-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jei per šventines lapkričio dienas teks dirbti: štai ką turite žinoti

Daugumos Lietuvos gyventojų nuo rytojaus laukia dvi laisvos dienos – lapkričio 1-oji (Visų šventųjų diena) ir lapkričio 2-oji (Vėlinės). Nors dauguma šiomis dienomis vyks lankyti mirusių artimųjų kapų, daliai gyventojų teks dirbti. Vis dėlto, jei tenka dirbti per šventes, darbuotojas turėtų žinoti savo teises, nes tiek už įprastinį darbą, tiek už viršvalandžius tokiomis dienomis mokamas didesnis atlyginimas.
Parduotuvė
Parduotuvė / 123RF.com nuotr.

Dalis gamybos ar aptarnavimo sektorių įmonių dirbs ir trečiadienį bei ketvirtadienį, kai dauguma šalies gyventojų ilsėsis. 15min jau rašė, kad šias dienas įprastiniu grafiku žada dirbti prekybos centrai.

Tad, ką turėtų žinoti darbuotojas, kurio darbdavys prašo dirbti šventinėmis dienomis?

Kaip rašoma Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) tinklalapyje, švenčių dieną dirbama tik su darbuotojo sutikimu, išskyrus atvejus, kai dirbama pagal suminę darbo laiko apskaitą ar kolektyvinėje sutartyje nustatytais atvejais.

Tačiau nėščios, neseniai pagimdžiusios ir krūtimi maitinančios darbuotojos gali būti skiriamos budėti, dirbti naktį, poilsio ir švenčių dienomis ir siunčiamos į komandiruotes tik su jų sutikimu. Jų sutikimas reikalingas net ir dirbant pagal suminę darbo laiko apskaitą (t. y. pamaininis darbas).

Darbuotojui svarbu žinoti, kad už darbą švenčių dieną mokamas ne mažesnis kaip dvigubas darbuotojo darbo užmokestis. O už viršvalandinį darbą švenčių dieną mokamas ne mažesnis kaip du su puse darbuotojo darbo užmokesčio dydžio užmokestis.

Tiesa, yra galimybė dirbtą šventinę dieną prisidėti prie kasmetinių atostogų ir jas pasiilginti - darbuotojo prašymu, darbo poilsio ar švenčių dienomis laikas ar viršvalandinio darbo laikas, padaugintas iš atitinkamo koeficiento, nustatyto Darbo kodekso 144 str. 1–4 dalyse, gali būti pridedami prie kasmetinių atostogų laiko.

Darbuotojo ir darbdavio vienų kitiems perduodami dokumentai (pranešimai, prašymai, sutikimai, prieštaravimai ir kita) ir kita informacija turi būti pateikiami raštu. Sutikimo forma konkrečiai neapibrėžta, todėl sutikimas gali būti išreiškiamas laisvos formos dokumente.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius