Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauną į Marijampolę iškeitęs verslininkas: regionuose galimybių yra ne mažiau nei didmiesčiuose

Tris dešimtmečius Kaune gyvenęs verslininkas Andrejus Leskovas šiandien džiaugiasi sprendimu persikelti į Marijampolę. Per pastaruosius kelerius metus jis svariai prisidėjo prie Suvalkijos sostinės suklestėjimo, tapimo šiuolaikiniu miestu.
Andrejus Leskovas
Andrejus Leskovas / Valentino Daubaro nuotr.

Pajuokavimas išaugo į verslą

Andrejus su žmona Daiva ir dukromis Marija bei Ana Marijampolėje gyvena jau daugiau nei penkerius metus. Šeima jaučiasi visiškai pritapusi prie suvalkietiškos aplinkos, o Marijampolę vadina kompaktišku ir puikiu miestu gyventi.

A.Leskovo teigimu, čia yra viskas, ko reikia įvairaus amžiaus žmonėms: gera sveikatos priežiūros sistema, daugybė laisvalaikio ir pramogų vietų, nuostabūs parkai, vandens telkiniai, puikiai sutvarkytos miesto erdvės. Be to, Marijampolėje beveik niekada nebūna automobilių spūsčių, todėl gyvenimas šiame mieste padeda sutaupyti ir nemažai laiko sąnaudų.

„Daug kas atvykęs į Marijampolę nustemba, kai pamato, kad čia – modernus vakarietiškas miestas, niekuo nenusileidžiantis Europos didmiesčiams“, – teigė verslininkas.

Visos išvardintos priežastys neabejotinai prisidėjo prie to, kad Andrejus su šeima ryžtųsi iš Kauno persikelti būtent į Marijampolę. Pirmoji jo pažintis su Suvalkijos sostine įvyko maždaug prieš dešimtmetį. Studijų laikais Andrejus artimai susibičiuliavo su marijampoliečiu Mantu Malinausku. Kai tik vykdavo pas jį į svečius, bičiulis nuolat prašydavo atvežti lauktuvių Kaune gaminamų sušių. Visa tai pasikartojo ne vieną sykį, kol A.Leskovas ėmė klausinėti draugo, kodėl šis vis to prašo.

M.Malinauskas paaiškino, kad Marijampolėje nors ir yra, kur nusipirkti sušių, tačiau juos gamina nespecializuotos maitinimo įstaigos, todėl jų gaminių skonio net negalima lyginti su profesionalių tokio tipo įstaigų produktais. Tai išgirdęs A.Leskovas lyg juokais, lyg rimtai pasiūlė patiems Marijampolėje atidaryti sušių barą. Kurį laiką apie šią idėją tik juokavę vyrai, galiausiai ryžosi ją įgyvendinti.

Andrejus jau tada numanė, kad netrukus Marijampolė ims klestėti, o joje gyvenantys žmonės norės vis daugiau pramogų. Jaunas verslininkas neklydo.

2014 m. balandį duris atvėręs „Miami sushi“ baras labai greitai tapo mėgiamas vietos gyventojų. A.Leskovas prisipažino, kad verslo pradžią įkvėpė ir nuolat besikeičianti bei vis labiau šiuolaikiška tampanti Marijampolės aplinka. Tuo metu čia vyko daug renovacijų, rekonstrukcijų, miestas keitėsi iš pagrindų. Andrejus jau tada numanė, kad netrukus Marijampolė ims klestėti, o joje gyvenantys žmonės norės vis daugiau pramogų. Jaunas verslininkas neklydo.

Pamatė poreikį

Ši kavinė buvo pirmoji lauko kavinė Marijampolėje, atitinkanti klasikinį vakarietiškų šalių modelį – su lauko staliukais tiesiai ant šaligatvio. Ieškodami šiai kavinei tinkamos vietos, Andrejus su partneriu iš pradžių išsinuomojo tik pusę dabartinių patalpų. Po metų A.Leskovo tėtis Vladimiras išsinuomojo likusią pusę ir šiandien tai ne tik sušių baras, bet moderni įvairaus azijietiško maisto kavinė „Miami Wok & Sushi“.

Kai 2018 m. rekonstravus Marijampolės autobusų stotį verslininkui buvo pasiūlyta joje išsinuomoti patalpas, jis pernelyg ilgai nedvejojo. Vyras paskaičiavo, kad per metus į Marijampolę autobusais atvyksta arba iš jos išvyksta daugiau nei 300 tūkst. žmonių, todėl suprato, kad dar vienas sušių baras šioje vietoje turėtų būti ne mažiau populiarus. Ir jis neklydo. 2018 m. įkurtai „Miami stotelei“ šiandien klientų netrūksta. Joje lankosi ne tik kur nors keliaujantys marijampoliečiai, bet ir miesto svečiai.

Sušių verslas davė pradžią kitoms A.Leskovo iniciatyvoms. Viena iš jų – Marijampolėje populiarus baras „Mary J. Pub“. Jaunas verslininkas pasakojo, kad šis projektas gimė visai atsitiktinai.

„Atidarę „Miami sushi“ nebuvome tikri, ar tose patalpose galėsime būti ilgai, nes tarp tuometinių savininkų vyko tam tikri teisminiai ginčai. Bijodami, kad galime likti ant ledo, nusprendėme pamažu ieškoti alternatyvių patalpų. Kaip tik suradome seną apleistą rūsį. Daug bendravome su sušių baro klientais, stengdamiesi išsiaiškinti jų poreikius. Nemažai jų apgailestavo, kad Marijampolėje po vidurnakčio nelabai yra ką veikti. Čia pamatėme dar vieną verslo galimybę, tad minėtame rūsyje su partneriais Mykolu ir Povilu Kaminskais nusprendėme įrengti britiško stiliaus pub‘ą. Iki tol Marijampolėje nieko panašaus dar nebuvo. Pub‘as duris atvėrė 2016 m. gruodžio 31 d. ir labai greitai tapo mėgiamas visos Suvalkijos gyventojų“, – džiaugėsi pašnekovas.

Paradoksalus reiškinys

Per kelis metus A.Leskovas Marijampolėje sukūrė ištisą verslo tinklą. Vyras praėjusių metų vasarą atidarė „Senojo miesto kepyklėlę“, kurioje Suvalkijos sostinės gyventojai gali įsigyti įvairaus skonio bandelių, pyragų ir kitokių panašaus pobūdžio kepinių.

Prieš pat šiuos Naujuosius metus A.Leskovas atidarė dar vieną marijampoliečiams skirtą pramogų įstaigą – gyvos muzikos klubą „Tonas“. Vyras jau seniai Marijampolėje pasigedo vietos, kurioje būtų galima pasiklausyti gyvos muzikos mėgaujantis gėrimais ir užkandžiais. Kai jam buvo pasiūlytos didelės buvusio kazino patalpos, jis pernelyg ilgai nedvejojo. A.Leskovas iš karto suprato, ką jose būtų galima padaryti.

„Norime, kad penktadienio ir šeštadienio vakarais klube grotų gyva muzika, svečiuotųsi įvairūs Lietuvos ir užsienio atlikėjai, grupės. Darbo dienų vakarais planuojame ramesnius renginius: humoristų pasirodymus, seminarus, diskusijas“, – teigė pašnekovas.

Įrenginėdamas visas savo valdomų įstaigų patalpas Andrejus nemažai dėmesio skiria interjerui. Beveik visur dominuoja klasikiniai medžio bei metalo motyvai. A.Leskovo teigimu, tokios detalės gal ir brangesnės, tačiau ilgiau išliekančios, labiau vertinamos klientų.

Jau šiais metais vyras su partneriais planuoja atidaryti dar vieną laisvalaikio ir pramogų erdvę – greta Marijampolės „Poezijos parko“ įsikursiančią kavinę. Anot jo, tai bene geriausia įmanoma vieta tokio tipo įstaigai Suvalkijos sostinėje.

Paklaustas, ar plėsdamas verslą jis nebijo tapti pats sau konkurentu, vyras tikino, kad bent kol kas klientų srautai tik didėja, o jo siūlomos paslaugos žmonėms – nesidubliuoja.

„Iki 2014-ųjų Marijampolėje nebuvo labai daug pramogų erdvių, todėl žmonės dažniausiai pinigus leisdavo kituose miestuose arba apskritai niekur neišeidavo iš namų. Dabar vien pagrindinėje gatvėje be mūsų įstaigų atsirado dar 5-6 maitinimo ir pramogų erdvės, o kur dar kitos Marijampolės vietos?! Kuo daugiau atsiranda laisvalaikio praleidimo galimybių, tuo žmonės dažniau jomis naudojasi. Taip pamažu formuojasi nauja marijampoliečių kultūra. Galbūt nuskambės paradoksaliai, tačiau visiškai neįžvelgiu konkurencijos. Marijampolei labai reikėjo to, kas joje vyksta pastaruoju metu. Čia daugėja užsienio investicijų, miestas nuolat auga. Šiame mieste dabar tikrai yra ne mažiau galimybių, nei šalies didmiesčiuose. Ir ne tik Marijampolėje! Neabejoju, kad panaši situacija yra visuose Lietuvos regionuose“, – kalbėjo A.Leskovas.

Griauna mitus

Kalbėdamas apie marijampoliečių būdą ir įpročius Andrejus neneigė anksčiau galvojęs, kad įvairūs mitai apie suvalkiečių taupumą yra tiesa. Vis dėlto dabar jis gali drąsiai kiekvienam taip mąstančiam paprieštarauti. Verslininko teigimu, Suvalkijoje gyvenantys žmonės niekuo nesiskiria nuo kitų Lietuvos gyventojų.

Pamažu formuojasi nauja marijampoliečių kultūra.

„Jie puikiai žino, ko nori, yra daug keliavę ir matę pasaulio. Esu labai dėkingas Marijampolei ir jos žmonėms, kaip jie mane ir mano šeimą priėmė. Džiaugiuosi sprendimu iš Kauno persikraustyti į šį miestą. Dabar ir pats jaučiuosi Marijampolės dalimi“, – teigė A.Leskovas.

Jis tikino, kad būti verslininku šiais laikais nėra lengva. Visa tai atima daug laiko ir jėgų, o problemos krenta būtent ant vadovo pečių.

„Versle nėra taip, kad penktą valandą vakaro uždarai biuro duris ir ramiai išeini namo. Turėdamas savo verslą privalai juo gyventi 24 valandas per parą. Problemos pačios neišsisprendžia. Jas privalai spręsti kuo greičiau. Jei sugenda koks nors įrenginys, negali delsti nė akimirkos ir privalai ieškoti būdų, kaip jį kuo greičiau sutaisyti. Jei kas nors neatvežė kokios žaliavos, būtina greitai suktis iš padėties. Klientai tokių niuansų nemato, tačiau jų yra tikrai nemažai“, – tikino pašnekovas.

Vyras sakė, jog pradedant verslą svarbiausia – finansai. Net ir labai gera idėja be pradinio kapitalo gali taip ir likti tik idėja. Dėl to jis patarė būsimiems verslininkams gerai viską apgalvoti ir galbūt pagrindinį sumanymą išskaidyti dalimis bei jo siekti mažesniais žingsneliais, kad vėliau netektų nusivilti.

Pats A.Leskovas ateityje nežada apsiriboti vien Marijampole. Jis planuoja savo sušių verslą išplėtoti ir į kitus Lietuvos miestus. Visų pirma – į gimtąjį Kauną. Taip pat vyras ketina ateityje sušių barus atidaryti Birštone, Druskininkuose ir galbūt Alytuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius