-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalvarijų turgus virto statybų aikštele – pradėtos naujo paviljono statybos

Dar 2011-ųjų spalį, po ilgų diskusijų, protesto mitingų ir derybų, išnuomota Kalvarijų turgavietė pagaliau pradedama rekonstruoti. Per trejus metus į darbus žadama investuoti 25 mln. Lt. Turgus bus rekonstruojamas trimis etapais, tačiau prekyba jame vis tiek visą laiką vyks.
Kalvarijų turgus tapo statybų aikštele
Kalvarijų turgus tapo statybų aikštele / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Daugiau nei 100 metų gyvuojantis Kalvarijų turgus pagaliau sulaukė remonto pradžios. Per ketverius metus turgavietę ketinama visiškai atnaujinti – senieji trys paviljonai, turintys paveldosauginę reikšmę, bus išsaugoti ir restauruoti, išdygs dar vienas naujas vietoj senųjų medinių sandėliukų ir kioskų nuo Turgaus gatvės pusės. Iš viso planuojama sutvarkyti apie 28 tūkst. kv.m teritoriją.

Pirmuoju etapu, kuris truks metus, ketinama pastatyti naują prekybos paviljoną nuo Turgaus gatvės, sutvarkyti pačią gatvę, įrengti naują automobilių stovėjimo aikštelę.

Paveldosaugininkai neprieštarauja

Kai 15min.lt sakė Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyriaus vadovas Vitas Karčiauskas, kol kas šie paviljonai nėra įtraukti į saugomų pastatų sąrašus, tačiau ruošiami dokumentai ir tai bus padaryta. „Negąsdina mūsų šis Kalvarijų turgaus rekonstrukcijos projektas, pasakyčiau taip“, – šyptelėjo V.Karčiauskas, paklaustas, ar paveldosaugininkai patenkinti turgaus renovacijos planais.

Kalvarijų turgus išnuomotas 25 metams bendrovei „KVTG“. Ji įsipareigojo investuoti 25 mln. Lt į rekonstrukciją, be to, mokės nuomos mokestį Vilniaus miestui. Anot bendrovės valdybos pirmininko Nerijaus Dagilio, investicijos yra privačios, o atsipirkti jos turėtų per 8-10 metų. Miestas kasmet nuomos mokesčio gaus po beveik 1,3 mln. Lt.

Bendrovės „KVTG“ vizualizacija/Kalvarijų turgaus vizualizacija
Bendrovės „KVTG“ vizualizacija/Kalvarijų turgaus vizualizacija

Iki šiol turguje buvo įrengta 1100 prekybos vietų, iš jų 920 vietų užėmė prekybininkai, turintys ilgalaikes nuomos sutartis. Teigiama, kad jiems darbo turgavietėje sąlygos ir nuomos kaina trejus metus nesikeis. Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos vadovė Zita Sorokienė tvirtino, kad asociacija aktyviai dalyvauja turgaus rekonstrukcijos procese, todėl tikimasi išvengti situacijos, kokia susidarė atnaujinus Halės turgų, kur smulkiesiems prekybininkams nuomos įkainiai labai išaugo.

Prižiūrės Smulkiųjų verslininkų asociacija

„Mūsų asociacija šito investicinio projekto vykdymui pritaria. Mes iškėlėme sau tokius tikslus, kad Kalvarijų turgavietė turi atsinaujinti, tačiau turi būti pagerintos darbo vietos, smulkiesiems turi jos išlikti ir kad būtų darbo vietos kaina prieinama smulkiajam verslui. Asociacija yra šito projekto įgyvendinimo priežiūros komisijos nariai“, – teigė Z.Sorokienė.

Naujai čia ketinantys pradėti darbą prekeiviai jau už vietą mokės daugiau. Planuojama, kad po rekonstrukcijos bus šeštadaliu daugiau prekybos vietų.

Bendrovės „KVTG“ vizualizacija/Kalvarijų turgaus vizualizacija
Bendrovės „KVTG“ vizualizacija/Kalvarijų turgaus vizualizacija

Palapinių ir kitų savadarbių prekybos vietų, dabar sudarančių nemažą Kalvarijų turgaus prekyviečių dalį, nebebus. Lauko prekyba irgi vyks po stogu – po rekonstrukcijos bus įrengta stoginė.

Per dieną Kalvarijų turguje apsilanko išties įspūdingas skaičius pirkėjų – suskaičiuojama, kad čia jų praeina net 15 tūkst. Po rekonstrukcijos jų turėtų būti dar ketvirtadaliu daugiau.

Darbus vilkina nesutarimai

Turgaus rekonstrukciją ketinta pradėti dar 2013 metų pavasarį, bet darbai startuoja tik po metų. Vilniaus mero Artūro Zuoko teigimu, ilgiau nei planuota truko derinimo ir projektavimo darbai. Esą projektą bandė stabdyti tie, kurie nenorėjo, kad turgavietėje vyktų skaidri veikla.

„Be to, atsirado pastatų, kurie neturėjo būti įteisinti, bet yra įteisinti. Dabar vyksta ginčai, už kokią kainą mes turime tuos statinius išpirkti. Nežinau, kada tie ginčai baigsis, bet tikrai turgavietė bus rekonstruota“, – tikino Vilniaus meras.

Norų išnuomoti Kalvarijų turgų turėjo dar praeitos kadencijos Vilniaus miesto taryba, tačiau prekeiviai taip įnirtingai tam priešinosi rengdami mitingus ir dalyvaudami tarybos posėdžiuose, kad sprendimas taip ir nebuvo priimtas. Turgavietę išnuomojo jau A.Zuoko vadovaujama Vilniaus miesto taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius