-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip keliauja ir kur užtrunka siuntos?

Siunta jums brangų žmogų, gyvenantį kitame mieste ar valstybėje, gali pasiekti labai greitai. Tačiau pakeliui ji būtinai turi sustoti keliose stotelėse, o kartais jose užsibūna ilgiau, nei norėtumėte. Kokios tai stotelės ir kodėl jose jūsų siunta kartais užtrunka?
Lietuvos paštas primena, kaip apsisaugoti nuo sukčių
Kaip keliauja ir kur užtrunka siuntos?

Nuo jūsų iki adresato siuntos kelias ilgas, todėl kelionę būtina kruopščiai suplanuoti, kad siunta pasiektų tą žmogų, kuriam ji skirta.

Kur sustoja siunta?

Jeigu sugalvojote, pavyzdžiui, Klaipėdoje gyvenančiam draugui iš Vilniaus nusiųsti lauktuvių, jas tiesiog supakavote ir nunešėte į Lietuvos pašto skyrių – jie pasirūpins, kad lauktuves Klaipėdoje gyventis draugas būtinai gautų. Kaip?

Kai siunta yra atnešama į paštą, ji yra užantspauduojama tos dienos datos spaudu. Korespondencijos siuntas rekomenduojama registruoti – taip galėsite sekti siuntos judėjimo kelią, o jei transportuojant ar apdorojant siuntą ji būtų pažeista, galėsite tikėtis kompensacijos.

Kai siunta pažymėta datos spaudu ir užregistruota, tolimesni veiksmai priklauso nuo to, kur siunta turėtų keliauti. Jeigu siunčiate ją netoli, tai yra, siuntos gavėjo adresą aptarnauja tas pats paštas, tuomet siunta lieka pašte. Ją kitą dieną adresatui pristato laiškininkas.

Jeigu siuntos gavėją aptarnauja kitas paštas ar siuntą siunčiate dar toliau – į kitą miestą ar valstybę, tokios siuntos yra vežamos į Pašto skirstymo departamentą Vilniuje.

Į Pašto skirstymo departamentą patenka visos siuntos – tiek tos, kurios kelionę baigs Lietuvoje, tiek keliaujančios į užsienį ar iš ten atvykstančios.

Pašto skirstymo departamente siuntos yra rūšiuojamos pagal miestą, šalį. Taip pat jos išskirstomos į pirmenybines ir nepirmenybines siuntas. Pirmenybinės siuntos turi pirmumo teisę prieš kitas siuntas, todėl apdorojamos ir pristatomos greičiau. Todėl, jeigu jums svarbus siuntos pristatymo laikas, Lietuvos paštas rekomenduoja siųsti pirmenybiniu paštu.

Iš Pašto skirstymo departamento siuntos keliauja į gavimo paštus. Gavimo paštuose, atsižvelgiant į siuntų dydžius ir siuntimo būdus, siuntos perduodamos laiškininkams, kurie jas pristato gavėjams įteikiant namuose arba paliekamos įteikti pašte.

Siunta, keliaujanti į Lietuvą iš užsienio, taip pat patenka į Pašto skirstymo departamentą. Tokias siuntas gali patikrinti Muitinės darbuotojai. Ypač atidžiai tikrinamos siuntos, atvykstančios iš trečiųjų šalių. 

Kai siuntos yra surūšiuojamos, jos keliauja į atitinkamą pašto skyrių arba į užsienį.

Kaip tikrinama jūsų siunta?

Lietuvos paštas suteikia jums tik siuntimo paslaugą, tai yra, pasirūpina, kad jūsų siunta sėkmingai pasiektų adresatą.

Tikrinti siuntos turinio pašto darbuotojai negali – tą atlieka Lietuvos muitinės darbuotojai. Tačiau, jeigu pašto darbuotojas įtaria, kad siuntoje yra siunčiamas draudžiamas daiktas, jis gali paprašyti gavėjo atidaryti siuntą, ir, pasitvirtinus įtarimams, nepriimti siuntos. Draudžiamų siųsti daiktų sąrašą galite rasti čia.

Vietinių perlaidų – dvigubai daugiau
Vietinių perlaidų – dvigubai daugiau

Jei siunčiami draudžiami daiktai ir siuntą sulaiko Muitinės darbuotojai, apie tai siuntėjas  yra informuojamas. 

Muitinė siuntas tikrina ne tik ieškodama draudžiamų siųsti daiktų. Ji taip pat apskaičiuoja mokesčius. Juos reikia mokėti tuo atveju, jeigu siuntos į Lietuvos muitų teritoriją patenka iš trečiųjų šalių.

Jeigu jums siuntinį siunčia privatus asmuo iš trečiosios šalies, nekomercinės siuntos vertė negali viršyti 160 Lt. Nekomercine siunta laikoma tokia, kuri nėra siunčiama reguliariai, skirta tik adresato ir jo šeimos vartojimui, yra siunčiama neprašant iš adresato jokio užmokesčio.

Tačiau, jeigu siuntos suma viršija 160 Lt (45 eurus) ir yra ne didesnė nei 700 eurų, taikomas 2,5 proc. muito mokestis.

Daugiau informacijos apie pašto siuntų apmokestinimą muito mokesčiu galite rasti čia.

Kodėl siunta vėluoja?

Kartais pasitaiko atvejų, kai siunta iki adresato keliauja ilgiau, nei įprasta. Viena pagrindinių vėlavimo priežasčių – netinkamai užrašytas gavėjo adresas ant siuntos. Užsienyje siuntos yra skirstomos automatiškai – jeigu kompiuteris nesupranta nurodyto adreso, siuntos yra rūšiuojamos atskirai, todėl tai užtrunka ilgiau.

Siunta keliauti ilgiau gali ir dėl patikros Muitinėje. Jeigu siuntėjas nėra pateikęs visų reikalingų dokumentų, siunta neišduodama tol, kol nesutvarkomi visi formalumai.

Oro sąlygos taip pat gali prailginti kelionę. Pavyzdžiui, dėl audrų gali nepakilti lėktuvai, keliai gali tapti nepravažiuojamais.

Ilgiau siunta keliauja ir tuo atveju, jeigu siuntų srautas yra labai didelis. Jis, kaip įprasta, yra didesnis prieš didžiąsias metų šventes – Kalėdas ir Naujuosius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius