Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kėdainių LEZ atidarytas pluoštinių kanapių perdirbimo fabrikas

Penktadienį Kėdainių laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) oficialiai atidarytas kanapių perdirbimo fabrikas „Natūralus pluoštas“. Įmonei žaliavą tiekia Lietuvos ūkininkai.
Nauja gamykla
Nauja gamykla

Į šiais metais Kėdainių LEZ baigtą statyti pluoštinių kanapių perdirbimo fabriką „Natūralus pluoštas“ investuota 8,2 mln. eurų. Gamybos produkcija – kanapių pluoštas, spaliai ir granulės.

Fabrikas pradėjo veikti šių metų sausį, oficialiai atidarytas penktadienį, o iki metų pabaigos turėtų pradėti veikti visu pajėgumu.

„Numatytu laiku pastatyta ir išbandyta gamykla jau pradėjo gaminti produkciją, tačiau tai – tik pirmasis mūsų veiklos etapas. Toliau investuojame į fabriko plėtrą ir naują technologinę įrangą, skirtą specialiam kanapių pluošto apdirbimui. Pasaulinei tekstilės pramonei planuojame pasiūlyti aukščiausios kokybės kanapių pluoštą ir siekiame palaipsniui didinti jo gamybos apimtis“, – sakė „Natūralus pluoštas“ generalinis direktorius Raimondas Petreikis.

 „Natūralus pluoštas“ fabriko atidarymas/ Įmonės nuotr.
„Natūralus pluoštas“ fabriko atidarymas/ Įmonės nuotr.

Šiuo metu gamykla pajėgi perdirbti 30 tūkst. tonų kanapių stiebelių per metus, iš kurių galima pagaminti 10 tūkst. tonų kanapių pluošto. Išplėtus fabriko pajėgumus, šį rodiklį ketinama auginti iki 20 tūkst. tonų kanapių pluošto per metus.

„Icor“ įmonių grupei priklausančio fabriko plotas siekia 5 tūkst. kv. metrų, sandėlių apie 2 tūkst. kv. metrų, o visa įmonės teritorija užima apie 2,5 hektaro. Šiuo metu įmonėje dirba 12 darbuotojų, tačiau ateityje planuojama sukurti 30 darbo vietų.

Produkciją naudoja Lietuvoje, tačiau nemažai jos eksportuoja

Įmonėje gaminamai produkcijai – kanapių pluoštui, spaliams ir granulėms žaliavą tiekią Lietuvos žemdirbiai.

Pavyzdžiui, iš kanapių spalių gaminamas kraikas gyvūnams, namų statyboje naudojami ekologiški sienų blokeliai, izoliacinės medžiagos. Pirmuosius spalius, 60 tonų, įmonė „Natūralus pluoštas“ pardavė Lietuvoje ir Lenkijoje – ekologiškų namų statybai.

Dalis produkcijos naudojama Lietuvoje, tačiau nemaža dalis yra eksportuojama.

„Pusę spalių esame išvežę į Lenkiją, Latviją. Bet ji puikiai naudojama ir Lietuvoje. Dėl pluošto – didžioji dalis eksportuojama (...) Savo produkcijos pavyzdžių esame išsiuntę į svarbiausias pasaulio rinkas, daugiau nei 100 potencialių pirkėjų, kurių tolimiausias – Kinijoje. Geros žinios mus jau pasiekė iš JAV ir Kinijos, čia laukiama bandomosios partijos tolesniam bendradarbiavimui“, – kalbėjo R. Petreikis.

Pluoštinė kanapė nereikli

„Natūralaus pluošto“ partnerės įmonės „Canaba“ generalinis direktorius Ernestas Maumevičius žurnalistams pasakojo, kad pluoštinės kanapės nėra reiklios.

„Pluoštinė kanapė gerai auga. Atspari aplinkai ir įvairiems kenkėjams, todėl reikalauja mažai pasėlių priežiūros“, – sakė jis.

 „Natūralus pluoštas“ fabriko atidarymas/ Įmonės nuotr.
„Natūralus pluoštas“ fabriko atidarymas/ Įmonės nuotr.

Jam antrino ir R. Petreikis.

„Pluoštinės kanapės yra universali žemės ūkio kultūra, kuri ne tik tausoja dirvožemį ir aplinką, nustelbia piktžoles, bet ir ypač tinka sėjomainai. Gera naujiena ūkininkaujantiems ekologiškai – Europos Komisija šiuo metu svarsto įtraukti pluoštines kanapes į remiamai žalinimo programai tinkamų augalų sąrašą“, – teigė R. Petreikis.

E.Maumevičius taip pat pasakojo apie išvestą pirmąją lietuvišką pluoštinių kanapių veislę „Austa SK“.

„Šiuo metu tęsiame tyrimus, orientuotus į augalų derlingumo ir pluoštingumo gerinimą, pluošto kokybės didinimą“, – kalbėjo jis.

Lietuvoje pluoštinių kanapių auginimas oficialiai įteisintas nuo 2014 m. sausio 1 d.

Kanapių pluoštas naudojamas ir BWM automobiliuose

Po spaudos konferencijos buvo surengta ekskursija po fabriką. „Natūralus pluoštas“ generalinis direktorius pasakojo, kad visų pirma iš ūkių atvežti kanapių stiebelių ryšuliai (vienas toks sveria apie 400–500 kg) laikomi žaliavų sandėlyje.

 „Natūralus pluoštas“ fabriko atidarymas/ Įmonės nuotr.
„Natūralus pluoštas“ fabriko atidarymas/ Įmonės nuotr.

Vėliau jie apdorojami mechaniškai – ryšuliai išardomi, naudojant specialias technologijas nuo džiovinto pluoštinės kanapės stiebo atskiriami spaliai ir išskiriamas vertingas pluoštas. Galiausiai atskiras pluoštas sušukuojamas, oro pagalba supresuojamas ir supakuotas į 250 kg ryšulius išvežamas į sandėlį.

 „Natūralus pluoštas“ fabriko atidarymas/ Įmonės nuotr.
„Natūralus pluoštas“ fabriko atidarymas/ Įmonės nuotr.

Kadangi kanapių pluoštas yra tvirtas, turi šilumos izoliacinių, garsą ir drėgmę sugeriančių savybių, naudojamas statybose, iš jo gaminamas popierius. Taip pat kanapių pluošto galima rasti ir automobiliuose.

„Šitas pluoštas naudojamas automobilių pramonėje. BWM automobiliuose keletas kilogramų kanapių pluošto tikrai yra. Iš jo gaminamos stogo detalės, bagažinės detalės. (...) Šis pluoštas tvirtas, atsparus, ypatingai dilimui“, – teigė įmonės generalinis direktorius.

 „Natūralus pluoštas“ fabriko atidarymas. Kanapių pluoštas/ Įmonės nuotr.
„Natūralus pluoštas“ fabriko atidarymas. Kanapių pluoštas/ Įmonės nuotr.

Pasak R.Petreikio, šiame fabrike visos žaliavos yra sunaudojamos, kitaip tariant, gamyba yra beatliekinė, todėl nuo kanapių stiebų atskirti spaliai niekur neišmetami.

„Lietuviai tikrai domisi ir jau dabar tikrai žinau, kad gamina ekologiškus blokelius namų statybai. Taip pat spaliai yra svarbus produktas veislinei žirgininkystei – tai yra puikus kraikas. Pats spalis sugeria maždaug 4 kartus savo tūrio ar vandens“, – sakė jis.

 „Natūralus pluoštas“ fabriko atidarymas/ Įmonės nuotr.
„Natūralus pluoštas“ fabriko atidarymas/ Įmonės nuotr.

Kanapių granulės taip pat galima panaudoti. Tarkime, šilyti namus ar vietoj įprasto kraiko naminiams gyvūnams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius