareigų pradėjo nuo žemiausio lygio pozicijos ir teigia, kad norint pakartoti jos kelią tereikia tik motyvacijos ir kantrybės.

Į IT pastūmėjo smalsumas

Įdomu, kad jau beveik 8 metus IT srityje dirbanti Agnė apie tokį darbą niekada nesvajojo. Štai mokykloje informatikos pamokų ji vengdavo kaip tik įmanoma ir jas galėjo apibūdinti nebent būdvardžiais „nelogiškos“, „nereikalingos“ ir „neįdomios“. Galutinai nutolti nuo IT tuomet privertė mokinių profiliavimas – jau dešimtoje klasėje pašnekovė turėjo nuspręsti ar savo gyvenimą suks tiksliųjų, ar humanitarinių mokslų kryptimi.

Galiausiai pasirinko pastarąją, o vėliau – politikos mokslų studijas ir viešosios komunikacijos mokslus Vytauto Didžiojo universitete. Kadangi šios studijos konkretaus amato neišmokė, ieškant tolimesnių perspektyvų žvilgsnis užkliuvo už tik veiklą Kaune pradėjusios, o dabar „TransUnion“ vardu veikiančios tarptautinės IT kompanijos. Pamėginti laimę joje Agnę paskatino teigiami atsiliepimai, IT sektoriaus populiarėjimas, ir svarbiausia – smalsumas.

„Gyvenime noriu daryti tai, kas man įdomu – galėčiau dirbti kone bet kurioje srityje, – šypsosi pašnekovė. – Tad buvo smalsu praverti IT duris, ypač kai tai tuomet buvo taip nauja ir nepažįstama, galimybės ir dėmesys šiam sektoriui visiškai nepriminė to, ką turime dabar.“

Nebuvo tuomet ir daugybės įvairių persikvalifikavimui į IT sektorių skirtų programų, o su IT susijusius kursus turbūt buvo galima skaičiuoti ant rankų pirštų. Visgi, jei reikėtų persikvalifikuoti dabar, Agnė svarsto, kad galbūt ir pati pravertų kurios nors programos duris. Žinoma, savarankiškai galima daug ko išmokti, rasti nemažai informacijos, tačiau tik tos, apie kurią žinai esant – tuo metu patirties turintis profesionalas gali gerokai išplėsti akiratį.

„Mokydamasis taip pat įsitikini, ar tikrai nori dirbti tam tikroje srityje. Dabar matau labai puikiai pasiruošusius ir įvairius kursus pabaigusius naujokus. Tačiau džiaugiuosi ir savo tuomet pasirinktu keliu – nekreipiau dėmesio, į kokią poziciją įsidarbinsiu, tiesiog norėjau pažvelgti į IT sektorių iš arčiau, suprasti, kas man patinka“, – savo karjeros pradžią IT prisimena mergina.

Svarbiausia – motyvacija

Agnė karjerą pradėjo nuo darbo su vartotojų užklausomis klientų aptarnavimo pozicijoje, o po metų atsirado galimybė pereiti į verslo analitikos skyrių. Trijų mėnesių trukmės projektas galiausiai peraugo į 6,5 metų darbo patirtį šioje srityje ir darbą su didžiausiais užsienyje veikiančiais įmonės klientais. Mergina juos konsultuoja verslo klausimais, dirba su pagrindine įmonės informacija, bendrauja su produktų kūrimo komandomis.

„Džiaugiuosi ir tuo, kad paneigiau stereotipą, jog IT pasaulyje darbuotojas tiesiog privalo užsidėti ausines, nieko aplinkui nebematyti ir programuoti. IT sektoriuje tiek daug skirtingų sferų, produktų, kiekviena komanda gali susikurti vis skirtingą savo pasaulį. Esu labai komunikabili, tad džiaugiuosi galėdama nuolat bendrauti su skirtingomis produktų komandomis apie tikslus ir rizikas, inžinieriais ir programuotojais jiems

deleguojant technines užduotis, prižiūrint, kad būtų pasiektas rezultatas. Esu lyg tarpinis žmogus, sustyguoju procesus, už kuriuos esu atsakinga“, – savo darbo specifiką pristato IT specialistė.

Dabar Agnė yra puiki savo srities specialistė, tačiau tik susipažinusi su verslo analitika beveik nieko apie ją nežinojo. Tad teko ieškoti mokomosios medžiagos socialiniame tinkle „Youtube“, mokytis laisvalaikiu, kas ne tik iki šiol leidžia išspręsti daugybę problemų, bet tuomet sužavėjo ją įdarbinusį vadovą.

„Jam padarė įspūdį, kad nemenkai pasistengiau dar prieš ateidama į darbo pokalbį. O kilti karjeros laiptais padėjo tai, kad kiekvieną dieną įdėdavau papildomų pastangų savo darbe. Manau, kad jei žmogus net startinėje pozicijoje dirba taip, lyg nuo jo priklausytų pasaulio likimas, jei padaro viską 120 procentų, įdeda savo širdį, neįmanoma, kad to nepamatytų komanda ir vadovai, tik taip gali užsitarnauti pagarbą ir pasitikėjimą. Štai perėjus į verslo analitikos sritį susiradau papildomus kursus, kasdien po darbo mokiausi, įdėjau labai daug pastangų, kad pamatyčiau savo spragas ir galėčiau kilti karjeros laiptais“, – prisimena pašnekovė.

Galimybių vis daugėja

Į dabartines galimybes persikvalifikuoti įmonės viduje Agnė žvelgia net su tam tikru pavydu. Štai „TransUnion“ veikia testavimo akademija, į kurią mokytis testavimo priimami visi norintys. Tai nestebina, juk darbuotojų reikia vis daugiau: Agnei prisijungus prie įmonės joje dirbo apie 80 žmonių, o dabar – beveik 300, kuriami nauji produktai, buriamos naujos komandos, bandoma įžengti į vis naujas verslo sritis.

„Taip pat įmonės darbuotojams sudarytos galimybės patirti, kaip atrodo jų kolegų darbas, pamėginti prisiliesti prie tos sferos. Kitas būdas – paklausti vadovų, ką reikia išmokti, kad atsilaisvinus pozicijai jis galėtų į ją pretenduoti. Jei patiks sritis ir norėsite joje atsidurti, dėsite visas pastangas, neįsivaizduoju, kad būtų neįmanoma pasiekti tikslo. Tai rodo mano ir kolegų pavyzdžiai iš klientų aptarnavimo skyriaus – dauguma jų dabar yra aukšto lygio profesionalai, įvairių sričių vadovai“, – pasakoja mergina.

Ji įsitikinusi, kad įmonių suteiktos galimybės jos darbuotojams persikvalifikuoti gali atnešti didžiulės naudos visai organizacijai. Juk gaudamas naujų galimybių tobulėti ir dirbti mėgstamą darbą žmogus taps lojalesniu, nereikės jo iš naujo įtraukinėti į puikiai pažįstamą įmonės kultūrą, neteks abejoti, ar prie jos pavyks priprasti.

„Neįsivaizduoju, kad organizacija galėtų augti nesuteikdama erdvės tobulėti kiekvienam žmogui. Juk kuo žemesnės lubos ir siauresnės sienos, tuo organizacija – skurdesnė. O norintiems persikvalifikuoti patarčiau mėginti ir taikyti į kuo aukštesnes pozicijas. Gal kartais sunku patikėti savo jėgomis, galbūt norisi pradėti nuo mažiau ir saugiau, nors turbūt iškart galima „šauti“ į priekį“, – pataria Agnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius