Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV urano gamintojas pirmąkart Europai pradėjo tiekti retųjų metalų žaliavas – Estijai

JAV urano gamintojas „Energy Fuels“ išsiuntė 20 tonų retųjų metalų žaliavų krovinį „NPM Silmet“ gamyklai Estijos Silamejės mieste. Tai pirmoji tokia siunta iš JAV į Europą, skelbia Estijos nacionalinis transliuotojas ERR.
Uranas
Uranas / „Scanpix“ nuotr.

„Tai – pirmoji siunta, bet jų bus ir daugiau. Mes pasirašėme ilgalaikę sutartį su „Energy Fuels“, siuntos bus reguliarios“, – sakė „NPM Silmet“ generalinis direktorius Raivo Vasnu.

Jo žodžiais, anksčiau šią rinką valdė Kinija, bet dabar amerikiečiai ketina nutraukti monopoliją.

R.Vasnu paaiškino, jog iš šių žaliavų bus išgryninami retieji metalai lantanas, praseodimas, neodimas, ceris, kurie daugiausia naudojami elektronikos pramonėje, o jų paklausa smarkiai išaugo.

„NPM Silmet“ turi tris gamyklas, o viena jų yra viena iš nedaugelio pasaulyje retųjų metalų žaliavų išgryninimo įmonių už Kinijos ribų.

Sovietmečiu Silamejė buvo uždaras miestas, kuriame buvo pastatyta didelė metalurgijos gamykla vietinėms skalūnų rūdoms perdirbti, urano oksidų gamybai kariniams tikslams. Manoma, kad pirmoji SSRS atominė bomba buvo pagaminta iš Silamejėje išgauto urano.

Estijai atgavus nepriklausomybę, ši gamykla buvo pertvarkyta į retųjų metalų gamybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius