Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV siekia išspręsti ginčą dėl „Boeing“ ir „Airbus“ iki liepos

Jungtinės Valstijos siekia iki liepos išspręsti užsitęsusį prekybos konfliktą dėl aviacijos milžinių „Boeing“ ir „Airbus“, trečiadienį Kongreso komisijai pareiškė JAV prekybos atstovė Katherine Tai.
„Air Canada“ lėktuvas „Boeing 737 MAX 8“
„Air Canada“ lėktuvas „Boeing 737 MAX 8“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kovo mėnesį JAV prezidentas Joe Bidenas ir Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen kovą sustabdė baudžiamuosius muitus jau 16 metų trunkančiame transatlantiniame ginče dėl subsidijų konkuruojančioms orlaivių gamintojoms, o K.Tai teigė Senato komitetui, kad šalys ketina pasiekti susitarimą dar vasarą.

„Leidau aiškiai suprasti, kad esame suinteresuoti išspręsti šiuos ginčus per keturių mėnesių laikotarpį, ir labai norėčiau, kad padarytume tokią pažangą nuo dabar iki liepos“, – kalbėjo K.Tai.

Paklausta, ar J.Bideno administracija pratęs muitų pertrauką, jei susitarimas nebus pasiektas, K.Tai teigė, kad prezidento administracija yra „labai rimtai“ nusiteikusi nutraukti nesantaiką.

„Mums tikrai reikia išspręsti šiuos ginčus“, – kalbėjo K.Tai.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga nuo 2004 metų yra įsitraukusios į ginčą dėl, kaip tvirtina abi pusės, nesąžiningos prekybos praktikos, susijusios su paramos teikimu privačioms įmonėms, tokioms kaip orlaivių gamintojos „Boeing“ ir „Airbus“, taip pažeidžiant tarptautinius prekybos susitarimus.

Pasaulio prekybos organizacija (PPO) yra priėmusi abiem pusėms palankių sprendimų, leidžiančių taikyti baudžiamuosius muitus.

Gruodžio mėnesį JAV prekybos atstovo biuras įvedė naujus muitus orlaivių dalims, vynui, konjakui ir brendžiams iš Prancūzijos ir Vokietijos.

Tuo tarpu ES lapkritį nustatė papildomus muitus 4 mlrd. JAV dolerių vertės amerikietiškiems produktams, įskaitant „Boeing“ lėktuvus, taip pat žemės ūkio produktus, tokius kaip kviečiai ir tabakas, taip pat stipriesiems gėrimams ir šokoladui.

Be kitų klausymo metu iškeltų klausimų, K.Tai teigė, kad JAV ir Didžiosios Britanijos derybose dėl prekybos susitarimo pasirašymo „vis dar išlieka labai svarbių klausimų“, įskaitant klausimą dėl „padėties Šiaurės Airijoje“ po Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius