-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keturios verslo plėtros strategijos

Jeigu jūs esate atsakingas už tam tikrą verslo struktūrą, privalote pasirūpinti, kad verslo vienetas klestėtų. Yra daug būdų plėstis. Tarkim, galima sukurti visiškai naują rinką. Arba galima konkuruoti egzistuojančioje rinkoje bei bandyti atsiriekti dalį susiformavusios rinkos, kitaip tariant, atimti maistą iš konkurentų.
Klesti šešėlinis verslas.
Verslas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 2 Ekonomika Litas

Tačiau siūlau įsitikinti, kad konkurentams bus sunku adaptuoti jūsų taikomas taktikas. Kad ir kaip ten būtų, aš suskaičiavau keturias pagrindines plėtros strategijas, kurias gali taikyti bendrovė. Vargu ar kelių bei daugiau strategijų taikymas iš karto duos teigiamą rezultatą. Būtina pasirinkti vieną kelią.

Atsigriebkite didesnę sukuriamos vertės pajamų dalį

Jeigu sukūrėte produktą ar paslaugą, kuris sukuria didelę pridėtinę vertė jūsų vartotojams, nepabijokite pakelti kainos (tas ypač taikytina „verslas-verslui“ segmente). Kuo tą pridėtinę vertę konkurentams sunkiau sukurti (adaptuoti praktiką), tuo didesnę įtaką turėsite savo rinkoje.

Geras šios strategijos pavyzdys yra ASSIA bendrovė. Įkurta buvusio Stenfordo profesoriaus, ši bendrovė matuoja jūsų interneto tiekėjo ryšio pralaidumą. Jeigu tam tikra informacija, tarkim, filmas jums siunčiasi per ilgai, ASSIA programinė įranga automatiškai pridės papildomo duomenų srauto, kad jums nereikėtų ieškotis naujo tiekėjo.

Kitaip tariant, ASSIA gelbėja interneto tiekėjus (plačiajuosčio interneto – DSL) „pavaduodami“ juos, kai pastarieji susiduria su techniniais nesklandumais. Tokiu būdu interneto tiekėjas apsaugomas nuo potencialaus klientų ir pajamų praradimo. ASSIA pakėlė paslaugų kainą – JAV interneto tiekėjai (90 proc. rinkos dalis) neturėjo iš ko rinktis.

Suteikite klientams tokią pačią vertę už mažesnę kainą

Vienas populiariausių būdų bendrovei perimti rinkos dalį iš stambių konkurentų yra sukurti produktą, kuris duoda klientams lygiai tokią pačią vertę, tik mažesne kaina. Strategijos neįmanoma įgyvendinti be efektyvios kaštų struktūros bei gebėjimo trumpalaikėje perspektyvoje patirti nuostolį.

Johnas Osheris yra verslininkas, kuris įkūrė nedidelių baterijų gamybos verslą. Pardavęs šį verslą, jis 1999-iais metais investavo 1,5 mln. dolerių į „Dr. John Spinbrush“ bendrovę, kurią 2001-iais metais už 475 mln. dolerių pardavė „Procter & Gamble“ koncernui.

Bendrovė „Dr. John Spinbrush“ pagamino 5 dolerius kainuojantį elektrinį dantų šepetėlį, kuris naudoja tas pačias nedideles baterijas. Tuo tarpu konkurenčių gaminami elektroninių šepetėlių modeliai kainuoja 80 dolerių. „Procter & Gamble“ bandė pagaminti analogišką produktą „Osher“, tačiau nepavykus nusprendė įsigyti pačią bendrovę.

Sukurkite produktą, palengvinantį klientams gyvenimą

Jeigu norite perimti rinkos dalį konkurentų sąskaita – suraskite klientus, kuriems sudėtinga naudotis jau esamais produktais ir supaprastinkite tą produktą. Jei naujasis produktas taupo klientų laiką ir pinigus, padidinkite produkto kainą ir jis išpopuliarės neįtikėtinai sparčiu greičiu.

Pagalvokite apie duomenų apdorojimo bendrovę „Xsigo“, kurią programinės įrangos milžinė „Oracle“ įsigijo šių metų rugpjūtį. „Xsigo“ atėmė didžiulę rinkos dalį iš „Cisco Systems“ ir sugebėjo augti 100 proc. keletą metų iš eilės. Kas lėmė tokį spartų augimą? Tai, kad klientams tapo paprasčiau apdoroti duomenis tinkle, t.y. talpinti ir išgauti juos.

Šis produktas užkariavo 80 proc. duomenų apdorojimo tinkluose rinkos dalies. Klientų kompiuterių infrastruktūros darbas pagerėjo 50-60 proc. Pavyzdžiui, „Salesforce.com“ sumokėjo 200 tūkst. dolerių už produktą, ko pasekoje sutaupė daugiau nei 1 mln. dolerių kapitalinių sąnaudų ir begalę laiko.

Padėkite klientams atlikto savo darbą greičiau

Samdomi darbuotojai šiais laikais turėtų būti laimingi turėdami darbus, kadangi dalį ankstesnių veiklų nudirba kompiuteriai ir kiti sudėtingi aparatai. Natūralu, kad verslui yra svarbi ne tik proceso kokybė, bet ir laikas, per kurį tam tikras procesas įgyvendinamas. Jeigu sutaupysite klientams laiko, jie atsidėkos didelėmis pinigų sumomis.

Geras pavyzdys yra „Appcelerator“, kuris, anot jo kūrėjo Jeffo Haynie „leidžia programuotojams ir verslui sukurti ir išleisti į rinką mobiliąsias aplikacijas 70 proc. greičiau“. Naudojantis šiuo produktu jau yra sukurta per 40 tūkst. mobiliųjų aplikacijų, bendrovė turi 200 darbuotojų ir pritraukė 50 mln. dolerių investicijų.

Šaltinis: Verslo edukacijos portalo „Inc.“ straipsnis „Keturios sumanios plėtros strategijos“ (angl. „4 Smart Growth Strategies“)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius