Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karantinas nuo parduotuvių neatbaido, prekybos tinklai svarsto riboti vidun įleidžiamų žmonių skaičių

Lietuvoje paskelbus karantiną raginama kuo mažiau eiti iš namų ir ypač vengti vietų, kur susirenka daug žmonių. Kadangi muziejai, barai ir kavinės, ne maisto prekių parduotuvės uždaryti, tai viena nesaugiausių vietų darosi parduotuvės, kur žmonės renkasi pieną ar daržoves. Savaitgalis ne išimtis – žmonės eina apsipirkti, o prekybos tinklai skelbia besiimantys papildomų apsaugos priemonių.
„Lidl“
„Lidl“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Apsipirkti vis tiek plūsta

„Vakar apie 14 val. Rasų g. esanti parduotuvė buvo PERPILDYTA pirkėjais, kaip prieš Kalėdas, jokių kaukių, jokių saugių atstumų! Ant grindų nesužymėti atstumai, savitarnos kasų nėra! Net su kasininke negali išlaikyti saugaus atstumo, ji irgi be kaukės. Visoje parduotuvėje su kauke buvau aš ir dar vienas žmogus. Parduotuvė turi riboti žmonių patekimą į prekybos salę. Parduotuvės internete turi skelbti (ir einamuoju laiku), kuriose parduotuvėse, kokiu metu yra daugiau/mažiau žmonių“, – toks pasipiktinusio vilniečio Kazimiero laiškas sekmadienio rytą pasiekė 15min redakciją.

Panašių žinučių apstu ir socialiniuose tinkluose. Štai viena gydytoja socialiniuose tinkluose patalpino žinutę, kuri ėmė labai greitai plisti, kad apsilankius po sunkios pamainos gydymo įstaigoje ją apėmė tikrų tikriausia neviltis.

Pilna parduotuvė, net lūžta, kaip prieš kokias Kalėdas ar „jamam“, senoliai turbūt visi sutartinai išširuošė pasižmonėt.

„Žinokit, grįžus į mašiną atsisėdau ir apsižliumbiau. Realiai buvau pabadyta nosimi į situacijos beviltiškumą ir fatališkumą... Pilna parduotuvė, net lūžta, kaip prieš kokias Kalėdas ar „jamam“, senoliai turbūt visi sutartinai išširuošė pasižmonėt, stovi būriais, jaunimas irgi nestabdo. Visi grūdasi visur, aikštelėje nėr vietų... Ir tik vienas jaunas vyriškis Lukšio „Iki“ su baisiai krūtu respiratoriumi (net užpavydėjau), akiniais ir pirštinėm (GERBIU!) Turgelis šalia irgi įkarštyje“, – rašė gydytoja.

Sekmadienį po vidurdienio šalia įvairių Vilniaus parduotuvių irgi nebuvo tuščia, tačiau spūsčių ar vietų trūkumu automobilių aikštelėse skųstis irgi nebūtų galima. O ir žmonių su kaukėmis sostinėje pamatyti pasitaiko jau nebe taip retai.

Patys prekybos tinklų atstovai tikina darantys viską, kad parduotuvėse būtų saugu ir pirkėjams, ir pardavėjams.

Pastatė dezinfekcines stoteles

Anot „Lidl“ atstovo Valdo Lopetos, pirkėjų srautai šią savaitę jau normalizavosi, tačiau pirkėjai ir toliau kviečiami planuoti savo pirkinius iš anksto ir nesilankyti parduotuvėse be reikalo.

„Karantino laikotarpiu ir patys sustabdėme tam tikrus sprendimus, pavyzdžiui, šios savaitės superšeštadienio pasiūlymus.

Jau kelintą savaitę diegiame vis naujų prevencinių priemonių. Pirkėjams prie įėjimo pastatėme vežimėlių rankenų ir rankų dezinfekcines stoteles, senjorams rytais pristatėme prioritetinio apsipirkimo valandas, prie kasų pažymėjome juostas, kurios padeda laikytis saugaus atstumo, dažniau dezinfekuojame paviršius ir kt. Darbuotojams be dezinfekcinio skysčio ir pirštinių, taip pat pristatėme apsauginių veido skydų, artimiausiu metu bus įrengtos papildomos plastikinės sienelės“, – teigė V.Lopeta.

Suklijavo lipdukus

„IKI“ komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė informavo, kad šio tinklo parduotuvėse galima matyti ant grindų suklijuotus lipdukus, kurie rodo, kokiu atstumu stovėti labiausiai rekomenduojama.

„Kaip ir daugelis, turime rankų dezinfekanto tiek pardavėjams, tiek pirkėjams. Mūsų darbuotojai dabar išties yra priešakinėse linijose ir jais pasirūpinti yra mūsų prioritetas. Nuolat primename jiems apie higienos reikalavimus, stengiamės rodyti kuo daugiau dėmesio. Šiuo metu įrenginėjame organinio stiklo sieneles, kurios parduotuvėse atsiras jau kitą savaitę. Ieškome ir kitų būdų, kurie leistų juos apsaugoti ir jiems patiems jaustis tvirtai. Tad kolegos, dirbantys parduotuvėse, skatinami dėvėti latekso pirštines, jiems nedraudžiama dėvėti ir kaukių, kurių pirkimu taip pat rūpinamės“, – sakė I.Baltrušaitienė.

„Iki“ nuotr./„IKI“ parduotuvėje
„Iki“ nuotr./„IKI“ parduotuvėje

Jos teigimu, pirkėjams nuolat leidžiami garso įrašai apie atstumo laikymąsi, vyresnio amžiaus pirkėjams rekomenduojama apsipirkti nuo 8 iki 10 val. ryte. Prevencinės priemonės ir darbuotojams, ir pirkėjams esą dar pildysis ir kis pagal situaciją.

Srautų riboti kol kas dar nėra reikalo

Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė, tvirtina, kad kol kas nėra didelių klientų srautų koncentracijos vienu metu, kuomet reiktų riboti srautus visose tinklo parduotuvėse.

„Palyginti klientų srautus su iki karantino paskelbimo buvusiais savaitgaliais, jie šiuo metu iš tiesų yra sumažėję. Džiaugiamės žmonių sąmoningumu, patys savo klientus raginame apsipirkimus planuoti ir rečiau atvykti į parduotuvę.

Stebėdami situaciją, jei parduotuvės vadovas ir saugos darbuotojai mato poreikį, remiantis Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacija, esame davę leidimą reguliuoti į parduotuvę įleidžiamų pirkėjų srautus. Ribojame ir savo asortimentų bei akcijų reklamas, kuriomis klientai būtų skatinami lankytis mūsų parduotuvėse. Laikomės visų Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymų, taip pat sulaukiame ir atskirų savivaldybių prašymų, kuriais vadovaujamės. Pavyzdžiui, šiuo metu laikinojoje Nidos parduotuvėje įleidžiame tik po penkis klientus, atsižvelgiant į plotą“, – teigė E.Dapkienė.

„Maximos“ atstovai pastebi ir tai, kad, deja, dar ne visi klientai nori apsipirkdami laikytis didesnio atstumo, ko taip pat prašo SAM: „Iš savo pusės atstumo parduotuvėse laikytis raginame per savo vidinį radiją, specialiai sužymėjome didesnius nei vieno metro atstumus prie kasų ir kitų prekių prekystalių. Tačiau šioje vietoje didžiausias pokytis įvyks augant pirkėjų sąmoningumui.

Šiuo metu laikinojoje Nidos parduotuvėje įleidžiame tik po penkis klientus, atsižvelgiant į plotą, – teigė E.Dapkienė.

Mūsų parduotuvių paprastose kasose įrengtos organinio stiklo užtvaros, padedančios išlaikyti distanciją tarp kasininko ir klientų srauto. Savitarnos kasų, kuriomis raginame daugiau naudotis šiuo metu, darbuotojai turi specialius apsauginius skydelius. Mūsų darbuotojai kas valandą plauna rankas ir jas dezinfekuoja – esame suteikę visas priemones. Norintys gali dirbti su vienkartinėmis pirštinėmis. Savo klientus raginame atsiskaityti kortelėmis, o atsiskaitant grynaisiais juos duoti ne kasininkui, bet padėti į lėkštutę. Mūsų pardavėjų prekes prašome duoti klientams ne į rankas. Tai – tik dalis priemonių, kaip stengiamės mažinti kontaktą.

Nuolat plečiame savo apsaugos priemonių sąrašą, nes suprantame, kad privalome pasirūpinti ir savo darbuotojų, ir klientų maksimaliu saugumu.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Moteris su kauke
Luko Balandžio / 15min nuotr./Moteris su kauke

Priklauso nuo žmonių sąmoningumo

Darius Ryliškis, „Norfos“ atstovas spaudai, tvirtina, kad dėl koronoviruso grėsmės prekybos tinkle „Norfa“ jau yra taikomos įvairios saugos priemonės, kitos bus taikomos artimiausiu metu.

„Esame viešai pranešę, kad parduotuvės intensyviai vėdinimos, durų rankenos, prekių vežimėliai ir krepšiai periodiškai dezinfekuojami, prie įėjimų į prekybos sales pirkėjai gali rasti dezinfekcinio skysčio ir vienkartinių pirštinių. Parduotuvių darbuotojai esant poreikiui dėvi medicinines kaukes (šiuo metu yra papildomai užsakyta 100 tūkst. medicininių kaukių), jie turi mūvėti apsaugines pirštines ir naudotis parduotuvėse esančiu dezinfekciniu skysčiu. Šiomis dienomis „Norfos“ prekybos centrų kasose bus montuojamos stiklo pertvaros, atskirsiančios kasininkus nuo klientų, ir taip juos apsaugodamos.

Nuo kovo mėn. 24 d. vyresnio amžiaus žmonėms „Norfos“ parduotuvėse skiriamos specialios valandos. Pirmadieniais – šeštadieniais nuo 7.00 iki 9.00 val. ryto laukiami tik vyresni nei 60 metų, o nuo 9.00 val. – ir visi kiti pirkėjai. Nors pirkėjų amžius parduotuvėse nebus labai griežtai kontroliuojamas, tačiau tikimės, kad jaunesnieji bus supratingi, gerbs vyresnius ir laikysis nustatytos tvarkos“, – teigė D.Ryliškis.

Kokių besiimtų priemonių šalies valdžia ar bendrovės vadovybė, labai daug priklauso nuo žmonių (ne tik pirkėjų, bet ir darbuotojų) sąmoningumo.

Svarstoma, kad ateityje tų priemonių bus imtasi ir daugiau, esant reikalui – ribojamas ir vienu metu į parduotuvę užeinančių žmonių skaičius.

Vis dėlto, anot D.Ryliškio, svarbiausia yra sąmoningumas: „Kokių besiimtų priemonių šalies valdžia ar bendrovės vadovybė, labai daug priklauso nuo žmonių (ne tik pirkėjų, bet ir darbuotojų) sąmoningumo. Be to, matyt, reikia kažkiek laiko, kad susiformuotų nauji gyventojų įpročiai. Tuo tarpu įmonės vadovai ir kiti atsakingi įmonės asmenys stebės situaciją ir atitinkamai reaguos, kaip kad ir darė iki šiol.“

Lyg įprastą savaitgalį

„Rimi Lietuva“ Prekybos centrų valdymo vadovės Irinos Miklienės teigimu, pirkėjų srautai vakar ir šiandien dieną normalizuojasi – grįžta į įprasto savaitgalio: „Pastebimas vienas ryškesnių skirtumų toks, kad, nors pirkėjų mažėja, lyginant su ankstesniu savaitgaliu, jų krepšeliai tampa gausesni – panašu, kad gyventojai perka ne tik sau, bet ir savo vyresnio amžiaus tėvams, seneliams, kaimynams. Taip pat pirkėjai mieliau renkasi parduotuves šalia namų, patogias apsipirkti, tokias kaip super formato „Rimi“, esančias gyvenamuosiuose rajonuose, priemiesčiuose.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Rimi“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Rimi“

Kol kas riboti pirkėjų, vienu metu patenkančių į parduotuves, skaičiaus neplanuojama ir šiame prekybos tinkle. „Imamės visų priemonių, kad užtikrintume saugią aplinką „Rimi“ parduotuvėse apsipirkti ir dirbti. Nuo rytojaus, pirmadienio, visose „Rimi“ parduotuvėse bus įrengtos pirkėjus ir kasininkus skiriančios organinio stiklo sienelės, grindyse prie kasų sužymėti saugūs, 1 metro, atstumai, kurių primygtinai prašome laikytis pirkėjų. Saugūs atstumai sužymėti ir prie sveriamos produkcijos – šviežios mėsos, žuvies, konditerijos skyriuose.

Darbuotojai nuo pat pirmų koronaviruso grėsmės ženklų šalyje yra pilnai aprūpinti dezinfekcinėmis priemonėmis, skirtomis asmeninei rankų higienai, taip pat – dažniausiai liečiamų paviršių – kasų, darbo įrankių, pirkinių vežimėlių, krepšelių, savitarnos skenerių valymui. Nuolat informuojame personalą ir primename apie karantino metu galiojančias taisykles ir rekomendacijas, taip pat primygtinai raginame, pajutus bent menkiausius peršalimo, gripo ar panašius simptomus, likti ir sveikti namuose. Esant poreikiui, ieškome galimybių darbuotojams šiuo neramiu metu likti namie – pasiimti nedarbingumo pažymėjimą, eiti atostogų ar perdėlioti darbo grafiką“, – teigė I.Miklienė.

Kaukių šiose parduotuvėse darbuotojai neprivalo dėvėti, anot I.Miklienės, vadovaujamasi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, kitų kompetentingų institucijų bei kompanijos ICA, kuriai priklauso „Rimi Lietuva“, gairėmis: „Jose įvardinta, kad medicininės kaukės viruso nesulaiko ir neapsaugo nuo užsikrėtimo, jei yra artimas kontaktas, o sveikiems žmonėms nuolat dėvėti medicininių kaukių nereikia. Žinoma, jei mūsų darbuotojai dėvėdami kaukes jausis saugiau, darome viską, kad suteiktume jiems tokią galimybę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius