Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kavinėje „Mano guru“ jau 10 metų naują gyvenimą pradeda socialiai atskirtieji

Dažnas užsukęs į Vilniaus senamiestyje, Vilniaus gatvėje esantį salotų barą „Mano guru“, nustemba sužinojęs, kad čia skanius pietus galima suderinti su parama idėjai – padėti žmonėms kovoti su priklausomybe ir integruotis į visuomenę.
Redą Sutkuvienę pasveikino Vilniaus meras Artūras Zuokas
Redą Sutkuvienę pasveikino Vilniaus meras Artūras Zuokas / Vilniaus savivaldybės nuotr.
Temos: 1 Vilniaus žinios

„Vieni ateina todėl, kad palaiko mūsų socialinę idėją, o kiti todėl, kad jiems patinka mūsų maistas ir aptarnavimas, – sako veiklos dešimtmetį mininčio salotų baro „Mano guru“ ir jo veiklą organizuojančios VšĮ „Socialiniai paramos projektai“ vadovė Reda Sutkuvienė. – Esame gyvas pavyzdys, kad nuo narkotinių medžiagų priklausomų žmonių socialinė reabilitacija ir darbinė integracija išties veikia. JAV atlikti tyrimai rodo, jog vienas į socialinę reabilitaciją investuotas doleris duoda grąžos 10 dolerių. Lietuvoje tokios statistikos nėra, todėl galime tik įsivaizduoti naudą, gaunamą dėl kiekvieno socialiai atskirto asmens sugrąžinimo iš socialinės atskirties į darbo rinką ir visuomenę“.

Žmonės, sergantys priklausomybėmis, grįžę iš įkalinimo įstaigų ar priklausantys socialinės rizikos šeimoms, po reabilitacijos šiandien kuria šeimas ir dirba reklamos, statybų, restoranų versle ir kitose srityse.

„Mano guru“ – tai 10 metų sėkmingos veiklos, 5 įgyvendinti ar dar vykstantys ES lėšomis finansuojami socialiniai projektai, virš 300 dalyvių, iš kurių 80 procentų sėkmingai integravosi į darbo rinką ir nebepriklauso nuo šalpos mechanizmų. Žmonės, sergantys priklausomybėmis, grįžę iš įkalinimo įstaigų ar priklausantys socialinės rizikos šeimoms, po reabilitacijos šiandien kuria šeimas ir dirba reklamos, statybų, restoranų versle ir kitose srityse.

Prasidėjus projekto veiklai buvo daug skeptiškų nuomonių apie tokio projekto išlikimo galimybes, nes nuo pat pradžių salotų baras propagavo nekaloringą sveiką maistą, neprekiavo alkoholiu, jame, skirtingai, nei tuo metu kitur, buvo draudžiama rūkyti.

Viešoji įstaiga „Socialiniai paramos projektai“ jau 10 metų vykdo nuo narkotikų priklausomų žmonių darbinę reabilitaciją – suteikia naujas darbo galimybes į socialinę atskirtį patekusiems asmenims. Projekto dalyviai įgyja padavėjo, virėjo arba barmeno profesiją. Jie mokosi teorijos ir dalyvauja praktiniuose mokymuose. Čia yra jų pirmoji darbinės praktikos vieta ir pirmasis darbas. Visą projekto laikotarpį dalyvius lydi socialinio darbuotojo ir psichologo pagalba. Projekto dalyviai išeina ne tik su patirtimi, diplomu, bet ir su darbdavio rekomendacija.

„Dalyvavimas projekte man suteikė išsilaisvinimą. Svarbiausia, kad buvau tarp tokių pačių kaip ir aš, nereikėjo meluoti. Mes visi norėjome išbristi iš to liūno, kuriame buvome. Mane priėmė tokį, koks esu. Išmokau darbinių įgūdžių, kurie man leidžia užsidirbti ir išlaikyti savo šeimą“, – pasakojo buvęs projekto dalyvis Raimundas.

Vykdant veiklas, paramos sulaukiama iš Vilniaus miesto savivaldybės, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Europos socialinio fondo. „Mano guru“ iniciatyva yra viena iš nedaugelio tęstinė ir sėkmingai veikianti socialinės ir darbinės reintegracijos programa Lietuvoje, nuolat minima kaip išskirtinė ir sulaukianti vietinių bei tarptautinių apdovanojimų.

Vienu metu „Mano guru“ kavinėje mokosi ir dirba 8-15 programos dalyvių. Dalyvavimo projekte laikotarpis – šeši mėnesiai. Projekto metu dalyviai įgauna socialinių ir darbinių įgūdžių, darbo patirties ir darbdavio rekomendaciją. Daugiau kaip 80 proc. reintegracijos projektų dalyvių įsidarbina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius