Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Internetinės prekybos era: klastotės, krokodiliški antkainiai pigiems kiniškiems daiktams

Internete gausu žinomų prekės ženklų klastočių, taip pat kiniškų prekių, kurios Lietuvoje kartais parduodamos dešimtimis kartų brangiau. Nors už klastotes verslininkai baudžiami, krokodiliškų antkainių taikyti jiems niekas nedraudžia. Muitinės teigimu, populiarėjant internetinei prekybai, klastočių srautas per sieną tik auga.
Įvairios prekės
Internetinės prekybos era: klesti prekyba klastotėmis, krokodiliški antkainiai kiniškoms prekėms

Internetinė prekyba Lietuvoje klestėte klesti – kažkas pardavinėja savo rankomis kurtus papuošalus, drabužius, rankines ar patalynę. Kiti nueina lengvesniu keliu – perparduoda užsienyje pigiai įsigytas prekes su nemažu antkainiu. Dalis užsidirba iš prekybos žinomų prekės ženklų klastotėmis. 15min domėjosi, ko galima įsigyti iš Lietuvos interneto prekybininkų.

Staigiai ištrynė feisbuko puslapį

Internete pastebėjau, kad vyksta laikrodžio aukcionas – įmonė „Saverno“ žadėjo jį parduoti didžiausią kainą pasiūliusiam pirkėjui. Komentaruose daugiausia merginos kėlė kainą – siūlė sumokėti eurą, tris, devynis, netgi 19.

Tačiau viena skaitytoja pastebėjo, kad laikrodis – kaip du vandens lašai panašus į laikrodį iš Kinijos interneto parduotuvės „AliExpress“, kur jis tekainuoja 5 eurus. Paklausus įmonės komentaruose, ar tai tas pats laikrodis, įmonė pirmiausia ištrynė įrašą apie aukcioną, o galiausiai užblokavo ir visą savo feisbuko puslapį.

Aukcionas
Aukcionas

„Visų pirma – Jūs buvote užblokuota dėl realybės neatitinkančios informacijos skleidimo ir/ar kitų produktų reklamavimo. (…) Dėl paskleistos realybės neatitinkančios informacijos laikinai turėjome sustabdyti „Facebook“ puslapio veikimą, dėl ko prarandame potencialius klientus“, – 15min raštu aiškino įmonės pardavimų vadovu prisistatęs Tadas.

Jis vėliau 15min pasakojo, kad parduoda taip pat kiniškas, bet neva kokybiškesnes prekes nei „AliExpress“. O be to, taikyti didelio antkainio niekas netrukdo.

„Saverno“ tinklalapyje laikrodžiai, kurių analogus pardavinėja ir „AliExpress“ vos už kelis eurus, kainuoja apie 40 eurų. Įmonė pardavinėja ir kitus aksesuarus – pinigines, šalikus, rankines. Jie taip pat pagaminti Kinijoje, bet neva kokybiškesni, nei kad įsigytumėte iš „AliExpress“.

Prekės atrodo identiškai

Kaip bebūtų, tikiu, kad mūsų prekės yra kokybiškesnės nei parduodamos „AliExpress“, – paaiškino Tadas.

Tadas atkakliai tvirtino, kad „Saverno“ prekės yra kokybiškesnės nei tos, kurias parduoda „AliExpress“, o nuotraukas gauna tiesiai iš gamintojų.

Paprastas vartotojas jokio skirtumo tikrai įžvelgti negali – vienoda yra ne tik prekė, bet ir nuotraukos: „Saverno“ ir „AliExpress“ pateikiamos daiktų fotografijos yra identiškos. Skirtumas yra tik vienas – kaina.

Štai, pavyzdžiui, vyriškas „Yazole“ laikrodis „Saverno“ parduotuvėje kainuoja 38 eurus.

Laikrodis
Laikrodis

O štai kokį gausite iš „AliExpress“ už 5,59 dolerio.

Laikrodis
Laikrodis

Toks „Rosefield“ laikrodis lietuviškoje parduotuvėje kainuoja 38 eurus.

Laikrodis
Laikrodis

Ir kinų – 5 dolerius. (Yra įvairių spalvų).

Laikrodis
Laikrodis

„Jūs, deja, neturite jokios kompetencijos lyginti ar vertinti prekių“, – taip į klausimą apie prekių panašumus atsakė Tadas. Ir pridūrė: „Mūsų parduodamos prekės neturi nieko bendro su pigių prekių kompanija „AliExpress“. Neslepiame, jog mūsų prekės pagamintos Kinijoje, tačiau neturime nieko bendro su minėta kompanija. Nuspręsti, jog tai yra tos pačios prekės naudojantis vien reklaminėmis nuotraukomis – visiškai neadekvatus sprendimas. Pabrėžiu, jog net jei ir prekė vizualiai atrodo vienodai, tai nebūtinai bus ta pati prekė – gali skirtis medžiagos, naudotos jai pagaminti.“

Jis aiškino, kad „Saverno“ laikrodžiai gaminami iš geresnių medžiagų, įmonė laikrodžius pristato greičiau, be to, jiems taiko garantiją. Tiesa, ji pardavinėja ne tik laikrodžius, bet ir įvairius aksesuarus, tarkime, pinigines ar šalikus. Stebėtinų sutapimų rasime paieškoję šių daiktų kinų „AliExpress“.

Štai tokį šaliką parduoda „Saverno“ už 21 eurą.

Šalikas
Šalikas

O štai tokį už 4,37 dolerio gausite iš „AliExpress“.

Šalikas
Šalikas

Kuo geresnis šis brangesnis šalikas? „Taip, nepaminėjau – garantija taikoma ne visoms prekėms, tik laikrodžiams. Kaip bebūtų, tikiu, kad mūsų prekės yra kokybiškesnės nei parduodamos „AliExpress“, – paaiškino Tadas.

Jis, beje, priminė, kad ir antkainio užsidėti kokio tik nori niekas juk nedraudžia.

Vartotojų teisės: kas ką nori, tas tą perka

„Pataisykite mane, jei klystu, tačiau įstatymai nereglamentuoja, koks antkainis turi būti uždėtas, kol valstybei sumokamas pelno mokestis. Ar aš klystu?“ – klausė Tadas.

Ir jis teisus – bet kuris verslas gali sugalvoti kokią tik nori kainą. Įstatymai nedraudžia perparduoti pigiai įsigyto produkto net dešimtis ar šimtus kartų brangiau.

„Kiekvienas pardavėjas/paslaugų teikėjas, nustatydamas prekių/paslaugų kainas, tai daro individualiai. (…) Vartotojas savo nuožiūra gali rinktis pardavėją ar paslaugų teikėją, atsižvelgdamas į parduodamų prekių ar teikiamų paslaugų kainą ir kitus vartotojui svarbius aspektus. Jeigu vartotojui informacija apie prekės kainą yra suteikiama tinkamai, jis gali priimti jam suteikta informacija pagrįstą sprendimą sudaryti sutartį (įsigyti prekę) arba ne“, – rašoma Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos laiške 15min.

Verslininkas tik privalo tinkamai suteikti informaciją apie prekę ir jos kainą vartotojui. Priešingu atveju turi atlyginti nuostolius.

Beje, pats „Saverno“ atstovas patvirtino, kad muitai, kuriuos reikia sumokėti siunčiantis prekę iš Kinijos, smarkiai neišpučia prekės kainos.

Tačiau internete klesti ir nelegalūs prekybininkai, kurie pardavinėja klastotes, o už tai jau gresia baudžiamoji atsakomybė.

„Originalūs“ laikrodžiai

Feisbuke, taip pat ir skelbimų puslapiuose galima rasti labai daug informacijos apie parduodamus neva originalius laikrodžius.

Štai, pavyzdžiui, feisbuko puslapis „Stilingi laikrodžiai“ pardavinėja laikrodžius gerokai pigiau, nei juos būtų galima įsigyti tiesiogiai iš gamintojo. Tarkime, „Michael Kors“ moteriškas laikrodis pas juos kainuoja 120 eurų.

Įvairios prekės
Įvairios prekės

O štai kokią kainą reikėtų sumokėti, perkant laikrodį tiesiogiai iš gamintojo.

Įvairios prekės
Įvairios prekės

15min paklausus, kodėl pardavinėjamas laikrodis yra toks pigus, įmonės atstovas (atstovė) paaiškino, kad pardavinėjami seni laikrodžiai.

Kalba netaisyta: „Stengiames pasiulyti geriausia kaina, bet greitu metu kainos gali pakilti. (…) Cia laikrodziai yra isparduodami kurie uzsilike ilgiau negu 2metus sandelyje.“ Įmonė, kurios pavadinimo taip ir nepavyko išsiaiškinti, patikino, kad laikrodis yra tikras.

Tiesa, jos feisbuko puslapyje pilna atsiliepimų, kuriuose vartotojai teigia, kad bendrovė pardavinėja padirbtus laikrodžius.

Įvairios prekės
Įvairios prekės
Įvairios prekės
Įvairios prekės

Pagavo jau 3,5 mln. klastočių

Lietuvos muitinės duomenimis, atvejai, kai asmenys klastotes pardavinėja per savo feisbuko paskyras, įvairius skelbimų portalus, pasitaiko gana dažnai. Informacija apie tokius puslapius yra perduodama policijai.

Muitinės darbuotojai savo ruožtu gaudo į šalies teritoriją įvežamas nelegalias prekes.

2017 m. sausio–rugsėjo mėn. nustatyta 300 atvejų, kai asmenys per šalies sieną gabeno prekes, įtariant, kad prekės pagamintos pažeidžiant intelektinės nuosavybės teises. Sulaikyta 3 mln. 527 tūkst. vnt. prekių.

2016 m. muitinės pareigūnai sulaikė daugiau nei 4,9 mln. vnt. prekių, t.y. 54 kartus daugiau, palyginti su 2015 m. (90,4 tūkst. vnt.). Apie 80 proc. visų sulaikomų klastočių į Lietuvą pakliūva iš Kinijos, dažniausiai klastojami drabužiai, avalynė, aksesuarai, žaislai, vaistai, kvepalai.

Muitinės pareigūnai pastebi, kad dažniausiai klastotų prekių, siuntose siunčiamų į Lietuvą iš kitų šalių, kiekiai nėra dideli, tačiau yra gausus jų srautas, kuris, populiarėjant apsipirkimui internetu, nuolat auga.

Pasitaiko ir stambių klastočių sulaikymų. Štai 2017 m. vasario 11 d. Lietuvos muitinės pareigūnai prie Panevėžio sulaikė iš Latvijos įvažiavusį vilkiką, kurio puspriekabėje aptikta, įtariama, klastotos sportinės avalynės siunta.

Preliminariais duomenimis, minimali jos vertė – apie 230 tūkst. eurų. Tikrinant krovinį – sportinę avalynę, pažymėtą „Nike“ prekės ženklu, muitininkams kilo įtarimų, kad šie batai gali būti klastoti. Susisiekus su oficialaus „Nike“ gamintojo atstovais Lietuvoje, pastarieji tik patvirtino pareigūnų įtarimus.

Tad krovinys – 12 444 porų sportbačių – buvo sulaikytas, įtarus intelektinės nuosavybės savininkų teisių pažeidimą. Šiuo metu atliekama avalynės ekspertizė, po kurios bus galutinai aišku, ar batai buvo suklastoti, 15min rašė muitinė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius