Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įmonių pavadinimai: 200 pažymėtų q, w ar x rašmenimis ir kiti išradingiausieji

Praėjusiais metais buvo įregistruota beveik 11,8 tūkst. naujų juridinių asmenų. Iš jų nelietuviškus pavadinimus, kuriuose buvo q, w ar x raidė, turėjo 220 juridinių asmenų, pirmadienį informavo Registrų centras.
Žodynas
Žodynas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Praėjusiais metais naujai įregistruotų juridinių asmenų pavadinimuose iš minėtų raidžių dažniausiai buvo naudojama x. Iš viso įmonių, įstaigų ar organizacijų, savo pavadinimuose turinčių šią raidę buvo įregistruota 114“, – rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Kiek mažiau – 83 – naujai įregistruotų juridinių asmenų pavadinimų buvo su raide w, o raidę q turėjo 23 naujai įregistruoti juridiniai asmenys, nurodė Registrų centras.

Dar 4 juridiniai asmenys savo pavadinime turėjo dvi nelietuviškas raides.

Iš minėtų juridinių asmenų didžioji dalis, anot Registrų centro, buvo susiję su užsienio juridiniais asmenimis.

„Kaip ir kiekvienais metais, steigiant naują juridinį asmenį atsiranda šmaikščių ir neįprastų pavadinimų. Dažniausiai neįprastus ir akį patraukiančius pavadinimus įregistruoja mažųjų bendrijų savininkai, taip galbūt siekdami geriau atkreipti dėmesį į save ir pristatyti savo prekes ar paslaugas“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Tarp pernai naujai įregistruotų įmonių galima rasti tokių pavadinimų: „3 debesėliai“, „Lapino kepurė“, „Rojaus mėsytė“, „Voverė ir riešutas“, „Desertai plaukams“, „Puodas ir petunija“, „2 obliai“, „Bimbadienis“, „Čaknoris“, „Intelektuali gorila“, „Ką žmonės dirba visą dieną“, „Kiaulė ir švilpukas“, „Maištingas nindzė“, „Medžiaginis plaktukas“, „Meška balione“, „Strazdo telegrafas“, „Vyrai eina obuoliauti“, „Skrandžio masturbatoriai“, „Dzin tas pavadinimas“.

Pagal galiojančius teisės aktus, Juridinių asmenų pavadinimai turi būti sudaromi tik valstybine kalba, tačiau su užsienio juridiniu asmeniu susijusioms įmonėms ar įstaigoms leidžiama naudoti pavadinimus ir užsienio kalba.

Vis dėlto pasitaiko atvejų, kai įregistruojami naujos įmonės įstatai ir su nelietuvišku pavadinimu.

Praėjusią savaiatę Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas rengė klausymus, kurių metu svarstyta idėja leisti juridinio asmens pavadinimą sudaryti lietuvių kalba arba užsienio kalba lotynų kalbos abėcėlės raidėmis – leisti naudoti raides q, w ir x. Tokiam siūlymui palaikymą reiškė verslininkai.

Tuo metu lietuvių kalbos sergėtojai tikino, kad q, w ir x įteisinimas sukeltų didelę grėsmę valstybinei kalbai. Apie tai daugiau – čia.

Siūlymai įmonių pavadinimuose naudoti visas lotyniškas raides Seimui teikti prieš kelerius metus, tačiau tuomet parlamentarai juos atmetė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius