-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano technologijų sektorius klesti sankcijų šešėlyje

Šių įmonių pavadinimai gal ir mažai žinomi, tačiau jų teikiamos paslaugos yra lengvai atpažįstamos: „Snapp“ yra Irano atsakas „Uber“, „Digikala“ yra Irano alternatyva „Amazon“, o „Pintapin“ – Booking.com.
Teherano gyventojų kasdienybė
Teherano gyventojų kasdienybė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV sankcijos apsaugojo Irano technologijų sektorių ir neleido Silicio slėnio kompanijoms pelnytis vienoje sparčiausiai pasaulyje besivystančių technologijų rinkų, kas paskatino vietos startuolių bumą.

Tačiau nemanykite, kad tai tiesiog užsienio kompanijų kopijos, sukurtos paprasčiausiai perkeliant vakarietišką verslo modelį į Iraną. „Tai nėra kodo kopijavimas vieną eilutę po kitos, – sakė 32 metų „Pintapin“ vadovas Amirali Mohajeras. – Reikalinga vietos patirtis, kad galėtumei viską sukurti nuo nulio, ir reikia visiškai kitokio verslo modelio, kad verslas sektųsi.“

„Pintapin“ ne tik kuria tinklalapį, bet ir transformuoja visą Irano viešbučių verslą. „Dar neseniai visi kelionės reikalai buvo tvarkomi telefonu ar faksu, kas yra jau praėjusio amžiaus atributai“, – sakė A. Mohajeras.

Jo komanda dabar pusę laiko praleidžia įtikinėdama viešbučius atsisakyti popierizmo ir automatizuoti savo verslą.

16 metų Didžiojoje Britanijoje ir Kanadoje gyvenęs vyras grįžo į Iraną, nes jautė, kad čia yra vieta, kur technologijos gali „turėti poveikį, kuris tikrai kažką reiškia“.

„Mes tikrai manome, jog dirbame, kad sukurtume tinkamą Irano vietą pasaulinėje kelionių rinkoje ... ir padėtume atkurti Irano tapatybę, kuriai, deja, pakenkė politiniai klausimai“, – sakė jis.

Startuolių sparčiai daugėja

Šiuo metu Irane fiksuojamas tikras startuolių bumas technologijų sektoriuje. Jeigu prieš trejus metus jų buvo 80, tai dabar skaičiuojama jau daugiau nei 400 tokių bendrovių. Tai įprastinis pristatymo, internetinio apsipirkimo ir žaidimų programėlių kūrėjų mišinys.

Tačiau tarptautinių prekių ženklų beveik nėra, nes Iranui vis dar taikomos JAV sankcijos. Visgi kai kurie iraniečiai sugebėjo pasipelnyti iš sankcijų. Pavyzdžiui, startuolis „Elecomp“ suteikia galimybę apsipirkti „Amazon“ internetinėje parduotuvėje JAV ir už tam tikrą mokestį atsiunčia prekes iraniečiams.

Šiaip ar taip izoliacija daugiausia turi neigiamą poveikį. „Yra dvi monetos pusės. Kai tau taikomos sankcijos, turi galimybę sukurti naujų dalykų. Tačiau apskritai tai nėra geras dalykas, kad negali būti sala šiame pasaulyje“, – sakė technologijų sektoriaus atstovas Naserali Saadatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius