Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno termofikacinė elektrinė kreipėsi į Konkurencijos tarybą dėl elektros rezervo

Verslininko Rimando Stonio netiesiogiai valdoma Kauno termofikacijos elektrine (KTE) Konkurencijos tarybos ir kitų institucijų prašo ištirti, ar Vyriausybės sprendimas didžiausiai šilumos gamintojai šalyje „Lietuvos energijos gamybai“ (LEG) suteikti teisę užtikrinti elektros rezervą atitinka sąžiningos konkurencijos principus.
2003 m. tuometinė Kauno valdžia KTE pardavė Rusijos koncernui „Gazprom“ ir sutartimi įsipareigojo iš elektrinės 15 metų pirkti ne mažiau kaip 80 proc. miestui reikalingos šilumos.
2003 m. tuometinė Kauno valdžia KTE pardavė Rusijos koncernui „Gazprom“ ir sutartimi įsipareigojo iš elektrinės 15 metų pirkti ne mažiau kaip 80 proc. miestui reikalingos šilumos. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tai jau antra įmonė, prašanti tokio tyrimo – jo ketina prašyti ir Vilniaus savivaldybės valdoma bendrovė Vilniaus šilumos tinklai (VŠT), kuri kitais metais perims „Vilniaus energijai“ dabar nuomojamą miesto šilumos ūkį, kurio dalis – trečioji Vilniaus termofikacijos elektrinė – buvo uždaryta nuo sausio.

KTE atstovas Arūnas Armalis BNS informavo, kad bendrovė dėl galimų pažeidimų elektros rinkoje sausio 7 dieną kreipėsi į Konkurencijos tarybą, Energetikos ministeriją, Kainų komisiją, Seimo energetikos komisiją ir Vyriausybę.

„Prašome ištirti, ar priimant sprendimą remti išskirtinai vieną valstybės kontroliuojamą įmonių grupę „Lietuvos energijos gamyba“ ir Lietuvos elektrinę, nebuvo pažeista konkurencinė aplinka ir atsižvelgta į įtaką kainoms vartotojams“, – BNS sakė A.Armalis.

Jo teigimu, KTE įsitikinimu, skiriant lėšas reikalingų rezervinių galių išlaikymui, turėjo būti rengiamas konkursas.

„Lietuvoje esančios kogeneracinės elektrinės, taip pat ir KTE, yra ženkliai efektyvesnės. (Vyriausybės sprendimas – BNS) iškreipė konkurenciją elektros rinkoje, nes efektyviau ir pigiau galinčios dirbti elektrinės buvo eliminuotos ir išimties tvarka lėšos skirtos vienai elektrinei“, – kalbėjo A.Armalis.

Konkurencijos tarybos atstovė Viktorija Urbonavičiūtė BNS patvirtino, kad taryba antradienį gavo KTE prašymą. Anot jos, taryba šiuo metu analizuoja prašymą ir spręs, ar pradėti tyrimą.

Energetikos ministro atstovas Mantas Dubauskas BNS antradienį teigė, kad šiuo metu sprendžiama dėl elektros rezervų aukcionų, kurie būtų rengiami jau 2017 metais.

„Lietuvos energijos“ generalinis direktorius Dalius Misiūnas mano, kad tokie aukcionai ateityje galėtų būti rengiami, tačiau esama rizikos, kad juose galėtų dalyvauti, pavyzdžiui, ir Latvijos „Latvenergo“ – tokiu atveju Lietuvos elektrinės rizikuotų netekti viso rezervo, siekiančio apie 500 megavatų. Pasak jo, taip jau yra buvę praeityje – tuomet aukcionas buvo atšauktas.

M.Dubauskas perspėjo ir dėl kitos rizikos – dabar LEG, kuri iš esmės yra rezervinė, iš galios rezervui skiriamų lėšų padengia pastoviuosius kaštus, kurie nepakistų ir tuo atveju, jei įmonė pasidalintų rezervą su kitomis termofikacinėmis elektrinėmis, todėl LEG išlaikymui tektų ieškoti papildomų lėšų.

Galios rezervas reiškia, kad elektrinė yra pasirengusi bet kuriuo metu, paprašius „Litgrid“, gaminti elektrą. Tai paprastai daroma, jeiLietuvoje atsiranda elektros trūkumas.

Kainų komisijos patvirtintame šių metų viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) biudžete vienintelei LEG rezervui palaikyti skirta 28,522 mln. eurų. Kitos termofikacijos elektrinės iki šiol gaudavo VIAP kvotas, kurios nuo šių metų panaikintos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius