Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos alaus fabriko virsmas: 10 mln. eurų investicijos sukurs „rokenrolo“ erdvę

Klaipėdos miestas jau seniai negirdėjo tiek liaupsių, kiek jų aidėjo penktadienio popietę nuo buvusios „Švyturio“ alaus daryklos stogo. Ir nors dalis šio komplekso veikia ir jį žino alaus mėgėjai, didžiulės erdvės plytėjo tuščios ir laukė investuotojų. Jų sulaukta. Ten, kur kadaise buvo verdamas alus, dabar 15 tūkstančių kv. metrų patalpose įsikurs bendradarbystės ir biurų erdvės. Projekto vystytojas „Techfabrikas“ į projektą ketina investuoti 10 mln. eurų.
Daryklos plėtros vizualizacijos.
Daryklos plėtros vizualizacijos. / Bendrovės nuotr.

Tūkstančius kvadratinių metrų užimantis plotas bus pradėtas rekonstruoti jau šį rudenį, o pirmųjų bendradarbystės erdvėmis besinaudojančių nuomininkų bus laukiama kitų metų pabaigoje. Čia, kaip žadama, bus viskas, ko reikia darbui ir poilsiui – biurų erdvės, renginių salės, gyvenamosios patalpos, erdvės bendruomenei ir skaniam maistui, sporto veiklos ir lofto patalpos.

Projekto vystytojas „Techfabrikas“ jau turi patirties sostinėje ir Druskininkuose. Panašias bendradarbystės erdvės prižiūri „Techzity“. Jie imsis operatoriaus paslaugų ir Klaipėdoje. Tiesa, šio objekto dydis bus bene įspūdingiausias.

Bendrovės nuotr. /Daryklos plėtros vizualizacijos.
Bendrovės nuotr. /Daryklos plėtros vizualizacijos.

Sandorio neatskleidžia

Už kiek iš „Švyturio“ alaus daryklos buvo perpirkta dalis komplekso, nė viena pusė neatskleidė, tačiau „Techzity“ vadovas Darius Žakaitis neslėpė, jog investicijos į projektą sieks per 10 mln. Eurų.

Jo teigimu, bendrovė mato Klaipėdos potencialą ir nusprendė plėstis už sostinės ribų.

„Turime fantastinį palaikymą iš miesto. Subūrėme architektus, Vilniaus, Kauno, geriausios architektų komandos, kad idėjos taptų kūnu. Turime palaikymą iš ugdymo ir edukacijos institucijų Klaipėdoje. Didžiausia vertė ir didžiausias trūkumas – talentų trūkumas“, – kalbėjo D.Žakaitis.

Jis teigė, jog bendradarbystės erdvė bus pasiūlyta tiek vietiniams, tiek pakeisti darbo aplinką norintiems įmonių atstovams ar vienaragiams.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Darius Žakaitis pristato naują projektą Klaipėdoje.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Darius Žakaitis pristato naują projektą Klaipėdoje.

„Srautą stengsimės subalansuoti, ir atsivežti, ir vietiniams pasiūlyti. Turi būti sveikas miksas, tai geriausiai veikia. Kai labai lokalu – neįdomu. Juk geriausi restoranai – kur ir vietinių yra, ir turistų, mes už sveiką miksą“, – šypsojosi D.Žakaitis.

Klaipėdoje jau veikia kelios bendradarbystės erdvės, tokios kaip „Lighthouse“ ar „Kultūros fabrikas“. D.Žakaitis įsitikinęs, jog nauja erdvė bus pastiprinimas, o tokiame plote bus galima sukurti tikrą rokenrolą.

Liaupsino Klaipėdą

Vienintelio Lietuvos vienaragio „Vinted“, neseniai pritraukusio rekordinę 250 mln. investiciją ir pasiekusio 3,5 mlrd. eurų vertę, vykdomasis direktorius Mantas Mikuckas drąsiai rėžė, jog objektyviai žiūrint, Klaipėda pagal gyvenimo kokybės vertinimą yra geriausias miestas Lietuvoje.

„Tendencija labai aiški technologijų sektoriuje – žmonės turi darbus, kurie beprotiškai įdomūs, tuo pačiu labai sudėtingi, reikia daug protinių pastangų, bet leidžia atsirišti nuo fizinės lokacijos. Covid parodė, kad organizacijos grįžta į nuotolinį darbo būdą. Atsiranda kita dimensija – kur gyventi, jei galiu dirbti iš bet kur? Kriterijai pasidaro kiti. Klaipėdai šiuose kriterijuose nėra lygių. Bet su Klaipėda problema, kurią Darius ir komanda ėmėsi spręsti, jei nori pradėti dirbti, kur gali dirbti? Vietos nebuvo. Kai kalbiesi, kad būtų faina leisti daugiau laiko pajūry, girdi, kad iš viešbučio kambario nepatogu, „Airbnb“ irgi. Čia yra lūžio taškas, sukūrimas bazinės infrastruktūros“, – kalbėjo M.Mikuckas.

Jis teigė pats pasiūlysiantis savo komandai galimybę dirbti iš pajūrio, esą tai būsiąs dar vienas saldainiukas personalui, ir linkėjo, kad Klaipėda taptų numeris vienas šioje srityje.

Covid parodė, kad organizacijos grįžta į nuotolinį darbo būdą. Atsiranda kita dimensija – kur gyventi, jei galiu dirbti iš bet kur? Kriterijai pasidaro kiti. Klaipėdai šiuose kriterijuose nėra lygių.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Mantas Mikuckas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Mantas Mikuckas

„Tas Vilniaus burbulas yra pavojingas ir nėra sveikas visai Lietuvai. Turime koncentracijos situaciją kažkur ir vakuumą kitur. Nuotolinio darbo situacija ir atsiradimas darbo vietų decentralizuoja problemą. Matau unikalią galimybę visai Lietuvai. Nereikia keltis į Vilnių ar Kauną, kad dirbtum programuotoju. Gali gauti gerą darbą ir likti čia“, – kalbėjo „Vinted“ vadovas.

Ar Klaipėda turi jūrą?

„Kilo Health“ sumanytojas Tadas Burgaila yra kilęs iš Klaipėdos, tad neslėpė, jog ši žinia apie naują bendradarbystės erdvę jam trigubai smagesnė.

„Klaipėda – numeris vienas Lietuvoje, absoliučiai. Pastaruosius metus vis rečiau atvažiuodavau. Yra tokia situacija: vakar važiavau į Klaipėdą, skambinu draugams, juk karštas savaitgalis ir visi važiuoja į Palangą, Preilą, Nidą. Sakau, su kuo man susitikti? Mes turim absoliučiai geriausią į infrastruktūrą, visi turėtų būti čia, su taksi važiuot į Palangą ir čia vėl grįžt, čia turi būti hubas. Tai yra lūžio taškas“, – sakė T.Burgaila.
Jis neslepia sulaukiantis klausimų, ar Klaipėdoje yra jūra, tai yra, ar įmanoma iki jos nueiti mieste, kur matyti tik uostas.

„Nežino, kad čia nuostabūs paplūdimiai. Čia visų mūsų darbas, suremti pečius ir komunikuoti žinutę. Kada žmonės ims pirkti antrą būstą ir čia leisti vasarą, atvažiuos visi kiti. Mes kaip įmonė leisim dirbti iš Klaipėdos, pasiimsim vietų šiam pastate. Kartu pavarykim šitam mieste“, – linkėjo verslininkas.

D.Rimeikos nuotr./Tadas Burgaila
D.Rimeikos nuotr./Tadas Burgaila

Lietuvių sukurtas duomenų analizės ir ataskaitų kūrimo startuolis „Whatagraph“ gimė būtent Klaipėdoje, o vienas jos įkūrėjų – Justinas Malinauskas. Vyras pasakojo esantis šiaulietis, gyvenęs ir studijavęs Klaipėdoje. Pradėjus verslą kooperavosi su Henriku Urbonu, kuris taip pat sukūrė startuolį. Taip dar prieš septynerius metus gimė pirmoji savotiška bendradarbystės erdvė, buvusiame prekybos centre „Saturnas“, kuris dabar virto gyvenamuoju namu. Jis džiaugėsi, jog po tiek metų Klaipėdoje užgims dar viena kokybiška bendradarbystės erdvė.

Linkėjo užsikurti ir nesustoti

„Verslo angelus“ atstovavęs Justinas Pašys linkėjo, kad su šiuo projektu Klaipėda užsikurtų iš naujo ir nebesustotų.

„Svarbu angelams, kad kuriasi infrastruktūra. Tai tikrai ambicingas projektas, 15 000 kv. m. – tai daug. Komanda stipri, ne vieną projektą įvykdžiusi Vilniuje ir Druskininkuose. Svarbu angelams, kad būtų kur kurtis, dirbti, ši auditorija talpins 500-600 žmonių. Važiuodamas į Klaipėdą peržiūrėjau, kad „LitBan“ turi 138 narius, tarp jų 2-3 klaipėdiečiai. Siūlome jungtis ir investuoti į startuolius“, – ragino J.Pašys.

Klaipėda ID agentūros atstovas Virgilijus Pajavis pernai po ilgo gyvenimo sostinėje atvyko į Klaipėdą ir dabar dirba su investicijų pritraukimu į miestą. Jis dėkojo investuotojams, kad net ir COVID-19 laikais jie įžiūrėjo galimybes ir miesto potencialą.

Miesto meras Vytautas Grubliauskas teigė, jog klaipėdiečiams buvusio alaus fabriko vieta tokia sakrali, o tai, kas čia kuriama - ypatingai reikšminga.

„Kas bebūtų šioje vietoje – pasmerktas sėkmei. Belieka sėkmę nutverti ir pakinkyti, kad atlieptų visų lūkesčius. Investuotojams linkiu įsisąmoninti, kad pasirinkimas teisingas. Nepasirinkti Klaipėdos būtų didelė klaida. Jūs tos bėdos išvengėte“, – šypsojosi miesto vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius