Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos planai aukštųjų technologijų srityje kelia nerimą Europai

Pekino planai dėl milžiniškų subsidijų siekiant aukštųjų technologių srityje sukurti didžiules nacionaliniais čempionais vadinamas kompanijas kelia nerimą europiečiams, nes tai dar labiau apribotų galimybes Kinijos rinkoje veikti užsienio įmonėms ir padidintų trintį su užsienio prekybos partneriais, antradienį perspėjo Europos lobistų grupę.
Drakonas Šanchajuje
Drakonas Šanchajuje

Europos Sąjungos prekybos rūmų ataskaitoje nurodoma, kad Kinijos planai dešimčiai sektorių skirti šimtų milijardų JAV dolerių vertės subsidijų ir užsienio technologijų perdavimas yra „itin problematiškas“, ir ragina Kiniją nustoti kištis į rinką.

„Mes matome, kad Kinijos rinkos žaidėjai įžengia į pasaulinę rinką. Tačiau mes vis dar stovime prie Didžiosios kinų sienos“, – žurnalistams sakė Europos Sąjungos prekybos rūmų prezidentas Joergas Wuttke.

Jis kalbėjo prieš Pekinui paskelbiant ataskaitą dėl gamybos planų iki 2025 metų, apie kuriuos pirmą kartą prabilta dar 2015 metais.

ES ataskaitoje nurodoma, kad subsidijos tokiems pramonės sektoriams, kaip nauja energija varomų automobilių gamyba, informacinės technologijos ir robotika, jau „sukūrė problemų tiek pačios Kinijos ekonomikai, tiek ir Europos verslui“.

„Mes manome, kad Kinijai būtų daug geriau, jeigu ji ne tik išsirinktų laimėtojus ir spręstų, kąs ką daro ateityje. Mūsų rekomendacija būtų nesikišti ir leisti pačiai rinkai išrinkti laimėtojus“, – sakė J.Wuttke.

Jo teigimu, Europos elektromobilių gamintojų susiduria „su milžinišku spaudimu perduoti technologijas kinams mainais į trumpalaikę rinkos prieigą“, o informacinių technologijų kompanijos stebi, kaip traukiasi jų rinka.

Kinijos planas siekti nepriklausomumo „kelia itin didelį nerimą ir rodo, kad Kinijos vykdoma politika ir toliau blogins konkurencinę aplinką, kas bus naudinga vietos kompanijoms“.

Šiuo metu Kinija užima 84-ąją vietą po Saudo Arabijos ir Ukrainos Pasaulio banko sudaromame verslo sąlygų indekse „Doing Business“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius