Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kalėdų magija Klaipėdoje: smulkieji verslininkai džiaugsmą kuria nebyliai

Klaipėda apsigaubusi kalėdiniu rūku, tokiu tirštu ir neišsklaidomu, jog šis apgaubęs visą miestą. Štai Kalėdų Senelio rezidencijoje Melnragėje prie jūros kvepia linkėjimais apipintais imbieriniais sausainiais. Dailininkės Lauros Simanauskienės namai pakvipę natūraliu medžiu, ant kurio tušu nugula sparnuoti angelai.
Melnragėje įsikūrusi „Ateik Ateik“ kavinutė supakuota tarsi dovanėlė.
Melnragėje įsikūrusi „Ateik ateik“ kavinutė supakuota tarsi dovanėlė. / Kavinės nuotr.

Klaipėdoje įsikūrę kavos skrudinimo namai kupini gardžių kvapų, kuriais pasimėgauti kasdien užsuka senjorai, čia ir daugiau nei dešimtyje kitų kavinių vaišinami nemokama kava, o priešais veikiančioje vyninėje jau pūpso itališki kalėdiniai gardėsiai. Prieš šv.Kalėdas į darbus įsisukę smulkieji verslininkai sako dovanojantys šventę kitiems, nes kas kitas, jei ne pats gali sukurti džiaugsmą.

Nedidelis namelis, apjuostas raudonu kaspinu – toks tarsi dovanų dėžutė Kalėdų namelis veikia Melnragėje, visai prie molo. Nors vasaros klegesys jau liko praeity, šios kavinutės „Ateik ateik“ šeimininkė Guoda Steigvilaitė kupina idėjų, tad lankytojų čia nestinga ir žiemą.

„Esame supakuoti kaip dovanėlė. Tokia idėja, kad tai Kalėdų namelis prie jūros, o jame iš tiesų laukia elfės. Turime gardžios kavos ir imbierinių kalėdinių sausainių. Labiau orientuojamės į emociją, kad net ir blogu oru galėtum pasijusti kaip Kalėdų Senelio rezidencijoje, – sakė jaunoji verslininkė. – Palaikome tą mintį, jog reikia dirbti visuomet ir pats klientas supras, kad ir kai lyja ar vėjas pučia, esi laukiamas. Net nežiūrime, apsimoka, ar ne, būnam visada ir laukiame tarsi namo sugrįžtančių.“

Labiau orientuojamės į emociją, kad net ir blogu oru galėtum pasijusti kaip Kalėdų Senelio rezidencijoje, – sakė Guoda.

Prie molo įsikūrusi kavinukė veikia antrą žiemą. Mergina juokauja, jog tuomet, kai draugai nebetilpo ant šaligatvio, kur susėsdavo šalia mašinytės, iš kurios ji prekiaudavo kava, gimė idėja įkurdinti nedidelę kavinaitę. Dabar čia žiemos savaitgaliais atkeliauja ir Kalėdų Senelis, dovanojantis pramogų, žaidimų. Kalėdų Senelio trobelėje liejasi laiškai su svajonėmis.

„Būna įeina pikti, lietaus atnešti, žiūri... ir atsileidžia. Smagu matyti tokią transformaciją. Mes stengiamės, kad tos Kalėdos jaustųsi“, – šypsojosi kavinutės šeimininkė, prie imbierinių sausainių dovanojanti ir žiupsnelį magijos – nedidelį laimės raštelį su sentencijomis.

VIDEO: Švenčių magija Kalėdų Senelio rezidencijoje prie jūros

Kava pakvipo visame mieste

Idėjų Guodai, regis, nestinga. Nedideliame namelyje virė ir kalėdinių vainikų dirbtuvės, o viena idėjų, parsivežtų iš sostinės, pasklido daugiau nei dešimtyje kavinių - visą gruodį pirmadieniais–trečiadieniais, 10–16 val., „Ateik ateik“ senjorus vaišina nemokama kvapnia kava (Vėtros g. 8, Šiaurinis molas).

„Yra senelių, kurie per visas kavines nuoširdžiai ir eina, tarsi asmeninis žemėlapis. Ateina, jaučiasi ir gera emocija, matome, kad ir pabendrauti labiau ateina nei tos kavos ar arbatos, ypač kad mes prie jūros, grynu oru pakvėpuoja“, – kalbėjo Guoda.

Ateina ir 50 senjorų per dieną

Klaipėdos centre įsikūrusių kavos skrudinimo namų „Musangas“ šeimininkas nė nesitikėjo, jog jo dosnumas prikvies tiek daug senjorų.

„Dalyvauja senjorai keturiskart aktyviau nei pernai. Ateina apie 50 per dieną, nesitikėjom, kad taip gausiai eis, pernai 5–10 ateidavo, o dabar jau būreliais. Rūpesčių nesudaro, esam paskyrę didelį stalą, bandome talpinti. Aišku, negalime visos kavinės skirti, nes turime ir pastovius klientus su savais ritualais. Vaišiname tiek juoda, tiek balta kava. Viskas tikrai smagiai vyksta“, – sakė M.Gedvilas.

Į svečius užsukę klientai gali pasigardžiuoti šventine kava, paskaninta vanilės aliejumi, airiško skonio nata.

Ateina apie 50 per dieną, nesitikėjom, kad taip gausiai, pernai 5–10 ateidavo, o dabar jau būreliais, – sakė kava senjorus vaišinantis verslininkas.

Pats Mindaugas Gedvilas sako esąs įsisukęs į kalėdinių dovanų ruošimo sūkurį, kartu su kava, atkeliaujančia iš 16 skirtingų plantacijų nuo Etiopijos iki Meksikos, į dovanų dėžutes gula Klaipėdoje kepti skanumynai ir lietuviškas išskirtinis šokoladas. M.Gedvilas džiaugiasi, jog į kavos skrudinimo namus užsukantys svečiai tampa vis sąmoningesni ir apie kavą žino vis daugiau, renkasi geriau mažiau, bet kokybiško produkto.

„Jaučiame kalėdinę dvasią, prieš kiekvienas Kalėdas dirbam triskart daugiau, bet viskas gražiai, nuotaikos geros“, – šypsosi M.Gedvilas.

Kitapus gatvės neseniai duris atvėrė vyninė „Casa Mia“, čia jauku tarsi namie, o viduje šeimininkauja italas Francesco Pezzeti, siūlantis itališkų sūrių, vyno, vytintų kumpių ir tik tą dieną ruošiamų patiekalų. Užsukti vidun į „Casa Mia“ svečius kviečia žiemiška Kalėdų gėle puansetija padabintas lauko stalelis, o už lango švyti šventiškai susukti „Panettone“ – tradicinis itališkas pyragas, tikra švenčių puošmena.

Rankų darbo, tik prieš Kalėdas gaminami „Panettone“ į vyninę atkeliavo iš Italijos. Anot F.Pezetti, jų galima aptikti tik nuo gruodžio 15-osios, o kainos varijuoja nuo 6 iki 50 eurų. Prekybos centruose galima aptikti pigiausių, pramoniniu būdu pagamintų itališkų gardėsių, brangiau atsieis rankų darbo, gaminami su meile.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Italo F.Pezetti Klaipėdoje įkurta vyninė
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Italo F.Pezetti Klaipėdoje įkurta vyninė

Jį galima pasigaminti, bet tai nelengvas, ilgas procesas. Tai reikalauja nemažų pastangų, nes reikia specialių instrumentų, geros orkaitės, nėra taip paprasta, kaip kepti įprastą pyragą. Paruošimas yra ypatingas, nes tešla brinkinama ir iškyla prie tam tikros temperatūros. Norint jį išsikepti prireiktų daug kantrybės“, – šypsosi F.Pezzeti, vyninėje ketinantis šeimininkauti ir pirmąją šv.Kalėdų dieną, sako kava ir „Panettone“ sutiksiantis savo draugus ir ištikimus klientus.

Asmeninio arch.nuotr./F.Pezetti
Asmeninio arch.nuotr./F.Pezetti

Pluša iki nakties

Klaipėdietė dailininkė Laura Simanauskienė gruodį gyvena lėkimu, keliasi anksti ir gula vėlai. Jos rankose medžio skiltelės virsta dailės kūriniais. Moteris angelais ir kitokiais motyvais tapo medines dėžutes, žvakides, raktines. Kūrybinės fantazijos liejasi ir kuriant mažyčius ant eglutės kabinamus žaisliukus ir didelius paveikslus.

Klaipėdoje gimę kūriniai keliauja po visą Lietuvą, tiek siuntiniais, tiek tiesiai iš dailininkės rankų. L.Simanauskienė pati dalyvauja kalėdiniuose renginiuose, mugėse. Gruodį jau spėjo pabuvoti sostinėje, Šiauliuose, dukart Kaune, Alytuje, taip pat ir gimtojo uostamiesčio erdvėse. Gruodžio 22-ąją su dailininke galima dar pasilabinti ir jos kūrinių išvysti Klaipėdos kalėdinėje mugėje.

„Gruodį keliaujame per Lietuvą, stengiamės prieš Kalėdas, nes mūsų prekė tokia balta, su angelais... Kalėdiškesnės ir nežinau. Ir žmonės ieško – arba blizgučio, arba dūšios gabalėlio. Man taip ir atrodo, kad tai tokia dūšios šventė ir dovana tokia turėtų būti. Ne dydyje esmė, kad ir smulkmenos, bet iš dūšios“, – sako dailininkė.

L.Simanauskienės nuotr./Laura Simanauskienė ir jos tapytos grožybės.
L.Simanauskienės nuotr./Laura Simanauskienė ir jos tapytos grožybės.

L.Simauskienė pasakoja šiuo metu dirbanti nuo ryto iki vakaro.

„Pasibaigia vasaros šventės ir dirbi Kalėdoms. Žinai, kad reikės daugiau smulkesnių, su palinkėjimais. Jie kyla iš manęs pačios... Man patinka ir pakurti, ir papiešti...“ – sako meniškos sielos klaipėdietė, ant kurios kūrinių liejasi eilės tarsi iš knygų su žemuoginiais ir kitais linkėjimais.

Gruodžio šurmuly moteriai itin gelbsti vyras, apdirbantis medį.

„Jis labai daug padeda, jam tenka pjauti, dažyti, klijuoti, lakuoti, o aš tik piešiu“, – sako moteris, užsimenanti, jog susizgribti, kad reikia kalėdinių dovanų, visiems palinkėtų kuo anksčiau, mat paskutinę savaitę plūstantys prašymai įgyvendinti sumanymus ir juos spėti išsiųsti į užsienį jau sunkiai beįgyvendinami.

Vaišino ledais

Architektas, vienas kavinės „Kavos architektai“ įkūrėjų Vytautas Alšauskas kartu su drauge Lina praėjusį penktadienį kavinėje pristatė savo pačių gaminamus ledus, net 25 rūšis.

„Gruodį turime visą ciklą renginių. Turėjome nemokamą kavos, ledų degustaciją, muzikinį pasirodymą, netradicinę mugę, kurią padiktavo patys mūsų klientai. Buvo netikėtai, netradiciškai – nuo juvelyrikos, rankdarbių iki knygų. Pradėjome šnekėti tarp lankytojų, kad yra norinčių parduoti, keistis, tad tikslo užsidirbti nebuvo. Buvo puiki kalėdinė mugė, kuri mūsų lūkesčius net viršijo. Šią savaitę yra mūsų kavinės gimtadienis, kai viskas vyksta kitaip“, – paslapties išduoti nepanoro V.Alšauskas. Jo teigimu, šventinę nuotaiką kurti reikia patiems, inicijuoti ir veikti.

Klegės kalėdinė mugė

L.Simanauskienę ir kitus smulkiuosius verslininkus bus galima rasti gruodžio 22-ąją Klaipėdoje vyksiančioje didžiojoje kalėdinėje mugėje. Kalėdiniais miestelis įsikurs po uostamiesčio arenos stogu. Smulkieji verslininkai ir gerai žinomi prekės ženklai dovanos plačiausią šalyje maisto ir gėrimų pasirinkimą: drabužių, tekstilės ir aprangos gaminius, dovanų ir idėjų šventinei aplinkai. Specialiai renginiuose suskirstytos zonos padės atrasti prekę kiekvienam lankytojui.

Besidominčius maistu vilios įvairūs naminiai gardėsiai šventiniam stalui: mėsos ir žuvies produkcija, naminiai pyragai šimtalapiai, šakočiai, meduoliai, saldainiai, sausainiai, naminiai pyragai, brandinti sūriai, medaus gaminiai. Ištroškusieji galės atsigaivinti nuo giros iki kavos. Gamintojai taip pat džiugins šaltyje džiovintomis uogomis, vaisiais, lauks įvairūs žolelių mišiniai arbatai, augalų sirupai, augalų ir medaus tyrės, įvairiausios uogienės, arbatžolės, prieskoniai bei riešutai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius