Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 08 /19:09

Kaune įsikūrė pirmasis 21 cukraus fabriką valdančios „Nordzucker“ paslaugų centras: papasakojo apie rinką

Iki šiol veikęs laikinai nuomotame biure, spalio 8 d. UAB „Nordzucker Business Services“ oficialiai atidarė savo naują biurą verslo centre „Kauno Dokas“. 21 cukraus fabriką Europoje ir Australijoje valdančiai bendrovei tai – naujas žingsnis. Laikinojoje sostinėje atidarytas centras – pirmasis toks įmonės veiklos istorijoje. Vienas iš bendrovės vadovų 15min atskleidė šios dienos rinkos tendencijas.
Alexanderis Bottas
Alexanderis Bottas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 2 Kaunas Cukrus

„Nordzucker Business Services“ buvo įkurta 2019 m. gegužės mėnesio pabaigoje ir priklauso „Nordzucker“ grupei, kuri yra viena iš pirmaujančių cukraus gamintojų Europoje. Šis paslaugų centras veikia kaip „Nordzucker“ grupės vidaus paslaugų teikėjas, teikiantis administracines paslaugas visai „Nordzucker“ grupei.

Šiuo metu naujai atidarytame centre jau dirba 13 darbuotojų, kurie vykdo iš Danijos, Vokietijos, Švedijos gautas apskaitos procesų užduotis. Planuojama, kad ateityje įmonėje bus įdarbinta daugiau darbuotojų.

„Džiaugiamės galėdami oficialiai atidaryti savo paslaugų centrą viename patraukliausių Kauno biurų. Siekiame pritraukti talentingiausius darbuotojus, suteikdami galimybę naujiems kolegoms dirbti ir augti tarptautinėje įmonėje“, – atidarymo dieną teigė Alexanderas Bottas, „Nordzucker“ vykdantysis finansų direktorius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Alexanderis Bottas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Alexanderis Bottas

Jis pripažino, kad toks paslaugų centras įmonei, veikiančiai septyniose Europos Sąjungos valstybėse ir Australijoje – nauja.

„Idėjos atidaryti tokį centrą kilo 2017 m. pabaigoje, kai nusprendėme optimizuoti administracijos veiklą, sumažinti kaštus. Svarbu buvo pasirinkti paslaugų centro vietą. Kodėl nugalėjo Lietuva? Nes Lietuva įmonei gerai žinoma, – Kėdainiuose veikia fabrikas. Lietuvoje netrūksta savo srities profesionalų, vykdomas bendradarbiavimas su universitetais. Netrūksta reikalingų specialistų, kurie mokėtų reikiamas kalbas, nes įmonė – tarptautinė. Norėčiau pats dirbti čia“, – teigė A.Bottas, pripažinęs, kad cukraus rinka šiuo metu išgyvena nemenkus iššūkius.

Nuo 2017 m. spalio nustojus galioti Europos Sąjungos (ES) cukraus kvotų režimui, ES gamintojai visą pagamintą cukrų gali nevaržomai realizuoti visose Bendrijos šalyse, dėl to atsirado cukraus perteklius rinkoje ir kainos smarkiai sumažėjo.

„Praėjo dveji metai. Sudėtingas laikotarpis vis dar tęsiasi. Jau matome šviesą tunelio gale, bet, jei pažvelgtume į kainodarą, į prognozes – praradimų vis dar bus. Europos rinkoje turime specifinę situaciją dėl sausros. Cukraus kaina dėl to šiek tiek kyla, bet ne tiek, kad matytume juodus skaičius savo finansiniuose dokumentuose. Prireiks daugiau laiko. Prieš metus paruošėme ir pradėjome įgyvendinti naują strategiją. Viena, iš to, ką turėjome pakeisti, – mažinti išlaidas. Turime tikslą per trejus metus visoje įmonių grupėje administracines išlaidas sumažinti 40 mln. eurų“, – 15min duotame interviu kalbėjo A.Bottas.

Pasak jo, įmonė numatė strategiją įsiveržti ir į cukranendrių rinką. Tam šiemet įsigijo 70 proc. Australijos „Mackay“ įmonės kontrolinio akcijų paketo. Likę procentai priklauso augintojams. Įmonei svarbu įtraukti augintojus į verslą. Šiuo strateginiu žingsniu atsivėrė vartai ir į Pietryčių Azijos rinką. Cukrus, pagamintas iš cukranendrių ar cukrinių runkelių, tiesa, savo skoninėmis savybėmis niekuo nesiskiria.

„Mes vis dar pasikliauname cukrumi. Buvome vieni iš didžiausių rinkos žaidėjų, tikimės juo būti ir ateityje. Bet taip pat turime judėti į priekį. Prisiderinti ne tik prie kainos pokyčių, bet ir kintančios įstatyminio reguliavimo, – jokių herbicidų bei pesticidų. Mes vis dar ieškome teisingų sprendimų“, – paaiškino A.Bottas.

Paklaustas, kuo skiriasi Europos ir Australijos cukraus rinka, jis paaiškino, kad Europoje parduodamas jau pagamintas baltasis cukrus, o Australijoje – cukraus žaliava, neapdirbtas cukrus, kuris parduodamas rafinavimo fabrikams. Europoje perdirbami cukriniai runkeliai, Australijoje – cukranendrės, tad ir technologijos skiriasi.

Jis pripažino jaučiantis ir populiarėjančią sveikos gyvensenos tendenciją, kai žmonės savo maisto racione ima vis dažniau atsisakyti cukraus. Pasak pašnekovo, cukrus ateityje turi perspektyvą, nes yra natūralus ingredientas, itin svarbus kepinių industrijai, pridedantis jai kokybės.

„Nordzucker Business Services“ nuo beveik pusšimtį metų veikiančio „Nordzucker“ cukraus fabriko Kėdainiuose yra nutolęs 50 km. Fabrike kasmet pagaminama po 105 tūkst. tonų cukraus. Vienam kilogramui cukraus pagaminti reikia maždaug 7 cukrinių runkelių, tad iš viso perdirbama apie 600 tūkst. tonų cukrinių runkelių. Mažmeninė prekyba sudaro tik 20 proc. pardavimų, pagrindiniai pirkėjai – industrijos atstovai. Konkrečių klientų pavadinimų įmonė neatskleidžia. Gamina „Nordzucker“ ir pašarus.

„Sparčiausiai auganti rinka šiuo metu yra Afrika ir Pietryčių Azija. Dėl augančios populiacijos, gyvenimo kokybės. Cukraus suvartojimas čia sparčiai auga“, – patikino A.Bottas.

Fabrike pluša 256 darbuotojai. Cukrinius runkelius fabrikui tiekia apie 500 ūkininkų. Lietuvos cukraus rinkoje, kaip atskleidė įmonės atstovai, veikia dar vienas konkurentas, labiau tenka konkuruoti su Lenkijoje įsikūrusiais trim didžiaisiais cukraus gamintojais.

21 cukraus fabriką Europoje ir Australijoje valdanti „Nordzucker“ grupė, kurioje darbuojasi 4 tūkst. darbuotojų, yra įsikūrusi Braunšveige Vokietijoje ir yra viena iš pirmaujančių cukraus gamintojų pasaulyje. Įmonės cukrinių runkelių ir cukranendrių cukraus produktų asortimentą sudaro baltasis cukrus, žaliavinis cukrus, specialieji cukraus produktai ir skystas cukrus. Gaminami ir pašarai gyvūnams, melasa, trąšos, biokuras, elektra.

Paklaustas, ar turi įmonės vadovai numatę ir daugiau ateities plėtros planų, A.Bottas patikino, kad ir taip jau nuveikta daug per pastaruosius metus: „Turime tiesiog grįžti į vėžes. Turime išgyventi šioje iššūkių kupinoje aplinkoje. Cukrinių runkelių derlius nuimamas rudenį, tad ir cukraus gamybos procesai pagrinde vyksta rudenį. Praėję du metais derliaus atžvilgiu buvo nekokie. Tikimės, kad šie metai, bent jau Lietuvoje, bus geresni“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius