Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 14

„Kautros“ ir Kauno rajono valdžios susitarimai apkarto: po tarnybų dėmesio – nepalanki išvada

Rugpjūčio pabaigoje skambiai pranešta, kad į Kauno rajono gatves išriedėjo naujieji mėlyni „Kautros“ autobusai. Bet pirkimas įgavo kartų prieskonį, kai priežiūros tarnybai užkliuvo tai, kad „Kautra“ ir savivaldybė šalia 38 mln. eurų vertės sutarčių sudarė ir papildomų susitarimų, kurie leidžia kainas indeksuoti kas pusmetį. Po Viešųjų pirkimų tarnybos rekomendacijos savivaldybė žada susitarimus nutraukti, o „Kautra“ – tokį sprendimą skųsti. Ekspertų teigimu, su vienareikšmiškomis išvadomis skubėti nėra pagrindo – svarbią praktiką čia turėtų suformuoti teismai.
Naujieji Kauno rajono autobusai
Naujieji Kauno rajono autobusai / Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Kauno rajone viešojo transporto paslaugas ne vienerius metus teikė keturi vežėjai, tačiau laimėjusi konkursą nuo 2023 m. rugpjūčio 25 d. tuo užsiima vienintelė „Kautra“.

Didelės apimties Kauno rajono savivaldybės paskelbtą pirkimą sudarė keturios dalys, skelbta, kad paslaugos įsigyjamos keliasdešimčiai maršrutų.

„Kautra“ pasiūlymą pateikė 2020 m. birželį ir konkursą laimėjo.

Tiesa, sutartį įmonė dėl konkurento pateikto ieškinio teismams sudarė tik po kelerių metų, jos vertė – 38 mln. eurų (su pridėtinės vertės mokesčiu).

Numatyta, kad šias paslaugas vežėjas teiks 7 metus su galimybe sutartį pratęsti dar 2 metams.

Tačiau abi šalys 2022 m. gruodį pasirašė ir keturis papildomus susitarimus, kuriuose užfiksuotos kelios svarbios aplinkybės. Numatyta, kad kas šešis mėnesius paslaugų kaina galės būti indeksuojama.

„Per laikotarpį nuo pasiūlymo pateikimo iki sutarties vykdymo pradžios atsirado geopolitinių ir pasaulinių veiksnių nulemtų aplinkybių, kurių šalys, besielgdamos protingai ir apdairiai, negalėjo numatyti“, – teigiama susitarime.

Jame išvardyta, kad kainą gali tekti keisti dėl kelių aplinkybių – koronaviruso protrūkio ir pandemijos bei sulėtėjusios ekonomikos, energijos krizės Kinijoje, kuri apribojo gamybos apimtis visame pasaulyje, Rusijos pradėto karo prieš Ukrainą, kuris nulėmė itin didelį energijos kainų augimą, bei prognozes viršijančios infliacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius