Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV į „juodąjį sąrašą“ įtraukė daugiau nei 30 Kinijos bendrovių ir organizacijų

JAV prekybos departamentas pranešė, kad į „juodąjį sąrašą“ įtraukė 33 Kinijos bendroves ir organizacijas, kurios, pasak JAV institucijų, yra susijusios su musulmonų teisių pažeidimu Kinijos Sindziango autonominiame regione arba kelia grėsmę JAV nacionaliniam saugumui.
Kinijoje auga nerimas dėl naujų užsikrėtimų koronavirusu
Kinija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Septynios bendrovės ir dvi institucijos buvo įtrauktos į sąrašą dėl „bendrininkavimo atliekant žmogaus teisių pažeidimus ir dėl piktnaudžiavimų, padarytų Kinijos vykdomos uigūrų ir kitų tautinių mažumų atstovų represijų, masinių savavališkų sulaikymų, priverstinio darbo ir jų stebėjimo pasitelkiant aukštąsias technologijas kampanijos Sindziange metu“.

Į sąrašą taip pat įtraukta daugiau nei 20 Kinijos bendrovių ir departamentų, kurie vykdo prekybos operacijas Kinijos kariuomenės labui, sakoma Prekybos departamento pranešime.

Pranešime pažymėta, kad sąraše išvardytiems juridiniams asmenims taikomi apribojimai pirkti amerikietiškas prekes, taip pat prekes, pagamintas užsienyje pasitelkiant arba naudojant amerikietiškas technologijas.

Užsienio žiniasklaida, pranešdama apie naują Vašingtono žingsnį, atkreipia dėmesį į tai, kad Prekybos departamento pareiškimas dėl sankcijų sutapo su įstatymo projekto dėl „teisėsaugos mechanizmo, skirto užtikrinti nacionalinį saugumą“ Honkonge svarstymu Nacionalinio Liaudies Kongreso sesijoje Pekine.

JAV institucijos smerkia Pekino ketinimą priimti naują Honkongo nacionalinio saugumo įstatymą, laikydamosi nuomonės, kad ši iniciatyva suduos rimtą smūgį šio ypatingo administracinio regiono autonomijai, pareiškė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

„Sprendimas apeiti patikimus įstatymų leidybos procesus Honkonge ir ignoruoti jo gyventojų valią taps pirmu žingsniu į didelio masto autonomijos, kurią Pekinas pažadėjo Honkongui Jungtinėje Kinijos ir Britanijos deklaracijoje dėl Honkongo perdavimo, patvirtintoje JT, pabaigą“, – teigiama M.Pompeo pranešime.

Jis pažymėjo: „Bet koks sprendimas, pažeidžiantis Honkongo autonomiją ir laisves, kurias garantuoja bendra Kinijos ir Britanijos deklaracija dėl Honkongo peravimo ir Honkongo pagrindinis įstatymas, neišvengiamai paveiks mūsų požiūrį į „vienos šalies, dviejų sistemų“ principą ir šios teritorijos statusą“, – pridūrė valstybės sekretorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius