Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno apygardos teismas atsisakė kelti bankroto bylą statybų bendrovei „Mitnija“

Dėl bankroto bylos iškėlimo į teismą kreipėsi UAB „MAXI logistic“. Pareiškime teigiama, kad koncernui „MG Baltic“ priklausanti UAB „Mitnija“ subrangovui skolinga už atliktus viešbučio „Europa City Aurora Hotel“ Klaipėdoje apdailos darbus. Skola su delspinigiais siekia 400 tūkst. litų. Pareiškėjas nurodo, kad UAB „Mitnija“ turtas kiek mažesnis nei 108 mln. litų, tuo tarpu įsipareigojimų suma sudaro 124 mln. litų.
Statybininko šalmas
Statybininko šalmas / BFL nuotr.

Teismui pateiktame prašyme rašoma, kad statybų milžinės skolos šeštadaliu didesnės nei turtas, todėl yra teisinis pagrindas pradėti bankroto procedūrą. UAB „Mitnija“ vadovas Julius Gendvilis 15min.lt paaiškino, kad turtinis ginčas kilo dėl atliktų darbų kokybės, o kalbas apie bankrotą vadino juokingomis. Pasak jo, šiuo metu bendrovė turi užsakymų už 500 mln. litų ir dirba pelningai. Kauno apygardos teismas, apsvarstęs prašymo aplinkybes, bankroto bylą UAB „Mitnija“ kelti atsisakė.

UAB „Mitnija“ sėkmingai dalyvauja ir laimi didžiausius valstybės rengiamus statybų konkursus. Vos prieš mėnesį „Lietuvos geležinkeliai“ pasirašė dviejų „Rail Baltica“ ruožų ir Marijampolės geležinkelio stoties statybos ir rekonstrukcijos sutartis su AB „Panevėžio keliai“ ir UAB „Kauno tiltai“ bei UAB „Mitnija“ konsorciumu. Bendra užsakymo suma – 550 mln. litų.

Bendrovė imasi ir mažesnių valstybės užsakymų. Metų pradžioje UAB „Mitnija“ vykdė Respublikinės Klaipėdos ligoninės trečiojo korpuso statybos darbus, kurių vertė yra 19,5 mln. litų. Tarp bendrovės klientų yra ir Kauno klinikos. Statybų įmonė dirba su tokiais užsakovais kaip prekybos centrai „Maxima“ ir „Rimi“.
 
Gavo ne visą sumą

UAB „MAXI logistic“ užsakytus darbus baigė šių metų sausio mėnesį, tačiau visos sutartos sumos (762 tūkst. litų) negavo.

UAB „MAXI logistic“ užsakytus darbus baigė šių metų sausio mėnesį, tačiau visos sutartos sumos (762 tūkst. litų) negavo. Ji raštu kreipėsi į „UAB „Mitnija“  prašydama padengti įsiskolinimą. „Atsakovas reikalavimo neįvykdė, be to, įsiskolinimo pareiškėjui nepadengė net iš dalies. Kadangi atsakovas nevykdo savo sutartinių įsipareigojimų, o turimi finansiniai duomenys duoda pagrindo manyti, kad jis yra galimai nemokus, pareiškėjas yra priverstas ginti savo pažeistas teises ir kreiptis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo“, – rašoma pareiškime.

UAB „MAXI logistic“ nuomone, UAB „Mitnija“ gali būti nemoki. Tai patvirtina aplinkybė, kad ši įmonė antrus metus iš eilės dirba nuostolingai. Kreditų biuro „Creditinfo“ duomenimis, 2011 m. vienos didžiausių Lietuvoje statybų bendrovės grynasis nuostolis siekė 2 mln. 373 tūkst. litų. 2012 m. grynasis UAB „Mitnija“ nuostolis sumažėjo iki 2 mln. 235 tūkst. litų.

Pareiškėjo žiniomis, atsakovas nevykdo savo finansinių įsipareigojimų ir kitiems kreditoriams. Be to, pareiškime teigiama, kad vidutinis atsakovo pajėgumo atsiskaityti su atskirais kreditoriais terminas yra labai didelis – net 135 kalendorinės dienos, o žinomas vėlavimo atsiskaityti su kreditoriais koeficientas sudaro 33,7 proc. tikimybės. UAB „Mitnija“ bankroto administratoriumi siūloma paskelbti UAB „Ekvalda“.

Noras pakenkti

UAB „Mitnija“ vadovo J.Gendvilio teigimu, kalbėti apie įmonės bankrotą nėra nė menkiausio pagrindo: „Apie bankrotą nėra net šnekos. Mūsų buvę partneriai darbus padarė su defektais ir laiku jų neištaisė. Kodėl mes turime mokėti? Šiais metais mūsų apyvarta bus 190 mln. litų ir jau dabar dirbame pelningai.“

Julius Gendvilis
Julius Gendvilis/BFL nuotr.


Bendrovei atstovaujanti advokatė Renata Petrylaitė 15min.lt sakė, kad UAB „MAXI logistic“, prašydama iškelti bankroto bylą, elgiasi negarbingai. „Mes nesutinkame su pareikštomis pretenzijomis ir manome, kad tai yra piktnaudžiavimas procesinėmis teisėmis. Dėl to teismo prašome pareiškėjui skirti baudą. Pareiškėjas neturėjo teisės kreiptis dėl bankroto bylos pradėjimo, nes tai nėra skola, o tik turtinis ginčas. 400 tūkst. litų yra pareiškėjo išgalvota suma. Mes ginčijame šią skolą, todėl kreditorius turi teisę skolininką paduoti į teismą bendra tvarka, tačiau ne dėl bankroto“, – paaiškino ji.

Advokatė nurodė, kad šiuo metu už darbus pinigai nėra sumokėti, nes nėra ištaisyti visi trūkumai ir UAB „Mitnija“ nėra suskaičiavusi dėl netesybų patirtų nuostolių.

Pasak teisininkės, teiginiai, kad „Mitnija“ yra nemoki, yra absurdiški. Per pastaruosius dvejus metus bendrovės apyvarta stabiliai augo. „Mes neneigiame, kad krizė skaudžiausiai palietė statybų sektorių, taip pat ir „Mitniją“. Buvo patirta didelių nuostolių. Tačiau pastaraisiais metais padėtis pasikeitė. Iš šių metų finansinės ataskaitos matyti, kad bendrovė dirba pelningai. Ieškovas tyčia neteisingai interpretavo „Mitnijos“ balanso skaičius. Pradelstų įmonės įsipareigojimų yra labai nedidelė dalis. Šiuo momentu pradelsti įsipareigojimai sudaro 1,17 proc. turto vertės“, – nurodė R.Petrylaitė.

Vyksta ir daugiau ginčų

„Ne paslaptis, kad esame didelė įmonė ir dalyvaujame ne vienoje byloje tiek kaip ieškovai, tiek kaip atsakovai“, – sakė advokatė.

Atsikirsdama teismui UAB „Mitnija“ nurodo, kad šiuo metu įmonės gamybos ir pardavimų apimtys padidėjo dvigubai palyginti su praėjusiais metais: „Faktas, kad UAB „Mitnija“ laimėtų viešųjų pirkimų konkursų skaičius auga ir yra vienas didžiausių Lietuvoje tarp statybos srityje dirbančių įmonių, įrodo, kad bendrovė yra patikima. UAB „Mitnija“ neturi pradelstų įsiskolinimų valstybės biudžetui, „Sodrai“ ar įmonės darbuotojams.“

Paklausta, ar tai vienintelis turtinis ginčas, kurį UAB „Mitnija“ sprendžia teisme, R.Petrylaitė nurodė, kad bylų yra ir daugiau. „Ne paslaptis, kad esame didelė įmonė ir dalyvaujame ne vienoje byloje tiek kaip ieškovai, tiek kaip atsakovai“, – sakė advokatė.

Kauno apygardos teismas, susipažinęs su šalių argumentais, penktadienį atsisakė pradėti bankroto bylą UAB „Mitnija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius