Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Infobalt“ vadovas: „Mezon“ pardavimas – lauktas žingsnis

Telekomunikacijų bendrovei „Bitė Lietuvai“ pranešus iš Lietuvos radijo ir televizijos centro (Telecentro) už daugiau nei 20 mln. eurų perkant interneto, duomenų perdavimo ir IPTV verslą „Mezon“, asociacijos „Infobalt“ vadovas tai vadina natūraliu žingsniu.
„Mezon“ logotipas
„Mezon“ logotipas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Mindaugas Ubartas mano, jog valstybės įmonė neturi užsiimti veikla, labiau tinkančia komercinėms bendrovėms.

„Tikrai sveikinu šitą žingsnį, nes iki tol irgi buvo keista, kad valstybinė įmonė užsiiminėja veikla, kurią gali atlikti rinka. Įvyko tai, kas turėjo įvykti. Ta veikla su tokia nedidele abonentų baze, su tiek daug darbuotojų ir visa kita, mano akimis žiūrint, buvo arba labai mažai rentabili, arba visiškai nerentabili“, – BNS sakė nacionalinio informacinių ir ryšių technologijų (IRT) sektoriaus asociacijos „Infobalt“ direktorius Mindaugas Ubartas.

Jo teigimu, tikėtina, kad iš sandorio gautus daugiau kaip 20 mln. eurų Telecentras investuos į pagrindines funkcijas, o valstybė apskritai susilaikys nuo ėjimo į sektorius, kuriuose geriau sekasi verslui.

„Infobalt“ nuotr./„Infobalt“ vadovas Mindaugas Ubartas
„Infobalt“ nuotr./„Infobalt“ vadovas Mindaugas Ubartas

„Dabar rinka pas mus yra labai sveika ir konkurencija labai aukšta, tai šitas „Bitės“ raumenų pasistiprinimas, manau, duos labai teigiamą postūmį vystymuisi tiek mobilaus interneto, ir tada Lietuvos radijo ir televizijos centras gali susikoncentruoti į tas veiklas, kurios yra jam ir paskirtos pirminės, kurios reikalingos, o ne skaidyti resursus ir nė vienoje vietoje nebūti geriausiam (...) Tikiuosi, kad tai nebus bandymas eilinį kartą eiti į tas rinkas, kur nėra šansų būti sėkmingiems“, – kalbėjo M.Ubartas.

„INVL Asset Management“ Investicijų valdymo padalinio vadovas Vaidotas Rūkas sako suprantantis, kodėl buvo sukurta „Mezon“ paslauga, tačiau pabrėžė, kad kuo toliau, tuo daugiau jos buvimas kėlė abejonių.

„Aš visiškai suprantu, kodėl „Mezon“ galėjo atsirasti, tikrai kaimo vietovėse ar ne miesto centruose įsigyti kokybišką internetą nebuvo lengva ar nebuvo įmanoma. Tačiau kuo toliau, tuo labiau jo egzistavimas kelia klaustukų, ypač spartėjant technologijoms, pavyzdžiui, 5G“, – BNS sakė V.Rūkas.

Pasak jo, atsirandant naujoms technologijoms, kilo vis daugiau klausimų, ar valstybei reikia telekomunikacijų segmente konkuruoti su kitais rinkos dalyviais.

„Papildomai vystyti internetą, televiziją, konkuruoti su kitais rinkos dalyviais – labai didelis klausimas, ar ilguoju laikotarpiu tai verta dalyti, ypač valstybei“, – sakė V.Rūkas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaidotas Rūkas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaidotas Rūkas

Jis teigė, kad Telecentro sprendimas parduoti „Mezon“ ir pasitraukti iš šios rinkos buvo „logiškas žingsnis“.

Savo ruožtu M.Ubartas teigia abejojantis, jog Telecentro sprendimas parduoti „Mezon“ yra susijęs su 5G ryšio diegimu Lietuvoje.

„Manau, kad 5G niekaip neturi įtakos. 5G vystymasis prasidės tada, kai bus išdalyti arba išaukcionuoti dažniai. Šiuo metu tų dažnių negalima aukcionuoti, nes nėra sutarimo su mūsų rytų kaimynėmis ir jos blokuoja bet kokią mūsų technologinę plėtrą. Tai šioje vietoje stipriai dirba ir RRT (Ryšių reguliavimo tarnyba – BNS), kad būtų pasiekti tie tarptautiniai susitarimai“, – teigė „Infobalt“ vadovas.

„Buvo čia irgi tokių pasvarstymų, kad turi būti valstybinis 5G tinklas, tai šitoje vietoje mano labai paprastas pasakymas: nereikia valstybei investuoti ten, kur nereikia“, – pridūrė jis.

Jis santūriai vertino prielaidą, kad „Mezon“ perleidimo priežastis gali būti planai kurti, pavyzdžiui, valstybinį telekomunikacijų tinklą.

„Čia yra susiję su kitais dalykais. Sklando tokia nuostata, kad Lietuvoje reikia įkurti kažkokį valstybinį telekomunikacijų ar duomenų perdavimo tinklą. Toks gandas yra pasklidęs. Ar to reikia, ar nereikia, norėčiau pradžiai pamatyti, kokie yra planai“, – teigė M.Ubartas.

Valstybinio operatoriaus sukūrimas, jeigu tai turima omenyje, nematau, kad prisidėtų prie mūsų gerovės.

Jis pabrėžė, kad šiuo metu telekomunikacijų išsivystymas Lietuvoje yra labai gero lygmens.

„Valstybinio operatoriaus sukūrimas, jeigu tai turima omenyje, nematau, kad prisidėtų prie mūsų gerovės“, – argumentavo „Infobalt“ vadovas.

Telecentro valdybos pirmininkas Vidas Danielius pranešime sakė, kad „Mezon“ verslas parduodamas, nes savo ateitį įmonė sieja su televizijos ir radijo programų siuntimu bei valstybės informacinės-telekomunikacinės infrastruktūros vystymo projektais“.

Pasak jo, kintant situacijai rinkoje, bendrovė nusprendė orientuoti įmonę į valstybei svarbių infrastruktūros projektų vystymą, o tam ji privalo nebeteikti paslaugų mažmeninėje rinkoje.

Telecentras nurodo, kad vienas tokių projektų, kurį įmonė jau pradėjo vykdyti – valstybinio duomenų centro vystymo projektas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius