-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai viskas smarkiai brango, kelios prekės Lietuvoje atpigo: kas tai lėmė?

Tokio spartaus kainų augimo Lietuvoje jau seniai nebuvo regėti – gegužę metinė infliacija Lietuvoje pasiekė beveik 19 proc., tačiau, kai aplinkui viskas brango, kelios prekės per metus atpigo. 15min aiškinosi, kas tai lėmė.
Kas labiausiai brango ir pigo
Kas labiausiai brango ir pigo / 123RF.com nuotr.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą visame pasaulyje sparčiai pradėjo kilti energetikos išteklių kainos. Tai atsispindi ir Lietuvoje. Labiausiai per metus, Statistikos departamento duomenimis, pabrango kietas kuras (116 proc.), skystas kuras – (101 proc.), šiluminė energija (97,5 proc.), dujos (65,6 proc.).

Tačiau didžiulių kainų šuolių matyti ir kitų prekių segmentuose – smarkiai brango pašto paslaugos (88 proc.), maistas (25,5 proc.). O štai pieno produktų ir aliejaus kainos pašoko atitinkamai net 38 proc. ir 36 proc.

„Luminor“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas 15min tvirtino, kad jam kelia nerimą toks spartus maisto kainų augimas Lietuvoje. Ekonomistas įtaria, kad kainos ne visuomet kyla pagrįstai.

„Gyvename vartojimo ir infliacijos burbule – susiformavęs lūkestis, kad kainas kelia visi, kodėl man nepakėlus“, – pastebi Ž.Mauricas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Žygimantas Mauricas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Žygimantas Mauricas

Tačiau nors, atrodo, kad Lietuvoje brango viskas, kelios prekės vis tik sugebėjo išlaikyti tą patį kainų lygį, o kai kurios – netgi atpigti. Kas tai lėmė?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius