Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įmonių pavadinimus turės palaiminti kalbininkai

Nuo gegužės Lietuvoje taps daug sunkiau registruoti nelietuviškus įmonių pavadinimus, rašo „Verslo žinios“. Bijoma, kad tai apsunkins verslo pradžią, be to, įmonėms su svetimšaliams sunkiai ištariamais lietuviškais vardais gali būti vargo užsienio rinkose. Kalbininkai tokias baimes vadina greičiau provincialumu nei realiu pavojumi.
Bijoma, kad naujos taisyklės apsunkins verslo pradžią
Bijoma, kad naujos taisyklės apsunkins verslo pradžią / 123rf.com nuotr.

Įmonių steigėjai nuo gegužės 1 d. atsidurs kalbos prievaizdų valioje: įsigalios  Juridinių asmenų registro nuostatų pakeitimai, kuriais registro tvarkytojas įpareigojamas tikrinti, ar naujai registruojamų įmonių pavadinimai atitinka bendrinės lietuvių kalbos normas.

„Šie pakeitimai reiškia, kad nuo gegužės 1 d. nelietuviškų, tai yra angliškų ir kitokių užsienietiškų, pavadinimų registruoti nebus galima“, –  sako Vilija Viešūnaitė, advokatų profesinės bendrijos „Triniti LT“ advokatė.

Jūratė Palionytė, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininko pavaduotoja, aiškina, kad pagal Civilinį kodeksą seniai reikalaujama, jog įmonės pavadinimas atitiktų bendrines lietuvių kalbos normas, tiesiog iki šiol Registrų centras nekontroliavo, ar pavadinimai jas išties atitinka, o nuo gegužės jau bus tikrinama.

Ponios Palionytės nuomone, nuogąstavimai, esą su lietuviškais vardais bus sunkiau prasimušti užsienio rinkoje, rodo šiokį tokį mūsų verslo provincialumą.

„Pasaulyje yra daug garsių įmonių neangliškais pavadinimais, yra daug skandinaviškų pavadinimų, yra vardų, kuriuos ištarti nelengva, pvz., „Gjensidige“, bet tai netrukdo tiems verslams įsitvirtinti kitų šalių rinkose. Taip, įmonės pavadinimas svarbus, bet dažnai daug svarbesnis yra prekių ženklas. Be to, ir lietuvišką įmonės pavadinimą galima sugalvoti tokį, kuris nebūtų sunkus kitų šalių gyventojams“, – tikina kalbos žinovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius