-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno Senamiesčio bėdos – skundžia, kad kelią į namus pastojo šiukšlių krūva

Pėstiesiems skirta Vilniaus gatvė Kaune garsėja kavinių gausa – staliukais apstatyta didžioji šios šurmulingos Senamiesčio arterijos dalis. Tačiau vietos gyventojams užkliūva jei ne triukšmas, tai šiukšlės. Skundžiamasi, kad per konteinerius nepavyksta įvažiuoti į kiemą. Verslo atstovai ginasi, kad problema – vienkartinė, ir šnairuoja į konkurentus ar net pačius vietos gyventojus.
Įvažiavimą į kiemus užtvėrė šiukšlių maišai
Įvažiavimą į kiemus užtvėrė šiukšlių maišai / Skaitytojos Ievos nuotr.

Į 15min redakciją kreipėsi Vilniaus gatvės gyventoja Ieva ir papasakojo, kad negalėjo grįžti į namus, nes pravažiavimą per tarpuvartę užstojo šiukšlių konteineriai bei krūva atliekų maišų. Pasak jos, tai kartojasi ne pirmą kartą.

„Ar šios šiukšlių krūvos atitinka higienos bei miesto kraštovaizdžio standartus? Be to, prieš įvažiuodama į namų kiemą, turiu pakelti visus žmones nuo stalų, nes jie sustatyti viduryje gatvės. Taip pat turime atsikasti restoranų šiukšles nuo savo namų vienintelio įvažiavimo“, – skundėsi nuotraukas atsiuntusi Ieva.

Anksčiau, pasak jos, gyventojai namus galėjo pasiekti važiuodami M.Daukšos gatve, tačiau pralaimėjo teismus ir liko su vieninteliu įvažiavimu per arką Vilniaus gatvėje.

„Per tą arką nei greitoji, nei gaisrinė, nei policija neįvažiuoja, – piktinosi kaunietė. – Su restoranais esame gražiai sutarę, kad nedideli konteineriai gali stovėti kiemo viduje, tačiau, kaip matote, gražiuoju susitarti nepavyksta. Daug metų gyvename Senamiestyje ir palaikome šios vietos gyvavimą renginiais, restoranais ir panašiai, tačiau viskam turi būti ribos.“

Skaitytojos Ievos nuotr./Įvažiavimą į kiemus užtvėrė šiukšlių maišai
Skaitytojos Ievos nuotr./Įvažiavimą į kiemus užtvėrė šiukšlių maišai

Konteineriai stovi tik naktį

Name, kuriame gyvena Ieva, veikia keletas kavinių bei restoranų. Štai „PJazz“ restoranų tinklo vadovė Vilma Packevičienė 15min tikino, kad „PJazz“ darbuotojai konteinerių prie įvažiavimo į vidinius kiemus nestato – turi savus tris, kurie dienomis laikomi vidiniame kieme, o baigus darbą pripildomi ir nakčiai išvežami į Vilniaus gatvę, nes tik ten gali privažiuoti šiukšliavėžė.

Taigi konteineriai stovi tik naktį, ryte, juos ištuštinus, jie vėl grąžinami į vidinį kiemą.

„Mūsų restoranas nesiriboja su jūsų skaitytojos minima įvaža. Ten konteinerius stato „Entry“ darbuotojai. Kaip kaimynai jie, galime pasakyti, yra kiek netvarkingi. Ir staliukai ties įvaža yra jų“, – patikino V.Packevičienė ir informavo, kad Ievos skundą restoranas taip pat gavo.

„Lithuania Pub Entry“ vadovas Nerijus Paškevičius 15min tikino, kad Ieva meluoja ir net šmeižia jo verslo vardą – problema neva tikrai nesikartoja, su šiukšlių krūvomis gyventojai galėjo susidurti nebent tik šį savaitgalį ir tai – ne dėl jų darbuotojų kaltės.

„Tai – vienetinis atvejis. Tos šiukšlės – ne mūsų. Barmenai sako, kad „Foxes Grill & Lobster“ viso savaitgalio šiukšles mums sunešė. Tai yra didžiausia problema. Pas mus nėra tokių apyvartų, kad per kartą surinktume tiek šiukšlių. Neįmanoma.

Kadangi gerai sutariame su kaimynais, ypač žmonėmis, gyvenančiais virš mūsų restorano, esame korektiški jų atžvilgiu – iškart puoliau jiems skambinti, klausti, ar susiduria su tokia problema, ar ji kartojasi, nes mes pirmą kartą tai matėme. Atsakė, kad nieko panašaus, mes patys ramiausi esame, nekeliame konfliktų.

Suprantu, kad tai moteriai pikta, jei nepavyksta per šiukšles pravažiuoti, išliejo pyktį, bet tikrai spalvos sutirštintos. Ir gana stipriai. Visiškas mūsų šmeižimas. Bandymas susidoroti, nes iš kitų kaimynų nusiskundimų negirdėjome. Moteris yra neteisi, tai yra emocija ir kvaila emocija“, – tikino N.Paškevičius ir iškėlė kitą darbuotojų išsakytą versiją – kad šiukšlių maišus gali kartais į jų konteinerius sukrauti ir patys vietos gyventojai.

Stalų vieta suderinta

Kalbėdamas apie restorano stalus, išrikiuotus Vilniaus gatvėje, jis stebėjosi, kad gyventoja Ieva negali pravažiuoti, įsukti į įvažą, nes niekam kitam tai neužkliuvo, o ir staliukai išdėlioti centimetrų tikslumu pagal leidimą, iš anksto su savivaldybe suderintą planą. Veikla juk, pasak verslininko, vykdoma pagal įstatymus, nuolat restoranas tikrinamas institucijų.

Skaitytojos Ievos nuotr./Įvažiavimą į kiemus užtvėrė šiukšlių maišai
Skaitytojos Ievos nuotr./Įvažiavimą į kiemus užtvėrė šiukšlių maišai

„Mes net savo sąskaita, kad būtų išlaikyti atstumai, esame pamažinę tą staliukais apstatomą erdvę“, – teigė N.Paškevičius.

Tai – vienetinis atvejis. Tos šiukšlės – ne mūsų.

Vėliau jis perskambinęs papasakojo, klausęs savų darbuotojų, kodėl šie konteinerius paliko naktį prie įvažiavimo į vidinį kiemą, juk yra vietos terasoje. Šie pripažino, kad taip išties nereikėjo daryti.

„Mes visuomet reaguojame į skundus, jei yra kas blogai, negali būti jokio kaimynų ignoravimo, nenorime jokių konfliktų su jais“, – teigė pašnekovas.

„Lithuania Pub Entry“ vadovas pasiūlė susisiekti su kitais vietos gyventojais ir pasiteirauti, ar problemą mato ir jie.

15min kreipėsi ir į „Foxes Grill & Lobster“, tačiau atsakymo nesulaukė.

Gyventojai įpratę padėti maišus

15min pakalbintas gyventojas Andrius atskleidė, kad N.Paškevičius gali būti ir teisus – Senamiestyje neva galioja išskirtinė atliekų surinkimo tvarka.

Vietos gyventojai, pasak jo, įpratę šiukšlių maišus išnešti ir padėti Vilniaus gatvėje – tai legalu. Kasryt pravažiuoja „Kauno švaros“ automobilis ir jas surenka. Susiformavusi tokia praktika neva dėl to, kad tankiai apstatytame Senamiestyje nėra vietų, kur įrengti kiekvienam daugiabučiui po konteinerį. Ir prie daugiabučio, kuriame gyvena Andrius, konteinerio nėra.

„Ne staliukai maišo, o pats mūsų įvažiavimas nėra patogus – itin siauras. Daugelis jo nepastebi ir net nemano, kad pro jį kas gali važinėti. Tad nenustebčiau, jei kažkas primetė ten šiukšlių maišų nepastebėję įvažiavimo. Išpūstas reikalas šiek tiek.

Užstato įvažiavimą, pavyzdžiui, ir dviračiais. O su tais šiukšlių maišais tai čia pirmą kartą tokia istorija. Niekad nėra buvę problemų dėl šiukšlių, nemanau, kad iki šiol kam trukdė“, – patikino Vilniaus gatvės gyventojas Andrius.

Sieks, kad tai nesikartotų

Atliekas vežančios UAB „Kauno švaros“ atstovai taip pat įvertino skaitytojos siųstas nuotraukas. Pasak įmonės viešųjų ryšių specialisto Jono Tumpos, matosi, kad konteineriai į Vilniaus gatvę išstumti ir ištuštinimui palikti vakare.

Pagal Kauno miesto savivaldybės komunalinių atliekų tvarkymo taisykles, atliekų turėtojas privalo konteinerius laikyti savo teritorijoje. Taip pat užtikrinti, kad atliekų surinkimo transporto priemonės netrukdomos privažiuotų prie komunalinių atliekų konteinerių tuo laiku, kada jie turi būti ištuštinami pagal komunalinių atliekų tvarkytojo viešai paskelbtą grafiką.

Nurodytu laiku konteineriai turi būti pastatomi su komunalinių atliekų tvarkytoju suderintose vietose, prie kurių galėtų laisvai privažiuoti šiukšliavežės.

„Žinoma, atliekų turėtojas turi užtikrinti, kad konteineriai būtų pastatyti toje vietoje, kur neužstatytų praėjimo pėstiesiems ir įvažiavimų į kiemus vietiniams gyventojams“, – patikino J.Tumpa.

Pasak jo, konteineriai turi būti neperpildyti, t. y. konteinerių dangčiai turi laisvai užsidaryti, o konteineriai be dangčių turi būti užpildyti tik iki viršutinio konteinerio krašto.

Konteineriai turi būti neperpildyti.

„Jei konteineriai perpildomi daugiau kaip tris kartus iš eilės, mes, kaip atliekų tvarkytojai, turime teisę pareikalauti iš atliekų turėtojo atitinkamai koreguoti sutartį dėl atliekų išvežimo dažnumo arba komunalinių atliekų surinkimo konteinerio pakeitimo į tokio dydžio konteinerį, kuris atitinka realų susidarančių atliekų kiekį“, – paaiškino „Kauno švaros“ atstovas.

Šiuo metu komunalinės atliekos minėtose kavinėse, anot jo, tuštinamos 2–3 kartus per savaitę. Visgi, „Kauno švara“ žada susisiekti su „Entry“, „PJazz“ ir „Foxes Grill & Lobster“ savininkais, jog užtikrintų, kad tokios situacijos (perkrauti konteineriai ir užstatyti įvažiavimai į kiemus) daugiau nesikartotų.

J.Tumpa paneigė mintį, kad Senamiestyje galioja išskirtinė atliekų surinkimo tvarka – tai, ką minėjo gyventojas Andrius, anot jo, tikrai nėra įprasta ir taikoma tik išskirtinais atvejais, kuomet šalia daugiabučio namo nėra fizinės galimybės pasistatyti bendrojo naudojimo konteinerių.

„Juolab, kad šios atliekos tikrai nėra paliekamos bet kurioje Vilniaus gatvės vietoje – jos surenkamos tik iš anksto su „Kauno švara“ suderintoje vietoj, sutartu laiku“, – pabrėžė „Kauno švaros“ atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius