-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įvestos sankcijos pakeitė rusų gyvenimą: kainos kyla akyse, sunku įsigyti kai kurių vaistų

Vakarams pritaikius precedento neturinčias sankcijas Ukrainą užpuolusiai Rusijai, šios šalies gyventojai jau ima jausti neigiamas pasekmes. Kaip skelbia britų nacionalinis transliuotojas BBC, sparčiai auga pagrindinių maisto produktų ir vaistų kainos, gyventojai baiminasi dėl pavojaus prarasti darbo vietas, o turintys verslus patiria sunkumų.
Moteris apsiperka turguje Rusijoje
Moteris apsiperka turguje Rusijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Brangsta aliejus, cukrus, vaistai nuo kraujospūdžio

Pirmąją Rusijos invazijos į Ukrainą savaitę kainos išaugo 2,2, proc., labiausiai brango maisto produktų kainos. Kai kurios parduotuvės jau riboja pagrindinių maisto produktų pardavimą, gavus žinių, jog gyventojai kaupia atsargas.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, krito rublio kursas, todėl daugelis mažmenininkų padidino kainas. Tiesa, Maskvos centre gyvenanti Daria sako kol kas tuščių lentynų nepastebėjusi, tačiau moteris nerimauja dėl kainų augimo. „Maistas iš parduotuvių lentynų neišnyks, bet jis bus brangesnis. Neįsivaizduoju, kiek augs kainos, ir net bijau apie tai pagalvoti“, – BBC prisipažino ji.

Maskvoje gyvenantis ir dirbantis ES pilietis Janas sako, kad vasario 20 d. maisto produktų krepšeliui išleido 5500 rublių (apie 57 dolerius), o dabar tas pats krepšelis kainuoja 8000 rublių. Jo teigimu, per pastarąsias dvi savaites pieno kaina išaugo beveik dvigubai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos rublis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos rublis

Cukraus ir grūdų kainos šį vasarį jau buvo maždaug 20 proc. didesnės nei prieš metus. Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS pranešė, kad kai kurie mažmenininkai sutiko įšaldyti dalies pagrindinių produktų kainų kilimą iki 5 proc. Kiti riboja pagrindinių produktų – miltų, cukraus, aliejaus – kiekį, kurį pirkėjai gali įsigyti.

BBC kalbinta Daria sako kaupianti atsargas. „Nusipirkome 4 kilogramus kavos, 4 litrus saulėgrąžų aliejaus, 4 litrus alyvuogių aliejaus ir keturis butelius viskio“, – sakė moteris.

Ji taip pat užsisakė vaistų nuo aukšto kraujospūdžio atsargų trims mėnesiams. Pasak Darios, kai kurių vaistų jau dabar sunkiau gauti.

Pasitraukę žinomi vardai ir 30 proc. pabrangusios atostogos Turkijoje

Įvedus sankcijas Rusijai, išmaniųjų telefonų ir televizorių kaina šioje šalyje padidėjo daugiau nei 10 proc., o vidutinė atostogų Turkijoje kaina išaugo 29 proc. Didieji prekių ženklai „Apple“, „Ikea“ ir „Nike“ nebeprekiauja savo produktais Rusijoje.

123RF.com nuotr./„Apple“
123RF.com nuotr./„Apple“

Matydama, kad kainos nuolat didėja, Daria paskubėjo įsigyti nešiojamųjų kompiuterių sau ir šeimos nariams. „Vasario pradžioje kompiuteriai kainavo apie 70 tūkst. rublių (730 dolerių), o mėnesio pabaigoje jų kaina pakilo iki 100 tūkst. rublių – tiek ir sumokėjome. Vėliau jie pabrango iki 140 tūkst. rublių, kol visi Maskvoje buvo išparduoti“, – sakė Daria.

Nauji automobiliai taip pat pabrango.

„Nusipirkome filtrų ir tepalų automobiliui, kad turėtume jų, kai prireiks. Spėjome tai padaryti senomis kainomis prieš joms beveik padvigubėjant“, – nurodė ji.

Universiteto dėstytojas Pavelas, turintis žmoną ir du vaikus, norėjo įsigyti buitinės technikos savo butui Maskvoje. Tą dieną, kai prasidėjo karas, jis pamatė, kad kai kurios kainos pakilo beveik 30 proc. Tačiau jis spėjo įsigyti šaldytuvą, viryklę, skalbimo mašiną ir virdulį, o lovą ir spintą iš „Ikea“ užsisakė likus vos dienai iki jos uždarymo. Jis nemano, kad kainos „Ikea“ parduotuvėje pakilo.

Nusipirkome 4 kilogramus kavos, 4 litrus saulėgrąžų aliejaus, 4 litrus alyvuogių aliejaus ir keturis butelius viskio.

„Jie paprasčiausiai nespėjo pakelti kainų", – liūdnai juokauja jis.

„McDonald's“ sprendimas uždaryti 847 restoranus buvo simbolinis – tai buvo viena pirmųjų Vakarų įmonių, prieš 30 metų nusprendusių atsidaryti Sovietų Sąjungoje.

Per kelias valandas nuo pranešimo pasirodė tūkstančiai rusų skelbimų, kuriuose jie perpardavinėjo restoranuose pagamintą maistą 10 kartų brangiau nei įprastai.

„Nuggets“ ir pyragaičiai, pirkti prieš pat restoranų tinklo uždarymą. Paskutinė proga paragauti užsienio palaimos“, – sakoma vienoje žinutėje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„McDonalds“ restoranas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„McDonalds“ restoranas

Tačiau Rusijos pietvakariuose esančiame Saratove gyvenantis Vladimiras sako dar nepajutęs Vakarų sankcijų poveikio.

„Kremliaus šalininkams rublio kritimas neturės įtakos, nes jie neperka brangių užsienietiškų prekių“, – sakė Vladimiras.

Verslai praranda klientus

Pašalinus dalį Rusijos bankų iš tarptautinės mokėjimų sistemos SWIFT, o „Visa“, „Mastercard“, „American Express“, „Apple“ ir „Google Pay“ stabdant operacijas Rusijoje, šios šalies centrinis bankas teigia, kad ekonomika gali susitraukti iki 8 proc.

123rf nuotr./„MasterCard“
123rf nuotr./„MasterCard“

„Ši situacija labai paveikė mūsų verslą“, – sako sveikatingumo srityje dirbanti Nataša. – Klientų skaičius sumažėjo. Žmonės prašo mūsų grąžinti pinigus už jų abonentus. Be to, didėja išlaidos nuomai, įrangai ir valymo paslaugoms. Nuo tada, kai buvo įvestos sankcijos, išlaidos padidėjo vidutiniškai 30 proc.“

Ji prognozuoja, kad daug panašių įmonių užsidarys.

Tuo metu kelioms kalbų mokykloms vadovaujanti Jekaterina sako, kad sankcijos jau sukėlė jai problemų. „Turime mokytojų kitose šalyse, kuriems negalime sumokėti, nes visi pervedimai yra įšaldyti. Taip pat turime mokinių JAV, Vokietijoje ir Latvijoje, kurie negali sumokėti įmokų į mūsų sąskaitas. Radome būdų, kaip tai apeiti, tačiau šiuo metu kiekviena darbo diena prasideda nuo naujos krizės gesinimo“, – BBC sakė Jekaterina.

Ji nerimauja dėl to, kaip ves grupines pamokas, jei „Zoom“ platforma Rusijoje nebeveiks. Ji sako jau patyrusi problemų, nes jos interneto platformas anksčiau prižiūrėjo įmonė Ukrainoje.

Žmonės prašo mūsų grąžinti pinigus už jų abonentus. Be to, didėja išlaidos nuomai, įrangai ir valymo paslaugoms.

„Viskas iš karto sustojo, nors su jais dirbome jau ilgai. Buvome labai patenkinti, jų darbas buvo aukščiausios klasės. Labai nusiminėme dėl jų, dėl savęs ir kad visi atsidūrėme tokioje situacijoje“, – sakė ji.

Natašai sunku susitaikyti su pokyčiais. Ji sako, kad tai „visiškai naujo pobūdžio krizė, dėl kurios visi jaučiamės sutrikę ir suglumę.“

„Ne tik versle, bet ir mūsų pačių gyvenime. Pajamų praradimas, gyvenimo būdo atsisakymas, negalėjimas aplankyti užsienyje gyvenančių šeimos narių ir draugų. Yra daugybė dalykų, kurių netekome“, – kalbėjo Nataša.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Eilės „IKEA“ prekybos centre
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Eilės „IKEA“ prekybos centre

Tuo metu Daria sako, kad nerimauja girdėdama apie darbo vietų praradimą, kai iš Rusijos traukiasi didelės tarptautinės bendrovės.

„Kol kas Vyriausybės finansuojamuose projektuose, su kuriais dirbu, lėšos nemažinamos. Tačiau labai bijau prarasti darbą“, – tvirtina moteris.

Ribojimai žiniasklaidai ir prisiminimai apie Šaltąjį karą

Nauji Rusijoje įvesti įstatymai numato, kad žmonės, skleidžiantys „netikras naujienas“ apie Rusijos invaziją Ukrainoje, gali būti įkalinti. Nepriklausomai ir tarptautinei žiniasklaidai taikomi griežti apribojimai, o daugiau nei 13 tūkst. žmonių buvo suimta per antikarinius protestus.

Daria mano, kad už tai, jog Rusijai įvestos sankcijos, atsakingas yra šalies vadovas Vladimiras Putinas, tačiau dauguma rusų naujienas gauna iš valstybinės žiniasklaidos, kuri skleidžia Kremliaus propagandą. Daug žmonių, pasak moters, palaiko V.Putiną ir kaltina Vakarus dėl sankcijų.

Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas

Kiti nepritaria karui, bet tyli – kaip rašo BBC, rusams rizikinga kritikuoti savo lyderį, nors Vakarų vyriausybės tikisi, kad rusams taikomos sankcijos bus pakankamai skaudžios, jog valdžios viršūnėse įvyktų pokyčių.

Daria sako, kad iš pirmo žvilgsnio Maskvoje gyvenimas verda įprastai. Miesto kavinės ir restoranai pilni, metro veikia, spūstys centre niekur nedingo. „Taip atrodo, jei nematai protestų, atliekamų kratų ir kiek kūrybingų žmonių palieka šalį. Man atrodo, kad mums pradeda trūkti oro", – sako ji.

Šiandienos įvykiai primena 1990-uosius, kai žlugus Sovietų Sąjungai subyrėjo Rusijos ekonomika. „Buvo įdomu kalbėtis su trisdešimtmečiais žmonėmis apie tuos laikus ir maisto produktų korteles, kurias turėjome. Turėjome kuponus ir žetonus, už kuriuos galėjome nusipirkti cukraus, sviesto ir degtinės", – sako Daria.

Tuo metu Janas sako, kad nepastebėjo, jog gyvenimas Rusijoje būtų labai pasikeitęs. Jis išvykti iš šalies neketina.

„Mano šeima ir darbas yra čia. Labai sunku pradėti gyvenimą iš naujo naujoje vietoje“, – sakė vyras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius