Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Praraja auga: trūksta 14 tūkst. IT darbuotojų, po dešimtmečio – triskart tiek

Aktyvumu ir augimu per pandemiją pasižymėjęs IT sektorius galėtų jungti aukštesnę pavarą, tačiau skaitmeninių paslaugų paklausą išauginęs laikotarpis padidino ir darbuotojų trūkumą. Asociacijos „Infobalt“ duomenimis, sektoriui šiandien reikėtų apie 14 tūkstančių darbuotojų. Bendrovių apetitą teoriškai galėtų patenkinti įprastu tapęs nuotolinis darbas, leidžiantis rinktis iš kur kas didesnio darbuotojų būrio, tačiau kol kas nėra aišku, ar toks darbo modelis nebus laikinas.
„Danske Bankas“ IT centras
„Danske Bankas“ IT centras / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Praėję metai informacinių ir ryšio technologijų sektoriui buvo pakankamai sėkmingi, o pagal IT paslaugų eksportą Lietuva pirmą kartą aplenkė Estiją. Lietuvoje įsikūrusios technologijų bendrovės neslepia planų plėstis ir šiais metais dirbti dar sėkmingiau, todėl nuolatos ieško naujų žmogiškųjų išteklių.

Tad kas vyksta IT darbuotojų rinkoje? „Pjautynės“ – taip situaciją apibūdina Andrius Francas, darbo paieškos bendrovės „Alliance for recruitment“ partneris. Jis pastebi, kad per pandemiją IT specialistai buvo viena iš keleto profesijų, kurios paklausa tik augo, net nepaisant to, kad kai kurie startuoliai negavo numatyto finansavimo. Į Lietuvą, bėgdami nuo Aliaksandro Lukašenkos diktatūros, pradėjo kraustytis ir baltarusiški IT verslai, atsivežantys ne tik savo žmones, bet samdantys ir vietinius lietuvius. Tai – dar ne pabaiga. Birželio mėnesį paskelbtais užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ duomenimis, šiuo metu 43 Baltarusijos įmonės jau yra pradėjusios persikėlimo procesą, o 40 savo veiklos perkėlimą į Lietuvą dar svarsto.

Visa tai situaciją dėl darbuotojų dar labiau paaštrina.

„Tuos žmones, kuriuos per pandemiją sustoję sektoriai paleido, rinka greitai „suvalgė“. Sektorius plečiasi ir daugelis paslaugų, kurias šiandien gauname, yra susijusios su IT. Mūsų įmonėje per pirmus kelis karantino mėnesius bendras užklausų skaičius sumažėjo apie 40 proc., bet IT užklausų skaičius išliko toks pat. Specialistų reikia visiems, nes dabar, kai ekonomika atsigauna, pauzę padariusios įmonės įgyvendina atkeltus praėjusių metų planus“, – 15min sakė jis.

Andrius Francas. Photo AFR
Andrius Francas. Photo AFR

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius