-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV elektronikos mažmenininkė „Best Buy“ nutraukė prekybą „Kaspersky Lab“ produkcija

JAV elektronikos mažmenininkė „Best Buy“ nutraukė prekybą antivirusinės programinės įrangos gamintojos „Kaspersky Lab“ produkcija, nerimaujant dėl kompanijos tariamų ryšių su Rusijos žvalgyba, penktadienį patvirtino abi kompanijos.
Kaspersky Lab
Kaspersky Lab / Scanpix nuotr.

Visoje Amerikoje parduotuvių turinti „Best Buy“ apie sprendimą oficialiai nepranešė, tačiau tiek jos internetinėje parduotuvėje, tiek ir fizinėse parduotuvių nebėra „Kaspersky“ produktų.

„Best Buy“ atstovė patvirtino, kad sprendimas buvo priimtas nuogąstaujant dėl „Kaspersky“ tariamų ryšių su Rusijos vyriausybe.

Bet kokius ryšius su Rusijos valdžia neigianti „Kaspersky Lab“ teigia, kad abi bendrovės „kol kas sustabdė partnerystę“.

„Tačiau mūsų santykiai ateityje gali būti iš naujo įvertinti, – nurodoma „Kaspersky Lab“ pranešime. – „Kaspersky Lab“ su „Best Buy“ ir jos klientų baze palaikė ryšį dešimtmetį ir „Kaspersky Lab“ ir toliau siūlys vartotojams geriausius sektoriuje kibernetinio saugumo sprendimus per savo tinklalapį ir kitus mažmenininkus.“

Antivirusinės programinės įrangos gamybos kompaniją „Kaspersky Lab“ 1977 metais įkūrė rusas Jevgenijus Kasperskis. Šiuo metu visame pasaulyje šios kompanijos produktais naudojasi 400 mln. vartotojų. Pagrindiniai bendrovės ofisai yra Rusijoje ir Jungtinėse Valstijose.

Nurodė nebepirkti

Kaip žinoma, liepą JAV vyriausybė uždraudė federalinėms agentūroms pirkti programinę įrangą iš „Kaspersky Lab“, nuogąstaujant dėl kompanijos ryšių su Rusijos žvalgybos tarnybomis.

Bendrųjų paslaugų administracija (GSA), atsakinga už federalinės valdžios viešuosius pirkimus, nurodė, kad „Kaspersky Lab“ – pasaulinio masto kibernetinio saugumo programinės įrangos kūrėja, buvo pašalinta iš aprobuotų pardavėjų sąrašo.

„GSA prioritetas yra užtikrinti JAV vyriausybinių sistemų ir tinklų integralumą ir saugumą ir vertinti produktus ir paslaugas pagal tiekimo grandinės rizikos vertinimo procesus“, – nurodoma tarnybos pranešime.

Tokių veiksmų imtasi praėjus kelioms savaitėms po to, kai JAV žvalgybos ir teisėsaugos pareigūnai viešai išreiškė nuogąstavimų dėl „Kaspersky Lab“ kuriamos programinės įrangos naudojimo.

Gegužę Kongrese kalbėję pareigūnai išsamesnių duomenų nepateikė, tačiau leido suprasti, kad nerimaujama dėl „Kaspersky Lab“ tariamų sąsajų su Rusijos gynybos ir žvalgybos tarnybomis.

Tuo tarpu „Kaspersky Lab“ teigė, kad neturi „jokių ryšių su jokia vyriausybe ir kompanija niekada nepadėjo ir nepadės jokiai pasaulio vyriausybei šnipinėti“.

Bendrovė pabrėžė, kad „kompanija yra nepagrįstai kaltinama nepateikiant tvirtų įrodymų, kuriais būtų galima paremti šiuos melagingus kaltinimus“.

Tuo tarp „Bloomberg“ naujienų agentūra paskelbė, kad vidiniai kompanijos elektroniniai laiškai rodo, kad bendrovė palaiko artimesnius darbinius ryšius su Rusijos federaline saugumo tarnyba, nei viešai teigia.

„Kaspersky Lab“ vėliau atmetė tokius „Bloomberg“ kaltinimus ir teigė, kad duomenys buvo „netinkamai interpretuoti ir jais manipuliuojama“, tačiau pripažino, kad „reguliariai bendradarbiauja su teisėsaugos agentūromis, kitomis sektoriaus kompanijomis bei kibernetinių nusikaltimų aukomis“.

„Kaspersky Lab“ anksčiau jau ne kartą neigė bet kokius ryšius su Rusijos valdžia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius