Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įspėjimas ir lietuviams: nuo kovo 1 d. Lenkijoje parduotuvės dirbs ne visus sekmadienius

Nuo kovo 1-osios Lenkijoje įsigalioja nauji apribojimai parduotuvėms sekmadieniais – jos galės dirbti tik pirmą ir paskutinį mėnesio sekmadienį. Šis draudimas palies ir lietuvius, kurie mėgsta apsipirkti kaimyninėje šalyje. Jiems reikėtų atidžiai išstudijuoti, kurį sekmadienį galima važiuoti pigesnių maisto produktų į Lenkiją.
Lenkijoje apsiperkantys lietuviai
Lenkijoje apsiperkantys lietuviai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Gazeta.pl pateikia visų metų išklotinę, kurį sekmadienį veiks maisto prekių parduotuvės. Pasirodo, toli gražu ne kiekvieną mėnesį parduotuvės veiks du sekmadienius. Jeigu ši diena sutaps su švente, tuomet įsigyti pigesnių jogurtų ar cukraus parduotuvėje gali būti sunku. Taip pat šeštadienį prieš Velykas ir per Kūčias parduotuvės dirbs tik iki 14 val.

Pirmasis sekmadienis, kai Lenkijoje neveiks maisto prekių parduotuvės, yra kovo 11-oji – lietuviai galės likti namuose ir švęsti Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną. Taip pat jos bus uždarytos kovo 18 d.

Balandį parduotuves lenkai turės teisę atidaryti tik vieną sekmadienį – 29 dieną, kadangi pirmasis mėnesio sekmadienis yra Velykos. Gegužę, vasaros ir rudens mėnesius parduotuvės dirbs visus pirmus ir paskutinius konkretaus mėnesio sekmadienius. Gruodį, prieš Kalėdas, draudimas prekiauti galios tik gruodžio 9-ąją, nes du sekmadieniai iki Kalėdų yra išimtis.

2019 metais tvarka dar pasikeis – maisto prekių parduotuvės veiks tik paskutinius mėnesių sekmadienius, o 2020-aisiais – septynis sekmadienius per metus: du sekmadienius prieš Kalėdas, vieną prieš Velykas ir paskutinius sekmadienius sausį, balandį, birželį ir rugpjūtį.

Lenkijos Pilietinės plėtros forumo vicepirmininkas Marekas Tatala tvn24.pl teigė, kad tyrimai rodo, jog net 45 proc. lenkų ketina ir toliau apsipirkinėti sekmadieniais, nepaisydami įsigaliojančio draudimo. Tiek, kad jiems teks rinktis prekybos vietas, kurios galės veikti.

Pirmasis sekmadienis, kai Lenkijoje neveiks maisto prekių parduotuvės, yra kovo 11-oji.

Sunkiau tik bus surasti vietą, kuri veiks, o ir mokėti greičiausia teks daugiau. M.Tatala taip pat pastebėjo, kad degalinės turi visą infrastruktūrą tapti mažomis parduotuvėmis. Ir jau pastebima, kad tokie pokyčiai vyksta.

Pasak eksperto, greičiausiai keisis ir didžiųjų prekybos centrų darbo laikas, nors čia žmonės ateina ne tik maisto produktų, bet ir pramogų. O ir taisyklės esą, kas gali dirbti, o kas ne, nėra visiškai aiškios.

„Dalis taisyklių yra tokios neaiškios, kad patys verslininkai nežino, ar gali atsidaryti, ar ne. Čia paspęsti spąstai verslininkams ir jų darbuotojams, nes įstatymas leidžia bausti asmenis, kurie įpareigoja pradėti darbą, tad tai gali ir nebūti įmonės savininkas, o, tarkim, pamainos viršininkas. Baudos siekia net iki 100 tūkst. zlotų“, – tvirtina M.Tatala.

Jo teigimu, naujieji prekybos ribojimai nepadės mažoms parduotuvėms, nors to esą jais siekta. Tačiau nurodoma, kad dirbti galės tik tos parduotuvėlės, kur prie kasos stovi savininkas, o jeigu įmonėje dirba 3-4 asmenys arba savininkui padeda šeimos nariai, išimtys jau negalios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius