-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išeinantys Tauragės turgaus darbuotojai: „Čigonai palieka taborą“

Didžiojo Tauragės miesto turgaus aplinka, kaip sako patys jo darbuotojai, primena čigonų taborą. Sukiužusios aplopytos medinės prekyvietės, teritoriją juosianti surūdijusi tvora su spygliuota viela, senas tarybinius laikus primenantis tualetas. Neapsikentę turgaus savininkų taupumo, bendrovės „Elasa“ darbuotojai pareiškė visi iki vieno išeinantys iš darbo – daugiau nebekentės.
Kaip darbuotojai juokais išsireiškė, dabartinio turgaus vaizdas primena čigonų taboro gyvenvietę
Kaip darbuotojai juokais išsireiškė, dabartinio turgaus vaizdas primena čigonų taboro gyvenvietę / Margaritos Rimkutės nuotr.
Temos: 2 Tauragė Turgus

Išeina ir direktorė, ir kiti darbuotojai

Apie netradicinę situaciją žurnalistams pranešė vienas turgaus darbuotojas. Vyras žurnalistų klausė, ar jie yra kada nors girdėję, kad iš darbovietės trauktųsi visi darbuotojai.

Į turgaus administracines patalpas nuvykus žurnalistei, pulkelis bendrovės darbuotojų šnekučiavosi apie susidariusią situaciją, bendrovės buhalteris kompiuteriu spausdino darbo sutarčių nutraukimo bendru susitarimu sutartis. Prie stalo sėdėjo dokumentus pildanti turgaus direktorė Janina Leikienė. Moteris teigė prieš kurį laiką Tauragės turgaus savininkams – bendrovės „Elasa“ akcininkams pareiškusi, kad išeina iš darbo.

Netoliese direktorės sėdėjo turgaus administratorė Danutė Rakauskienė, dvi valytojos, du kontrolieriai, kasininkas. Visi jie buvo girdėję apie galimą etatų mažinimą, tačiau oficialiai apie darbuotojų laukiančius pokyčius nepranešta.

„Dar šį šeštadienį dirbome kaip įprasta, – prabilo administratorė D.Rakauskienė. – Mums kilo klausimų dėl tolimesnio darbo. Pradėjome klausinėti direktorės pavaduotojo. Jis girdint visiems darbuotojams patikino, kad taip, kaip dirbome, taip ir dirbsime. Sakė, kad bus susirinkimas ir viską aptarsime. Turgui pasibaigus grįžome namo ir po keleto valandų sulaukėme skambučio.“

Teigia, kad liepė rašyti prašymus

Pasak moters, skambino tas pats bendrovės „Elasa“ direktorės pavaduotojas Vytenis Butkevičius. Šį vyrą, prieš septynerius metus pasikeitus bendrovės savininkams, į direktoriaus pavaduotojo pareigas paskyrė akcininkai. V.Butkevičius, pasak darbuotojų, – ne tauragiškis ir visuomet buvęs „arčiau valdžios“, jis tarsi tarpininkas tarp akcininkų ir darbuotojų.

„Telefonu kiekvienam asmeniškai jis pranešė, kad renkama nauja darbuotojų komanda ir kad teks kiekvienam mūsų išeiti iš darbo. Prašė geranoriškai dar atvykti ir dvi savaites apmokyti naujus darbuotojus. Bet tai reikėjo iš anksto pranešti, kad mūsų paslaugų jau nereikia. Mes per septynerius metus nė vienas turgavietėje neturime nuobaudų, kad mus turėtų atleisti“, – dėstė D.Rakauskienė.

Anot turgaus darbuotojos, turgaus valytojoms (jų – dvi) buvo pasakyta rašyti prašymus išeiti iš darbo, tačiau valytojos tai daryti atsisakė.

Vidutinė alga nesiekia ir 300 Eur

Tą pačią dieną visi darbuotojai susisiekė vienas su kitu ir pasidalijo naujienomis. Norėdama padėti savo vis dar esamiems pavaldiniams, turgaus direktorė J.Leikienė pasitarusi su teisininkais pateikė siūlymą.

Apie netradicinę situaciją žurnalistams pranešė vienas turgaus darbuotojas. Vyras žurnalistų klausė, ar jie yra kada nors girdėję, kad iš darbovietės trauktųsi visi darbuotojai.

„Kol aš turiu įgaliojimus, o direktorė aš teisiškai esu dar dvi dienas, iki kovo 1-osios, visus paraginau iš darbo išeiti pagal darbo nutraukimo bendru sutarimu sutartį. Taip žmonėms priklausys išmokos“, – vasario 27-ają žurnalistei kalbėjo turgaus vadovė.

Moteris teigė iš darbo išeinanti savo noru, tad jai jokios išmokos nepriklauso, tačiau kodėl gi nepadėti darbuotojams. Žinoma, didelių išmokų atleidžiami turgaus darbuotojai ir negaus. Viešai skelbiama, kad vidutinis bendrovės „Elasa“ darbuotojų atlyginimas šių metų sausį siekė vos 254 Eur iki mokesčių.

Šį šeštadienį visa aštuonių „Elasos“ darbuotojų komanda jau nebedirbs. Juos turėtų pakeisti, kaip sako J.Leikienė, nauji bendrovės akcininkų paskirti asmenys. Pasak moters, ją pačią pakeis naujoji direktorė, kuri jau mėginanti optimizuoti įmonės darbą.

„Nuo ko viskas prasidėjo. Iš darbo aš kiek anksčiau nutariau išeiti pati. Daugiau nei prieš savaitę pas mane atvyko akcininkai ir ėmė kalbėti, kad reikia mažinti darbuotojų, palikti dirbti po pusę etato. Tada parašiau pareiškimą, kad išeinu iš darbo, ir pasakiau, kad sumažintu krūviu nedirbsiu. Darbo daug. Jie pradėjo ieškoti kito direktoriaus. Naujoji direktorė šeštadienį jau lankėsi turguje“, – dėstė J.Leikienė.

Anot moters, bendrovėje darbuotojų krūvį norėta sumažinti keturiais etatais. Pasak jos, akcininkai visuomet laikėsi nuostatos, kad reikia taupyti. Naujausiomis žiniomis, jie ėmėsi rinkti iš Vilniaus atvykstančių darbuotojų komandą, kurie pakeistų dabartinius darbuotojus.

Turgus reikalauja atnaujinimo

Atleidžiami darbuotojai teigia neįsivaizduojantys, kiek turėtų būti mokama naujajai komandai, kad ši sutiktų atlikti visas iki šiol jiems priklausiusias pareigas ir būtų galima sutaupyti. Nors, anot jų, bendrovė diržus veržiasi jau trejus pastaruosius metus. Tik esą, nelaimei, savo klientų sąskaita.

Margaritos Rimkutės nuotr./Iš darbo pasirengusi išeiti visa turgaus darbuotojų komanda nusiteikusi vieningai ir optimistiškai
Margaritos Rimkutės nuotr./Iš darbo pasirengusi išeiti visa turgaus darbuotojų komanda nusiteikusi vieningai ir optimistiškai

„Veterinarijos nurodymu iki balandžio 1 dienos turguje turi būti įrengtos prekybos zonos, – sakė turgaus administratorė D.Rakauskienė. – Atskirai sendaikčių, daržovių, gyvūnų prekiavimo zonos. Paukščiai ir gyvūnai negali būti dabartinėje turgaus teritorijoje. Šiuo metu žmonės juos pardavinėja už turgaus tvoros, o rinkliava iš jų vis tiek renkama. Prekybos zonų akcininkai neįrengia ir tam pinigų neskiria.“

Pasak turgaus direktorės J.Leikienės, pagrindinės bendrovės investicijos per septynerius metus buvo mėsininkams nupirktos penkios šaldymo vitrinos ir įrengtos stoginės turgaus dalyje iš Veterinarijos gatvės pusės. O rinkliava prekiautojams esą vis didinama. Pasak J.Leikienės, iki šiol nesutvarkyta prie turgaus esanti automobilių stovėjimo aikštelė, lyjant joje susidaro didžiulės balos. Balos telkšo ir toje turgaus dalyje, kur prekiaujama sodinukais bei gėlėmis. Atnaujinimo reikalauja ir turgaus tualetas bei dauguma medinių apšiurusių prekyviečių.

„Aš taip dirbti negaliu. Turgus atrodo kaip čigonų taboras, – piktinosi J.Leikienė. – Esu tauragiškė, man gėda žmonėms į akis pažiūrėti. Todėl ir nutariau išeiti. O su manimi išeina ir visa darbuotojų komanda. Mes ne kokie čigonai, kad dirbtume tabore. Taip ir galite parašyti – čigonai palieka čigonų taborą.“

Dėl direktorės palyginimo ėmė klegėti visi darbuotojai. Kontrolierius Vytautas Bridikis įsiterpė pareikšdamas, kad pasiilgs savo buvusio kolektyvo. Teigė, kad visi gerai sutardavo.

Patvirtino – nauja komanda formuojama

Susisiekėme su bendrovės „Elasa“ direktorės pavaduotoju V.Butkevičiumi, kuris, pasak darbuotojų, jiems ir pasiūlė išeiti iš darbo. Vyras neigė tai daręs, tačiau pripažino, kad naujų darbuotojų komanda jau formuojama.

„Mano žiniomis, direktorė akcininkams pareiškė išeinanti iš darbo. Ir kasininkas. Tad buvo imta ieškoti žmonių juos pakeisti. Tie žmonės rasti, – sakė jis. – Daugiau aš nežinau. Tikriausiai ateinanti naujoji direktorė ėmė formuoti naują komandą. Tai normalus dalykas, jai gi teks su tais žmonėmis dirbti.“

Direktorės pavaduotojas tvirtino, jog turgus Tauragėje dirbs kaip dirbęs. Jis pritaria, kad jo rekonstrukcija būtina, tačiau kas tiksliai bus atlikta, neįvardijo. Be to, pridūrė, kad turgus dirba tik vieną dieną per savaitę, tad kaip ir nėra reikalo investuoti.

V.Butkevičius patvirtino, kad prekybininkams rinkliava turguje didėjo, tačiau mokestis buvęs didinamas tik stambesniesiems prekiautojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius