-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 05 /14:50

Kinijoje už kyšininkavimą myriop nuteistas buvęs bankininkas

Vienos didžiausių Kinijos valstybės kontroliuojamų turto valdymo bendrovių buvęs pirmininkas antradienį buvo nuteistas myriop už iš viso 260 mln. JAV dolerių (210 mln. eurų) kyšių reikalavimą ar ėmimą, korupciją ir dvipatystę.
Lai Xiaominas teismo metu
Lai Xiaominas teismo metu / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kinija Kyšis

Tiandzino teismas nutarė, kad Lai Xiaominas piktnaudžiavo savo padėtimi mėgindamas išgauti didelę sumą.

Pasak teisėjų, „labai piktybiškus ketinimus“ turėjusio nuteistojo paimti kyšiai „buvo itin dideli, o aplinkybės buvo ypač sunkios“.

Buvęs Komunistų partijos narys Lai Xiaomingas praėjusių metų sausį išsamiai pripažino savo kaltę valstybinio transliuotojo CCTV eteryje. Parodytame reportaže matyti, kaip pranešama, šiam buvusiam bankininkui priklausantis Pekine esantis butas, kur buvo rasta seifų ir spintelių su šūsnimis grynųjų.

58-erių Lai Xiaomingas, buvęs bendrovės „China Huarong Asset Management Co“ vadovas, taip pat buvo pripažintas kaltu dėl dvipatystės, nes būdamas susituokęs „ilgus laikotarpius gyveno kaip vyras ir žmona“ su kita moterimi ir susilaukė šiuose santykiuose vaikų.

Lai Xiaomingas, kuriam byla buvo iškelta 2018 metų balandį, 2009–2018 metų laikotarpiu taip pat pasisavino daugiau kaip 25 mln. juanių (3,2 mln. eurų) viešųjų lėšų.

Pripažindamas savo kaltę Lai Xiaomingas pareiškė CCTV: „Neišleidau nė skatiko, tiesiog juos ten laikiau... Neišdrįsau leisti [pinigų].“

CCTV taip pat parodė prabangius automobilius ir aukso luitus, kuriuos, televizijos duomenimis, Lai Xiaomingas paėmė kaip kyšius.

Remiantis Tiandzino teismo nuosprendžiu, iš Lai Xiaomingo bus konfiskuotas visas asmeninis turtas, taip pat bus atimtos jo politinės teisės.

Kritiku teigimu, prezidento Xi Jinpingo iniciatyva pradėta plataus masto kovos su korupcija kampanija taip pat pasitelkiama kaip būdas susidoroti su valstybės vadovo ir Komunistų partijos lyderių oponentais.

CCTV dažnai rodo interviu su įtariamaisiais, pripažįstančiais padarius nusikaltimų, prieš jiems pasirodant teisme. Advokatai ir žmogaus teisių organizacijos jau ilgą laiką smerkia tokią praktiką kaip prievarta išgautus prisipažinimus.

Kinijoje korupcijos bylose dažnai skiriamos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės ir atidėtos mirties bausmės, po dvejų metų pakeičiamos kalėjimo iki gyvos galvos bausmėmis, tačiau pastaraisiais metais mirties bausmės be galimybės jas atidėti yra retos.

Tokios bausmės automatiškai apskundžiamos Kinijos aukščiausios instancijos teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius