Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

IT sektoriaus atstovas: Lietuva apribojo „Huawei“ galimybes diegti 5G ryšį

Nacionalinio informacinių ir ryšių technologijų sektoriaus asociacijos „infobalt“ vadovas Mindaugas Ubartas sako, kad Lietuva smarkiai apribojo galimybes naudoti Kinijos telekomunikacijų milžinės „Huawei“ įrangą diegiant 5G ryšį šalyje. Taip jis komentuoja Lietuvos ir JAV pasirašytą susitarimą dėl bendradarbiavimo diegiant 5G ryšį.

Su M.Ubartu kalbėjomės savaitinėje aktualijų laidoje, transliuojamoje kiekvieną ketvirtadienį 20 valandą.

Susitarimą dėl 5G Vašingtone pasirašė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

Užsienio reikalų ministerijos nuotr./50350585727_fa3e2444e1_o
Užsienio reikalų ministerijos nuotr./50350585727_fa3e2444e1_o

Naujienų agentūra BNS pranešė, kad memorandume konkrečios valstybės ar įmonės nėra minimos, tačiau Lietuvos ir JAV vyriausybės sutaria „atlikti nuodugnų, proporcingą 5G techninės ir programinės įrangos tiekėjų ir tiekimo grandinių vertinimą, prisidedant prie saugios ir atsparios 5G sandaros kūrimo“.

Anot dokumento, vertinant tiekėjus bus atsižvelgiama, ar jie „yra pavaldūs (be nepriklausomo teisminio įvertinimo) užsienio valdžios kontrolei“, ar jie finansuojami atvirai ir skaidriai, ar jie gerbia intelektinės nuosavybės teises.

Tai yra stiprus žingsnis, atribojantis „Huawei“ galimybes jų įrangai būti naudojamai diegiant 5G tinklus Lietuvoje.

Pastaruoju metu JAV spaudžia sąjungininkes nenaudoti „Huawei“ įrangos diegiant 5G ryšį savo šalyse.

Anot „Infobalt“ vadovo, turint tai omenyje, šis susitarimas stipriai apribos galimybes naudoti „Huawei“ įrangą vystant šį ryšį.

„Tai yra stiprus žingsnis, atribojantis „Huawei“ galimybes jų įrangai būti naudojamai diegiant 5G tinklus Lietuvoje“, – laidoje sakė M.Ubartas.

„Manau, kad šis memorandumas, jo pasirašymas įneš aiškumo tiek rinkos dalyviams, tiek gamintojams, kaip mes jį (5G ryšį) galime įsidiegti Lietuvoje“, – teigė jis.

Anot M.Ubarto, kad Vakarų šalys Kinijos galimybes pareikalauti privačių įmonių sukauptos informacijos vertina kaip saugumo klausimą.

Asmeninio archyvo nuotr./Mindaugas Ubartas
Asmeninio archyvo nuotr./Mindaugas Ubartas

Savivaldžiai automobiliai ir šalmai neregiams

Anto M.Ubarto, „Huawei“ eliminavimas iš rinkos gali padidinti 5G ryšiui vystyti reikalingos įrangos kainą. Vis dėlto vartotojai to neturėtų pajusti, nes Lietuvoje telekomunikacijų rinka yra konkurencinga, pridūrė jis.

„Ta konkurencija leis mums kaip vartotojams turėti kokybiškas paslaugas už kišenių nedraskančias kainas“, – sakė IT sektoriaus Lietuvoje atstovas.

Jis taip pat teigė, kad „Huawei“ turima 5G įranga dabar yra šiek tiek pranašesnė už konkurentų, tačiau kol ryšys bus pradėtas diegti Lietuvoje, konkurentai turėtų pasivyti su technologiniais sprendimais.

5G
5G

Pasak „Infobalt“ direktoriaus, 5G ryšys be tiesiog didesnės spartos telefone ar geresnės raiškos ekranuose žada ir sunkiai įsivaizduojamus dalykus.

„Jeigu mes turėtume 5G ryšį, turėtume save vairuojančias mašinas ir turime mieste kameras, kurios stebi, galime įsivaizduokite tokį vaizdelį: važiuoja mašina dideliu greičiu, už kampo vaikas bėga į gatvę, vaizdo apdorojimo sistema mato, kad tai potencialiai galimas susidūrimas ir iš karto gali būti signalas į mašiną, kad stabdyk, nors pats net nematai tos situacijos“, – pasakojo M.Ubartas.

15min / Audriaus Gavėno nuotr./„Mobile World Congress“ parodoje
15min / Audriaus Gavėno nuotr./„Mobile World Congress“ parodoje

„Neregiai, kurie šiuo metu vaikšto su lazdelėmis ir ieško bordiūro ar dar kažko, galės užsidėti kažką panašaus į motociklininko šalmą ir taip turėti kamerą, apdorojančią vaizdą realiu laiku, kuri jam sakys balsu – dabar eini, dabar neini“, – tvirtino jis.

Kuo būsime – pirkėju ar kūrėju?

5G ryšio vystymo Lietuvoje gairėse yra numatyta, kad jis visoje šalyje pradės veikti iki 2025 metų, o viename iš didžiųjų miestų – iki 2022 metų.

Ryšio vystytojai laukia, kol valdžia paskelbs konkursą, pagal kurį reikalingi dažniai bus paskirstyti operatoriams. Iki to Lietuva su Rusija turi susitarti dėl radijo dažnių naudojimo sąlygų pasienyje.

M.Ubartas teigė besitikintis, jog dažnių aukcionas bus paskelbtas dar iki Lietuvai pasiekiant susitarimą su Rusija. Anot jo, tai leistų 5G diegti Lietuvoje greičiau.

„Infobalt“ nuotr./„Infobalt“ vadovas Mindaugas Ubartas
„Infobalt“ nuotr./„Infobalt“ vadovas Mindaugas Ubartas

Jis taip pat atmeta prielaidą, kad vystyti 5G Lietuvoje pernelyg skubama.

„Kuo vėliau įsidiegsime šitas technologijas, mums reikės perimti tai, ką sugalvos visas pasaulis. Jeigu įsidiegtume greičiau, mūsų protai ir talentai galėtų rasti pritaikomumus, rasti, kurioje vietoje žmonėms reikia kokių paslaugų, jas užpatentuoti ir pardavinėti po visą pasaulį“, – sakė „Infobalt“ vadovas.

„Toks ir yra skirtumas – galime einant lėtai būti pirkėju arba galime einant greičiau būti kūrėju“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius