Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kam atiteks Tauragės butų ūkio dividendai – 240 tūkst. eurų?

240 tūkstančių eurų – tiek dividendų iš privatizacijai ruošiamo Tauragės butų ūkio turi būti atseikėta savivaldybei. Tokia milžiniška suma šios savivaldybės įmonės istorijoje akcininkui – savivaldybei – pareikalavus bus išmokėta pirmą kartą. Kodėl savivaldybei to prireikė būtent dabar, kai įmonę nuspręsta privatizuoti, ir kodėl didžiulių dividendų nereikalaujama iš kitos privatizavimui ruošiamos bendrovės – „Dunokų“?
Eurai
Eurai / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Tauragė

„Tauragės kurjerio“ šaltinis mano, kad po tokiais savivaldybės sprendimais gali slėptis visai kiti – ne privatizacijos, o įmonės likvidavimo planai. Ar iš tikrųjų taip, kam savivaldybė panaudos iš Tauragės butų ūkio gautas lėšas ir ar dėl to nenukentės Tauragės daugiabučių gyventojai – „Tauragės kurjerio“ tyrimas.

Butų ūkio direktorius: „Kai neturit ką, tai reikia butų ūkiui skambinti“

Šiuo metu Tauragės butų ūkiui tebevadovaujantis šilutiškis liberalas Liutauras Indriuška jau matuojasi kitos Tauragės savivaldybės įstaigos – Tauragės ligoninės direktoriaus kėdę. Prieš mėnesį jis laimėjo konkursą šioms pareigoms eiti. Beje, staigmenos nebuvo – kad L.Indriuška taps ligoninės vadovu, kalbėta jau seniai. Paprašytas atsakyti į visuomenei svarbius klausimus, L.Indriuška su žurnaliste kalbėjo kiek ironiškai ir į daugumą jų neatsakė.

Nekoreguotas interviu su L.Indriuška:

Kada pradedate eiti Tauragės ligoninės vadovo pareigas? Ar dar neaišku?

– Dar neaišku.

Pažyma iš Specialiųjų tyrimų tarnybos dar neatėjusi?

– Nežinau. Ne man ją turi siųsti.

Tai jūs apie tai dar neinformuotas?

– Gal ir informuotas, bet nenoriu sakyti. Ar daug tuščios vietos turite laikraštyje? Tai sakau, kai neturit ką, tai reikia butų ūkiui skambinti. Pasiteiraukite tos institucijos, kuriai turi atsiųsti raštą. Ten gausit atsakymą.

– Tada klausimas kaip butų ūkio direktoriui – ar butų ūkis jau išmokėjo dividendus savivaldybei, tuos 240 tūkstančių eurų, apie kuriuos taip garsiai buvo diskutuota?

– O kas čia taip garsiai diskutavo?

Politikai.

– Kaip manot – reikėjo, nereikėjo, galėjo, negalėjo?

– Aš nežinau, ar reikėjo. Tik pateikiu jums labai konkretų klausimą – ar dividendai jau išmokėti, ar dar ne?

– Paklauskite akcininko, nes jam mokama.

– Bet įmonė savivaldybės. Jūs irgi galite atsakyti.

– Tai va, savivaldybės ir paklauskite. To, kam turi būti išmokėta. Aš juk nediskutuosiu apie kiekvieną sąskaitą, apie kiekvieną pavedimą.

– Bet šita sąskaita rimta, 240 tūkstančių – didelė suma.

– Argi? Savininkas priėmė sprendimą, kad nori gauti dividendų. Ir viskas, ir bus įgyvendinta. Yra numatytas terminas, per kiek laiko turi būti padaryta, per tą laiką ir bus padaryta.

Šiuo metu Tauragės butų ūkiui tebevadovaujantis šilutiškis liberalas Liutauras Indriuška jau matuojasi kitos Tauragės savivaldybės įstaigos – Tauragės ligoninės direktoriaus kėdę.

– O koks tas terminas?

– Pasiklauskite savininko.

– Ar tiesa, kad kai išmokėsite savivaldybei dividendus, įmonės sąskaita liks tuščia? Ar tie pinigai, kuriuos išmokėsite savivaldybei, buvo sukaupti žmonių, jie buvo skirti daugiabučių reikmėms?

– Jūs klystat. Administravimui žmonės kaupia savo sąskaitas atskirai. Čia nėra tie pinigai, jeigu klausimas toks yra. Tai skirtingos sąskaitos, skirtingos lėšos. Čia yra grynai įstaigos turtas pinigine išraiška. Jis susidarė per daugybę metų. Jeigu būtų galima traktuoti, tai būtų pelnas buvęs.

Išmokėjo 190 tūkstančių eurų

Šiuo metu atostogaujantis Tauragės butų ūkio direktoriaus pavaduotojas Egidijus Vaitiekus „Tauragės kurjeriui“ patvirtino, kad dalis dividendų savivaldybei jau išmokėta, tačiau sumos neįvardijo. Apie įmonės situaciją ilgametis jos darbuotojas E.Vaitiekus neatvirauja, tačiau užsimena, kad ne visi darbuotojai savivaldybės sprendimams pritaria.

Paklaustas, ar gali būti, kad savivaldybei skirti dividendai yra iš Tauragės gyventojų mokesčių surinkti pinigai, E.Vaitiekus komentuoti nepanoro, tačiau, kaip ir L.Indriuška, patikino, kad kiekvienas namas turi savo kaupiamąją sąskaitą ir iš tų pinigų dividendai tikrai nebus mokami. Įmonės direktoriaus pavaduotojas tik patvirtino, kad jei savivaldybė nebūtų pareikalavusi dividendų, tie 240 tūkstančių eurų būtų panaudoti įmonės investicijoms.

„Tačiau tai ne nuo mūsų priklauso. Savivaldybė taip nusprendė. Tai tikrai nesusiję su butų ūkio vadovybe“, – sakė E.Vaitiekus.

Kokie artimiausi privatizacijos procesai laukia Tauragės butų ūkio, E.Vaitiekus sakė informacijos neturintis, žinantis tik tiek, kiek apie tai rašo spauda.

Šiuo metu atostogaujantis Tauragės butų ūkio direktoriaus pavaduotojas Egidijus Vaitiekus „Tauragės kurjeriui“ patvirtino, kad dalis dividendų savivaldybei jau išmokėta, tačiau sumos neįvardijo.

„Su manim asmeniškai niekas nėra apie tai kalbėjęs. Mes manome, kad įmonės privatizacija vyks po Naujųjų metų“, – spėja E.Vaitiekus.

„Tauragės kurjeriui“ pavyko sužinoti ir keleto kitų Tauragės butų ūkio darbuotojų asmeninę nuomonę apie didžiulę sumą, kuri išplauks iš butų ūkio sąskaitos ir bus panaudota kol kas neaišku kam. Žurnalistei žmonės atviravo tokiam sprendimui nepritariantys, tik nuo jų esą niekas nepriklauso. Be to, pasklido gandai, esą tikroji Tauragės butų ūkio ateitis nėra visai tokia, apie kokią skelbia savivaldybės vadovai – įmonė gali būti ne privatizuota, o net likviduota. Esą kas norės pirkti įmonę be turto, ištuštinta sąskaita.

Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorius Modestas Petraitis šią savaitę patvirtino, kad Tauragės butų ūkis savivaldybei jau išmokėjo 190 tūkstančių eurų dividendų. Pasak M.Petraičio, kam bus panaudotos šios lėšos, spręs taryba. M.Petraitis informavo, kad pažyma dėl L.Indriuškos tinkamumo eiti Tauragės ligoninės vadovo pareigas iš Specialiųjų tyrimų tarnybos jau gauta. „Pažeidimų jokių nėra. Darbą pradės nuo rugsėjo 4 dienos“, – raštu atsakė M.Petraitis.

Neatmetama, kad savivaldybei dividendų forma iš Tauragės butų ūkio išmokėtos lėšos bus skirtos rinkėjams pažadėto baseino statyboms.

„Dunokai“ atseikėjo vos kelis tūkstančius

Tačiau iš kitos taip pat privatizuoti ruošiamos, taip pat pelningai dirbančios bendrovės – „Dunokų“ – savivaldybė tokių milžiniškų dividendų nereikalavo. Kodėl?

„Dunokų“ direktorius Audrius Mosėjus, beje, paprašęs atleisti jį iš pareigų ir iki šiol nesulaukęs jokio atsakymo iš savivaldybės administracijos, sako, kad šiemet už 2016 m. jo vadovaujama bendrovė savivaldybei išmokėjo dividendus, tik suma kukli – vos apie 5000 eurų. Paklaustas, kodėl iš „Dunokų“, kitaip nei iš butų ūkio, savivaldybė dividendų neprašo, A.Mosėjus buvo atviras – jo nuomone, „Dunokus“ privatizuojant su lėšomis sąskaitoje, įmonės akcijų vertė kyla, be to, savivaldybė valdo tik kiek daugiau nei 50 proc. šios bendrovės akcijų. Jei būtų reikalaujama didelių dividendų, dalis jų atitektų ne tik savivaldybei, bet ir 88 fiziniams bendrovės akcininkams. O savivaldybei tai būtų nenaudinga.

„Mes iš savo pelno dividendams mokėti skyrėme 15 tūkstančių eurų. Dalis šių lėšų buvo išmokėtos fiziniams akcininkams. Kiek lėšų skirti dividendams, gali numatyti pati įmonė. Taip ir buvo nuspręsta – 15 tūkstančių skirti dividendams, o kitą pelno dalį palikti investicijoms“, – sakė A.Mosėjus.

Komentuoti apie Tauragės butų ūkio situaciją A.Mosėjus viešai nepanoro, nors asmeninę nuomonę išsakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius