-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip klimato kaita veikia paukščius?

Ar žinote, jog taupant energiją galima išsaugoti kai kurias paukščių, gyvūnų ir augalų rūšis? Kaip? Ką kiekvienas iš mūsų galime padaryti kasdien, namie, kad sumažintume neigiamą poveikį gyvajai gamtai? Į visus šiuos ir daugiau klausimų atsakymus padės rasti neseniai prasidėjęs, į mokyklinio amžiaus vaikus orientuotas projektas „Nori išsaugoti paukščius – taupyk energiją“.
Paukščiai.
Paukščiai. / 15min.lt nuotr.

Kalbamės su projektą vykdančios viešosios įstaigos „Lututės“ leidykla įkūrėju gamtininku, miškininku, fotografu Romualdu Barausku.

Energijos taupymas ir paukščiai – atrodytų dvi absoliučiai skirtingos sritys? Kaip jos susijusios?

Apie gamtos, aplinkos pokyčius šiandien kalbama daug ir labai įvairiai. Tačiau reikėtų pabrėžti, jog dažniausiai tos kalbos būna pernelyg globalios. Mokslininkai skelbia negailestingas prognozes, jog tirpsta ledynai, vis labiau šyla klimatas, iš esmės keičiasi kai kurių vietovių flora ir fauna. Kitaip tariant, kai kurios augmenijos bei gyvūnijos rūšys pradeda nykti ir gali išnykti visiškai, kitos keičia savo dabartinę augimo ir gyvenimo vietą.

Daugeliui žmonių klausantis tokios informacijos sunku suvokti galimas globalių pasikeitimų pasekmes, kai kuriems atrodo, kad jei ir gali kas nors ką nors padaryti, tai nebent vyriausybės, specialios organizacijos, asociacijos, korporacijos. Anaiptol! Kiekvienas iš mūsų asmeniškai galime sumažinti neigiamą poveikį aplinkai – reikia tik pradėti keisti savo elgseną, įpročius

Ar galite plačiau papasakoti apie projektą „Nori išsaugoti paukščius – taupyk energiją“. Kuo jis ypatingas? Koks pagrindinis jo tikslas?

Pagrindinis projekto tikslas – kad vaikai nuo mažų dienų mokėtų rūpintis aplinka, žinotų, kodėl to reikia. Sąmoningai orientuojamės į moksleivius. Juk jaunoji karta – tai visų mūsų ateitis. Kokia ji bus, kaip elgsis, ar mylės, gerbs ir saugos gamtą, priklauso tik nuo mūsų pačių. Ketiname organizuoti specialius susitikimus su vaikais, jų metu skaitysime smagias paskaitas apie paukščius, stengsimės paaiškinti, kokią įtaką mūsų sparnuočiams gali turėti vienokie ar kitokie klimato pokyčiai. Taip pat pateiksime akivaizdžių pavyzdžių, ką kiekvienas iš mūsų galime padaryti kasdien, namie, kad sumažintume neigiamą poveikį gyvajai gamtai. Papasakosime, kodėl svarbu taupyti vandenį, elektrą, rūšiuoti šiukšles ir pan., ir kaip reikėtų teisingai visa tai daryti. Projektui „Nori išsaugoti paukščius – taupyk energiją“ įgyvendinti skirta daugiau nei 180 tūkstančių litų iš Europos regioninės plėtros fondo.

Kiek numatyta susitikimų su moskleiviais?

Paskaitos vaikams bus skaitomos 50-yje skirtingų Lietuvos vietų. Ne vienerius metus leidžiame žurnalą vaikams „Lututė“, kuriame tekstais, piešiniais, nuotraukomis padedame mažiesiems suvokti juos supantį pasaulį, ugdyti meilę gamtai, skatinti šią pažinti. Esame įsteigę ir jaunųjų gamtininkų mokyklėlę-klubą „Lutučiukai. Per visą Lietuvą turime kelis tūkstančius narių. Su šiuo projektu visus juos ir aplankysime. Didesnį dėmesį ketiname skirti ne didiesiems miestams, bet šalies periferijai, kur mažiau informacijos, galimybių ją gauti. 

Šis ir kiti aplinkosauginio švietimo projektai visoje šalyje įgyvendinami pagal 2007–2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programą Aplinkos ministerijos iniciatyva, kuri skatina pasirinkti aplinkai palankų gyvenimo būdą. 

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

 

 

 

 

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius