-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kas sieja undinėlę, Rodeną ir „Carlsberg“?

Daugeliui alaus mėgėjų Danija ypatinga tuo, kad čia prasidėjo ir vis dar tęsiasi standžios putos, aukso spalvos gėrimo, žalio stiklo butelio „Carlsberg“ istorija. Vis dėlto Danija garsi ne vien alumi. Čia gimė ir žymusis rašytojas Hansas Kristianas Andersenas, į pasaulį paleidęs tokius personažus kaip Sniego karalienė, Bjaurusis ančiukas ar Undinėlė. Kas sieja „Carlsberg“ įkūrėją ir talentingąjį pasakų kūrėją?
1904 metais buvo pradėtas gaminti šiuo metu pasaulyje žinomiausias ir populiariausias „Carlsberg“ alus – „Carlsberg Pilsner“.
1904 metais buvo pradėtas gaminti šiuo metu pasaulyje žinomiausias ir populiariausias „Carlsberg“ alus – „Carlsberg Pilsner“. / Užsakovo nuotr.

Pasirodo, ne tik asmeninė pažintis – H. K. Andersenas dažnai mėgdavo aplankyti „Carlsberg“ įkūrėją J.C. Jacobseną alaus darykloje. Kopenhagos prieplaukoje grakščiai susirangiusi ir turistų minias iš viso pasaulio traukianti Undinėlės skulptūra sukurta būtent J.C. Jacobseno užsakymu. Tiesa, didelis baleto gerbėjas J. C. Jacobsenas pirmiausia susižavėjo undinėlę vaidinusia soliste Ellen Price de Plane, kuri ir tapo skulptūros įkvėpėja. „Carlsberg“ įkūrėjas pasamdė tuomet garsų skulptorių Edvardą Erikseną akmenyje įmažinti trapų E.P. de Plane siluetą. Skulptūra, aludario dovana miestui, įteikta dar 1913 metais, pavyko taip puikiai, kad net tapo Kopenhagos simboliu.

Ir karaliams

Undinėlė tapo Kopenhagos simboliu, o „Carlsberg“ pradėjo pasaulinę šviesiojo alaus gamybos revoliuciją. J.C.Jacobsenas, kaip ir dabartiniai „Carlsberg“ vartotojai, buvo jaunas, aktyvus ir veržlus žmogus, siekęs tobulybės ir maksimalių rezultatų. Apkeliavęs visą pasaulį ir susipažinęs su aludaryste, jis būdamas vos 24-erių, atidarė pirmąją savo alaus daryklą, kurioje pirmą kartą pasaulyje buvo išgrynintos žemutinės fermentacijos alaus mielės, leidusios užtikrinti nuolatinę „lager“ tipo alaus kokybę.

Užsakovo nuotr. /„Carlsberg” įkūrėjo J.C. Jacobseno vadovaujama darykla pradėjo pasaulinę šviesiojo alaus gamybos revoliuciją.
Užsakovo nuotr. /„Carlsberg” įkūrėjo J.C. Jacobseno vadovaujama darykla pradėjo pasaulinę šviesiojo alaus gamybos revoliuciją.

Grynų mielių išgavimo metodas J.C. Jacobsenui galėjo atnešti didelius turtus. Tačiau užuot laikęs šį metodą paslaptyje, aludaris nusprendė savo atradimu pasidalinti su kitais pasaulio aludariais, kardinaliai pagerindamas alaus kokybę visame pasaulyje. Originalios „Carlsberg“ mielės šiandien yra naudojamos daugelio alaus rūšių gamyboje.

Dar vienas itin reikšmingas atradimas įvyko 1909 metais, kuomet danų chemikas S.P.L. Sørensenas „Carlsberg“ laboratorijoje sukūrė pH skalę. Šis jo išradimas padarė didžiulę įtaką ne tik alaus gamybai, bet ir visam mokslui. pH skalė tapo standartiniu metodu, padedančiu nustatyti, kaip skystis reaguos su gyvais organizmais.

1904 metais buvo pradėtas gaminti šiuo metu pasaulyje žinomiausias ir populiariausias „Carlsberg“ alus – „Carlsberg Pilsner“.

Tais pačiais metais „Carlsberg“ tapo pirmąja alaus darykla Danijoje, gavusia teisę tiekti alų Danijos karališkiesiems dvaro rūmams. Apie šį garbingą alaus daryklos statusą byloja „Carlsberg“ etiketėje pavaizduota karūna. Etiketę taip pat puošiantis apynio lapas simbolizuoja „Carlsberg“ sudedamųjų dalių natūralumą.

Nuo pat 1904 metų, kai buvo pristatytas „Carlsberg Green Label“, „Carlsberg“ alus iš karto užkariavo viso pasaulio alaus mėgėjų simpatijas ir pagarsėjo kaip geriausias, aukščiausios kokybės europietiškas žemutinės fermentacijos alus.

Į svečius pas „Carslberg“

Šiandien beveik visa gamybos dalis iš senosios daryklos perkelta į toliau nuo Kopenhagos esantį Jutlandą. Vis dėlto ten, kur prasidėjo „Carlsberg“ istorija, kai kurios alaus rūšys vis dar verdamos. Tiems, kam įdomu ne tik paskanauti „Carslberg“ alaus, bet ir pamatyti, kur jis gimė, rengiamos ekskursijos senojoje daryklos teritorijoje specialiai įkurtame lankytojų centre. Čia galima išvysti didžiausią pasaulyje surinktą alaus butelių kolekciją. Skulptūrų sode pasigrožėti dalimi K. Jacobseno kolekcijos, kurioje – ir vieno garsiausių pasaulio skulptorių Rodeno darbai.

Vartai, laikomi didžiulių akmeninių dramblių, pasitinkantys „Carlsberg“ svečius – bene garsiausias ir, daugelio nuomone, gražiausias, daryklos pastatas, iškilęs 1901 m. Vartus laiko keturi iš granito nukalti drambliai, simbolizuojantys stiprybę, ištikimybę bei darbštumą, atspindinčius bene mėgstamiausią Carlo Jacobseno lotynišką posakį – Laboremus pro patria – „Dirbkime dėl savo tėvynės gerovės“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius