-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Išskirtinių fortepijonų gamintoja „Pleyel“ uždaro savo dirbtuves

Prancūzijos išskirtinių fortepijonų gamintoja „Pleyel“, kurios instrumentais skambino tokie meistrai kaip Fredericas Chopinas, Claude'as Debussy ir Ferencas Lisztas, trečiadienį pranešė iki metų pabaigos visiškai nutraukianti gamybą.
„Pleyel“ fortepijonas
„Pleyel“ fortepijonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Bendrovė, kurią 1807 metais įkūrė kompozitorius Ignazas Pleyelis, buvęs Josepho Haydno studentas, neatsilaikė prieš pigesnes prekes siūlančius gamintojus iš Kinijos, Pietų Korėjos ir kitų Azijos šalių.

„Pleyel“ pranešė uždaranti savo dirbtuves Paryžiaus šiauriniame Sen Deni priemiestyje „dėl nuolatinių patiriamų nuostolių ir labai mažo verslo“.

„Iš pradžių buvo nutarta palaikyti tam tikrą gamybos lygį, bet nesisekė“, – nurodė “Pleyel„ gamybos skyriaus vadovas Bernardas Roquesas.

Per du gamybos šimtmečius bendrovė pagamino beveik 250 tūkstančių fortepijonų.

Pastaruoju metu, siekiant išsaugoti verslą, daugiausia gaminti prabangūs instrumentai arba dirbta pagal užsakymus. Tačiau fortepijonų buvo pagaminama vis mažiau – nuo 140 instrumentų per mėnesį 2000 metais iki vos dviejų – šiemet.

Tiesa, instrumentų kainos buvo gana aukštos ir siekė nuo 42 tūkst. iki 200 tūkst. eurų. “Pleyel„ taip pat užsiėmė dizainerio baldų gamyba.

„Pleyel“ fortepijonai yra gaminami iš 5 tūkst. atskirų detalių. Gamyba užtrunka nuo 500 iki 1 500 darbo valandų ir reikalauja 20 skirtingų amatų meistrų.

„Pleyel“ fortepijonai yra gaminami iš 5 tūkst. atskirų detalių. Gamyba užtrunka nuo 500 iki 1 500 darbo valandų ir reikalauja 20 skirtingų amatų meistrų

Pasak B.Roqueso, kompanija turi pakankamai atsargų, kad įvykdytų turimus užsakymus.

Prancūzijoje “Pleyel„ instrumentai dažnai yra vadinami “fortepijonų ferariais„.

Sen Deni dirbtuvių direktoriaus pavaduotojas Fabrice'as Perret apgailestavo, kad „prarandamos unikalios technologijos“. Pasak jo, fortepijonai būdavo “išvežami į jachtas, į Emyratus, Austriją.... Dabar „Pleyel“ nebėra“.

Gamyba Sen Deni ceche, užimančiame 50 tūkst. kvadratinių metrų plotą, prasidėjo 1865 metais.

1961 metais „Pleyel“ perkėlė gamybą į Vokietiją, tačiau 1996 metais vėl sugrįžo į Prancūziją. Sen Deni cechas buvo atidarytas bendrovės dviejų šimtų metinių proga.

Nuo 1989 metų joje dirbantis Ericas Aubertinas (Erikas Obertenas) sakė, kad sprendimas nutraukti gamybą reiškia „didelį nusivylimą tiems, kurie šioms dirbtuvėms atidavė daug savo metų“.

Kiti galėjosi, kad cechas uždaromas.

„Neįsivaizduojama, kad mes negalime išgelbėti šios senos bendrovės, kuri yra didi prancūziška gamintoja ir fortepijono istorijos dalis“, – sakė Paryžiaus konservatorijos vadovė Francoise Levechin.

Kitas garsus fortepijonų gamintojas „Klein“ paragino „išsaugoti unikalią prancūzų patirtį kokybiškų fortepijonų gamyboje“.

„Pleyel“ ženklai puikuojasi daugelyje Paryžiaus vietų, įskaitant garsiąją koncertų salę prie Eliziejaus laukų, metropoliteno stotį ir Sen Deni dangoraižį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius