-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV įmonėms trūkstant darbuotojų, pastarieji vis dar naudojasi savo galia prieš vadovus

Darbuotojai gali ne taip smarkiai nerimauti dėl atleidimų iš darbo, nes kai kurie darbdaviai visais būdais stengiasi juos išlaikyti, rašo „Fortune“.
Ofisas
Biuras / 123rf.com nuotr.

„Įmonės vis dar susiduria su didžiuliais darbuotojų praradimais ir nežino, ką daryti, kad išlaikytų žmones. Jie neabejotinai laikosi savo darbuotojų vien dėl to, kad jų taip trūksta“, – laikraščiui „New York Times“, kurį cituoja „The Fortune“, sakė „ZipRecruiter“ vyriausioji ekonomistė Julia Pollak.

Šis reiškinys vadinamas darbo jėgos kaupimu – įmonė per nuosmukį pasilieka darbuotojus, užuot juos atleidusi, ir vietoje to randa kitų būdų mažinti išlaidas. Tai yra atsakas į įtemptą padėtį darbo rinkoje, kuri pastaruosius dvejus metus kamuoja JAV darbdavius.

Tiesa, pastebima, kad ekonomistams vis dažniau perspėjant apie recesiją, dalis pranašumo visgi grįžta vadovams. Kai kurios įmonės jau atleido dalį darbuotojų, o tai pastaruosius privertė suabejoti savo darbo vietos saugumu.

Beveik 80 proc. darbuotojų baiminasi būti atleisti iš darbo, jei prasidėtų recesija, rodo „Insight Global“ apklausa.

123RF.com nuotr./JAV vėliava
123RF.com nuotr./JAV vėliava

Po įvykdytų atleidimų per pandemijos sukeltą nuosmukį darbuotojai perėmė valdžią, tardamiesi dėl geresnio darbo užmokesčio, darbo valandų ir darbo sąlygų, o jei jų poreikiai nebuvo patenkinti, jie paliko darbo vietas. Dėl atsiradusio darbo jėgos trūkumo darbdaviai 2021 m. pabaigoje ėmė rekordiniu tempu kelti atlyginimus.

Jau įvykdyti atleidimai, pasak leidinio, iš tiesų nėra tokie baisūs kaip skamba laikraščių antraštėse.

Net ir po to, kai Federalinė rezervų sistema padidino palūkanų normas, siekdama pažaboti infliaciją, kuri paprastai reiškia didesnį nedarbą, 3,5 proc. siekiantis nedarbo lygis išlieka žemiausias per penkis dešimtmečius, o rugsėjo mėnesį vienam darbuotojui teko 1,7 laisvos darbo vietos. Žmonės, kurie neturėjo darbo, greičiau nei bet kada anksčiau jį rado.

Visa tai rodo, kad darbuotojai vis dar turi galios.

Darbo jėgos kaupimas gali padėti suvaldyti nedarbo lygį, nes FED ir toliau didina palūkanų normas, todėl šį kartą recesija bus ne tokia pražūtinga. Tačiau numatoma, kad nedarbo lygis pakils bent iki 4,4 proc.

Dar per anksti pasakyti, ar iš tikrųjų vyksta darbo jėgos kaupimas. Kaip teigia „Rand Corporation“ ekonomistė Kathryn Edwards, darbuotojų nėra tiek daug, kiek jų buvo vykstant vadinamajam „didžiajam atsistatydinimui“.

Be to, dar nežinoma, kokia bus recesija. Buvęs Federalinių rezervų valdybos narys Randallas Kroszneris nesitiki „pražūtingo 1980 m. pradžios“ recesijos tipo, o „Roubini Macro Associates“ generalinis direktorius Nourielis Roubinis prognozuoja „ilgą ir bjaurią“ recesiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius