-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija nurodė technologijų milžinėms atskleisti informaciją apie naudojamus algoritmus

Kinijos institucijoms sustiprinus technologijų sektoriaus kontrolę, šalies milžinės, įskaitant „Alibaba“, „Tencent“ ir „ByteDance“, žengė beprecedentį žingsnį, pateikdamos išsamią informaciją apie kai kuriuose jų produktuose naudojamus algoritmus.
Technologijos
Technologijos / 123RF.com nuotr.

Šalies interneto priežiūros institucijos penktadienį paskelbė 30 algoritmų, kuriuos įmonės naudoja rinkdamos informaciją apie vartotojus bei reklamuodamos savo turinį ar paslaugas, sąrašą.

Technologijų įmonių naudojami algoritmai yra griežtai saugomi visame pasaulyje, tačiau kovo mėnesį Kinija paskelbė taisykles, įpareigojančias įmones juos atskleisti, didėjant susirūpinimui dėl piktnaudžiavimo vartotojų duomenimis.

Pekinas pastaraisiais metais ėmėsi didelio masto technologijų sektoriaus suvaržymų.

Kovo mėnesį paskelbtose taisyklėse reikalaujama, kad įmonės neužsiimtų veikla, kuri gali kelti grėsmę nacionaliniam saugumui, socialiniam stabilumui arba skatinti pernelyg didelę įtrauktį, pažymėjo Honkongo universiteto teisės docentė Angela Zhang.

„Reikalaujama, kad šie paslaugų teikėjai reguliariai atliktų saviįvertinimą, kad užtikrintų atitiktį reikalavimams, ir pateiktų informaciją atitinkamai institucijai“, – teigė ji naujienų agentūrai AFP.

Naujosios taisyklės taikomos tokioms rinkos veikėjoms kaip „Twitter“ analogui Kinijoje „Weibo“, maisto pristatymo platformai „Meituan“, „ByteDance“ trumpų vaizdo įrašų programėlei „Douyin“.

Teigiama, kad taisyklės taikomos vietos paslaugų teikėjams, o tai reiškia, kad tarptautinė platforma „TikTok“, veikianti už Kinijos ribų, neturėtų būti priversta dalytis informacija.

Penktadienį Kinijos kibernetinės erdvės administracijos paskelbtame sąraše trumpai aprašoma, kaip veikia algoritmai ir kokiems produktams jie naudojami.

Pavyzdžiui, populiarioje „Alibaba“ elektroninės prekybos platformoje „Taobao“ naudojamas algoritmas, kuris rekomenduoja produktus pagal naudotojų naršymo ir paieškos istoriją, tuo metu „TikTok“ programėlė Kinijoje „Douyin“ teikia rekomendacijas pagal tokius veiksnius, kaip laikas, kurį vartotojas naudoja turinį.

Taisyklėse taip pat nurodyta, kad paslaugų teikėjai negali naudoti algoritmų, skatinančių priklausomybę nuo socialinių tinklų tarp nepilnamečių, ar nustatyti sandorių kainų pagal vartotojų įpročius.

Pažeidėjai gali būti įspėjami, jiems gali būti skirtos baudos arba kitos nuobaudos.

Kol kas nėra žinoma, kiek technologijų įmonių atskleidė savo informaciją reguliavimo institucijoms.

„Šiuo metu neatrodo, kad Kinijos reguliuotojos šioms technologijų įmonėms iškėlė aiškius reikalavimus pakeisti jų algoritmus. Greičiausiai reguliavimo institucijos renka informaciją“, – mano A.Zhang.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius