Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įspėtas „Regitros“ vadovas: neužtikrinus skaidrių pirkimų, bus sprendžiama dėl jo likimo

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas įspėjo valstybinės įmonės „Regitra“ direktorių Dalių Prevelį ir nurodė imtis priemonių, kad būtų užtikrinti skaidrūs viešųjų pirkimų procesai. Jei tai nebus padaryta, esą bus vertinamas paties direktoriaus atsakomybės klausimas.
„Regitros“ generalinis direktorius Dalius Prevelis
„Regitros“ generalinis direktorius Dalius Prevelis / „Regitros“ nuotr.

Vidaus reikalų ministerijos Korupcijos ir vidaus tyrimų skyriaus specialistai antradienį pranešė baigę patikrinimą dėl „Regitros“ pirktų paslaugų iš MB „Conversio“, kur direktoriaus pareigas eina lobistas, buvęs socialdemokratų kandidatas į teisingumo ministrus Julius Pagojus.

Anot ministro E.Misiūno, liko nenustatyta, kodėl nuspręsta eksperto paslaugas statybos sąmatoms pirkti iš teisininkų įmonės ir kas pasiūlė būtent minėtą įmonę.

„Pirkimas atliktas laikantis procedūrų, tačiau, kodėl nuspręsta eksperto paslaugas statybos sąmatoms pirkti iš teisininkų įmonės ir kas pasiūlė būtent šią įmonę taip ir liko neaišku. Tai kelia abejonių dėl konkurso skaidrumo, tačiau tvirtų įrodymų apie galimus susitarimus – nerasta“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eimutis Misiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eimutis Misiūnas

Anksčiau E.Misiūnas BNS teigė žinantis, koks jaunuolis yra J.Pagojus ir kokiai partijai priklauso.

„Galbūt suveikė seni ryšiai, pažintys, o gal jis labai geras verslininkas“, – apie galimas J.Pagojaus sėkmės viešuosiuose pirkimuose priežastis kalbėjo vidaus reikalų ministras.

Ministerija, kaip rašoma pranešime, buvo informuota, kad „Regitra“ šiuo metu rengia Viešųjų pirkimų valdymo tvarkos aprašą, kuriame bus nustatyta atsakomybė už rinkos tyrimų atlikimą ir galimų tiekėjų parinkimą bei šių procedūrų kontrolė.

Tyrimą dėl galimai neskaidrių MB „Conversio“ laimimų pirkimų viešajame sektoriuje Vidaus reikalų ministerija pradėjo žurnalistui, visuomenininkui paskelbus apie tai socialiniame tinkle „Facebook“.

„Regitra“ siekė įsigyti statybų sąmatų vertinimą už ne daugiau nei 5000 Eur. Dukart konkursai, vykdyti per Centrinę viešųjų pirkimų informacinę sistemą, anot ministerijos, baigėsi nesėkmingai. Vėliau darbuotojas, atsakingas už pirkimo vykdymą, esą parengė rinkos tyrimą ir pasitaręs su tiesioginiu vadovu nusprendė, kad paslauga bus perkama iš teisininkų įstaigos.

Sutartis buvo įvykdyta. Atliktų darbų vertė 4400 Eur.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Julius Pagojus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Julius Pagojus

Vidaus reikalų ministerijos patikrinimas, susijęs su MB „Conversio“, nėra pirmas – liepos pabaigoje Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pranešė nutraukusi sutartį su MB „Conversio“ ir pradėjusi tarnybinį patikrinimą dėl ministerijos kanclerės „darbietės“ Danguolės Juozapavičienės veiklos.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) taip pat informavo ir pačios ministerijos, ir kelių jai pavaldžių įstaigų pirkimuose dėl duomenų apsaugos nustačiusi šiurkščių įstatymų pažeidimų.

„Conversio“ vadovas J.Pagojus BNS anksčiau tikino, kad jokių susitarimų laimint pirkimus dėl duomenų apsaugos reglamento nebuvo.

„Kainos tikrai buvo teikiamos skirtingos, svyravo nuo 8 iki 10 tūkstančių eurų su SADM pavaldžiomis institucijomis. Išankstinių susitarimų tikrai su niekuo nebuvo. Gavome kvietimus, vieni pirkimai buvo daromi per centrinę viešųjų pirkimų informacinę sistemą arba apklausos būdu elektroniniu paštu gaudavome kvietimus sudalyvauti“, – sakė J.Pagojus.

Jis socialiniame tinkle „Facebook“ yra skelbęs, kad iš viso įmonė „Conversio“, įsteigta praėjusių metų pabaigoje, šiuo metu vykdo 20 sutarčių ir susitarimų, teikia teisines ir viešųjų ryšių paslaugas privačiam, viešajam sektoriui, yra dalyvavusi 15-oje viešųjų pirkimų, iš jų laimėjo devynis.

J.Pagojus, užpernai pradėjus dirbti „valstiečių“ ir socialdemokratų koalicijos Vyriausybei, buvo siūlomas į teisingumo ministrus. Jis tuo metu dirbo Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) direktoriumi.

J.Pagojus savo kandidatūrą atsiėmė paaiškėjus, kad 2015 metais policijos pareigūnams jis buvo įkliuvęs neblaivus prie vairo – nustatytas 0,67 promilės girtumas.

J.Pagojus 2012–2014 metais dirbo teisingumo ministro Juozo Bernatonio patarėju, teisingumo viceministru. 2016 metų vasarą jis laimėjo konkursą tapti VVTAT direktoriumi, tačiau netrukus atsistatydino iš šių pareigų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Julius Pagojus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Julius Pagojus

Paaiškėjus istorijai apie vairavimą išgėrus J.Pagojus sustabdė narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje. Šiuo metu jis nepriklauso jokiai partijai, yra registruotas lobistu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius