Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas slypi už „Lukoil“ degalines perkančios „Amic Energy“?

„Lukoil“ degalinės Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje tėra antras austrų kompanijos „Amic Energy“ pirkinys. Pirmasis – „Lukoil“ degalinės Ukrainoje. Porą metų tegyvuojanti įmonė yra siejama su „Lukoil“, neretai ypač Ukrainos viešoje erdvėje pavadinama fikcija.
„Lukoil“ T.Masiulio g.
„Lukoil“ T.Masiulio g. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ar yra pagrindo teigti, kad už „Amic Energy“ kyšo tų pačių rusų ausys? Kol kas niekas to neįrodė, bet faktas yra tas, kad jauna ir niekam nežinoma austrų kompanija didelio pasitikėjimo kol kas nekelia, kad ir kiek jos vadovas gintųsi sąsajų su „Lukoil“.

Ukrainiečiai nepatikėjo

Prieš savaitę Ukrainoje organizacija „Сич“, vadovaujama Ukrainos liaudies deputato Igorio Lucenkos, surengė protestą prieš „Amic“ valdomas degalines. Pagrindinis kaltinimas – sąsajos su rusų „Lukoil“ kompanija, kurios sandoris su austrų „Amic“ vadinamas tik fikcija.

I.Lucenkos teigimu, perkantieji degalus „Amic“ tinkle remia terorizmą ir karą. O pastaroji nuolatos stengiasi įrodyti, kad rusams nepriklauso. Tačiau bent jau kol kas nesėkmingai.

„Amic Energy“ nuotr./„Amic Energy“
„Amic Energy“ nuotr./„Amic Energy“

„Amic Ukraine“ vadovas Robertas Nowekas šią savaitę davė interviu leidiniui „Novoje Vremia“. Jam buvo užduotas klausimas, iš kur įmonės akcininkai gavo lėšų tokiam dideliam pirkiniui kaip Ukrainos „Lukoil“ degalinių tinklas (jis kainavo 300 mln. dolerių). Nuo klausimo jis išsisuko, pasakydamas tik tiek, kad neturi jokių ryšių su buvusia degalinių savininke.

Tą jis kartoja nuo pat 2014 metų vasaros, kai buvo pranešta apie „Amic“ ketinimą įsigyti „Lukoil“ degalines Ukrainoje. Tačiau tai nėra visai tiesa.

Dirbo „Lukoil“

„Amic Energy Management“ buvo įkurta 2013 metais. 50 proc. įmonės akcijų priklauso korporacinės teisės specialistui Johannesui Klezlui-Norberui, 40 proc. – investiciniam „Societe General“ bankininkui Manfredui Kunzei, likę 10 proc. – taip pat investicinės bankininkystės specialistui Heinzui Sernetzui iš „Raiffaizen Bank“.

Šios asmenybės didelių abejonių nekelia, tačiau įdomus yra „Amic“ padalinio Ukrainoje vadovas R.Nowekas. Jis net 13 metų dirbo įmonėje „ConocoPhillips”, 7 – tame pačiame „Lukoil“.

Amic nuotr./Robertas Nowekas
Amic nuotr./Robertas Nowekas

Rusų bendrovėje jis dirbo iki pat 2014 rugpjūčio. RBK šaltinis pranešė, kad R.Nowekas pasiėmė neplanuotas dvi savaites atostogų liepą, o mėnesio pabaigoje netikėtai nusprendė palikti „Lukoil“. Gali būti, kad jis ir inicijavo „Lukoil“ ir „Amic“ sandorį.

Jis netgi pasakojo, kad „Lukoil“ jam pasakė po šešių mėnesių jį atleisianti, todėl R.Nowekui prireikė ieškoti naujos darbo vietos ir jis ją rado: „Tokia yra mano santykių su „Lukoil“ istorija.“

Nors apie ketinimą įsigyti 240 degalinių „Amic” paskelbė dar 2014 rugpjūtį, Ukraina leidimą užbaigti sandorį išdavė tik 2015 metų pavasarį. Reikalus pristabdė Ukrainos saugumas, įtarinėjęs „Lukoil“ naftos produktų kontrabanda. Pelnas esą būdavo panaudojamas teroristinei veiklai Luhanske ir Donetske remti.

Tačiau galiausiai pardavimas buvo palaimintas. Tam, kad Lietuvos, Lenkijos ir Latvijos „Lukoil“ priklausančios degalinės galėtų atitekti austrams, taip pat bus reikalingas Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos konkurencijos priežiūros tarnybų sutikimas. Sandorį tikimasi užbaigti antrąjį šių metų ketvirtį.

Ar tikrai jau taip pasisekė?

„Amic Energy Management“ vadovas Günteris Maieris yra sakęs, kad bendrovei su „Lukoil“ tiesiog pasisekė. Mat 2014 metais „Lukoil“ nusprendė parduoti didelį degalinių tinklą Ukrainoje ir ieškojo pirkėjo. „Amic“ buvo dar visai jauna kompanija, niekam nežinoma, nieko nenuveikusi, tačiau į ją esą pavyko pritraukti energetikos sektoriuje jau gerai pažįstamų veidų, pavyzdžiui, ilgametį naftos ir dujų sektoriaus darbuotoją Wolfgangą Ruttenstorferį, rašo „Forbes“.

Amic nuotr./Günteris Maieris
Amic nuotr./Günteris Maieris

„Aš galiu patvirtinti, kad aktyvai, kuriuos mes šiandien perkame, yra perkami tik todėl, kad domina mūsų pagrindinius tris akcininkus“, – G.Maierį cituoja „Forbes“.

Gal ir pasisekė. Tačiau to nepasakytum, žiūrėdamas į kompanijos finansinius rezultatus.

Mažmenine prekyba Ukrainoje „Lukoil“ pradėjo užsiiminėti 1999 metais. Degalinių skaičius svyravo – tai didėjo, tai mažėjo. „Forbes“ duomenimis, per metus degalinėse būdavo parduodama apie pusė milijono tonų naftos produktų, įmonė užėmė apie 7 proc. Ukrainos rinkos.

Kunsultacinės įmonės „A 95” direktoriaus Sergejaus Kujono teigimu, šios degalinės pelno iki šiol neatnešė – pelnas turėjo atsirasti tik 2016 metais.

„Mes šį verslą įsigijome už labai gerą kainą, jis buvo nuvertintas. Dabar mes darome jį pelningu. Aišku, kai kurias degalines teks uždaryti, užkonservuoti tam tikram laikui, kol rinkoje neįvyks pokyčių. Rinka šiuo metu išgyvena ne pačius geriausius laikus”, – leidiniui „Novaja Vremia“ sakė R.Nowekas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius