Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Lietuvos bėga ne tik žmonės, bet ir verslas

Žmonių emigracija iš Lietuvos jau nieko nestebina. Tuo tarpu ekspertai pastebi naują tendenciją – iš Lietuvos ėmė trauktis ir įmonės. Kasmet nusprendusių investuoti ne Lietuvoje, o užsienyje mūsų verslininkų gretos auga. Daugybė bendrovių persikelia į Nyderlandus, Latviją, Estiją, Lenkiją, Jungtinę Karalystę ir net Baltarusiją. „Tai nuo ko gi įmonės bėga iš Lietuvos?“, – aiškinosi TV3 „Savaitės komentarai“.
Konkurencija
Konkurencija / 123rf.com nuotr.

Lietuvoje yra nedidelis verslo mokesčių tarifas – 15 proc., tačiau jis yra taikomas visais atvejais. Nesvarbu, ar aš pasiimsiu uždirbtą pelną ir nusipirksiu jachtą, ar investuosiu. Estija skatina investuoti, o Lietuva skatina vartoti, - teigė A.Avulis.

Vienas iš lietuvių verslininkų nusprendusių perkelti savo verslą yra Arvydas Avulis. Pasak jo, Lietuvos vyriausybei nerūpi jo verslo sėkmė ir planuojamos investicijos. Dėl palankesnių mokesčių A.Avulis „Hanner“ įmonių grupės valdymą perkėlė į Estiją.

„Lietuvoje yra nedidelis verslo mokesčių tarifas – 15 proc., tačiau jis yra taikomas visais atvejais. Nesvarbu, ar aš pasiimsiu uždirbtą pelną ir nusipirksiu jachtą, ar investuosiu. Estijoje yra priešingai. Jeigu tu uždirbai ir investavai tuos pačius pinigus atgal į verslą, tu apmokestinamas nuliniu pelno mokesčio tarifu. Estija skatina investuoti, o Lietuva skatina vartoti“, - teigė A.Avulis.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Arvydas Avulis
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Arvydas Avulis

Ekspertai pastebi, kad vis daugiau Lietuvos įmonių dėl geresnės mokestinės aplinkos perkelia savo verslą svetur. Jeigu užpernai užsienyje investuota 5 milijardai litų, tai pernai į užsienio rinkas iškeliavo jau 8 milijardai litų.

Yra biurokratija, rinkų neskaidrumas, monopolizacija, protekcijos. Kai šie reiškiniai paplitę, tie, kas nori daryti verslą skaidriai, nėra pajėgūs konkuruoti, - nurodė R.Lazutka.

„Kol kas dar didelė dalis įmonių investuoja užsienio valstybėse, siekdamos optimizuoti savo mokesčių naštą ir bandydamos išvengti perteklinio reguliavimo Lietuvoje. Dėl šios priežasties didžioji dalis Lietuvos tiesioginių verslo investicijų yra tokiose valstybėse kaip Nyderlandai, Kipras, Estija, kur palankesnė mokestinė našta“, - teigė banko „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Ekonomistai vardija ir daugiau priežasčių, kodėl įmonės palieka Lietuva. Tai ir darbo santykių lankstumas, ir pernelyg didelė korupcija. „Yra biurokratija, rinkų neskaidrumas, monopolizacija, protekcijos. Kai šie reiškiniai paplitę, tie, kas nori daryti verslą skaidriai, nėra pajėgūs konkuruoti“, - teigė ekonomistas Romas Lazutka.

Dėl šių ir kitų priežasčių Lietuvoje šiais metais investuota tris kartus mažiau, nei kaimyninėje Estijoje.  Lietuvos valdžia tyli ir į verslininkų priekaištus dėl mažo investicijų skatinimo moja ranka. Premjero atsakymas tradicinis: „Sudarysime darbo grupę.“

VU nuotr. /Prof. Romas Lazutka
VU nuotr. /Prof. Romas Lazutka

Verslininkams lieka laukti pokyčių ir investuoti kitose šalyse. Tai reiškia naujų darbo vietų kūrimą ir mokesčių mokėjimą į kitos šalies biudžetą, iš kurio maitinami kitos šalies, o ne mūsų pensininkai ir valstybės tarnautojai.

„Negalime būti šalis, kuri kerta mišką ir jį pardavinėjam. Jeigu nukirtome mišką, tai iš jo padarykime aukščiausios kokybės baldą ir jį brangiai parduokime. Dabar parduodame tiesiog medį už labai pigią kainą ir tuo kažkas džiaugiasi“, - teigė A.Avulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius