Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos jūrų uosto direkcijos dividendai valstybei – beveik 22 mln. eurų

Nepaisant geopolitinės situacijos bei laikmečio padiktuotų iššūkių, Klaipėdos jūrų uostas išlieka svarbia Lietuvos ekonomikos ašimi. VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija už praėjusius metus į valstybės biudžetą sumokėjo 21,7 mln. eurų siekiančią pelno įmoką, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Klaipėdos jūrų uostas
Klaipėdos jūrų uostas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Klaipėdos jūrų uostas buvo ir yra svarbus valstybės ekonomikai. Uosto direkcija už praėjusius metus įnešė stabilų įnašą į valstybės biudžetą – 70 procentų įmonės paskirstytino pelno“, – sako Algis Latakas, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius.

Susisiekimo ministro įsakymu Uosto direkcijos pelno įmoka sudaro 70 proc. paskirstytinojo įmonės pelno. Beje, Uosto direkcija nėra išlaikoma biudžeto lėšomis.

Uosto direkcija 2021 m. uždirbo 36,3 mln. Eur pelno prieš apmokestinimą – tai yra 2,67 proc. daugiau nei 2020 m., kai pelnas prieš apmokestinimą siekė 35,4 mln. Eur. Pernai įmonės pajamos buvo kaip ir 2020 m. – jos siekė 66,1 mln. Eur.

„Šiandieną dedame maksimalias pastangas siekdami pritraukti naujas rinkas, aktyviai dirbame dėl vėjo elektrinių surinkimo ar sandėliavimo veiklos uoste. Mūsų veiklos prioritetas išlieka vystyti ir plėtoti rinkos poreikius atitinkančią uosto infrastruktūrą, orientuotą į uosto pralaidumo ir laivybos saugumo didinimą. Nepaisant tam tikrų krovinių netekčių, turime nesustoti ir vystyti uostą taip, kad jis išliktų patrauklus ir konkurencingas“, – pabrėžia A.Latakas.

Į infrastruktūros vystymą, kitus projektus pernai įmonė investavo 47,5 mln. Eur, tai yra panašiai, kaip ir užpernai – vos 2,2 proc. mažiau nei 2020 m., kai investicijos siekė 48,5 mln. Eur. 2021 m. daugiausiai lėšų skirta krantinių statybai ir rekonstrukcijai, akvatorijos gilinimo darbams bei geležinkelio kelių statybai ir rekonstrukcijai. Pernai iš viso pastatyta naujų ir rekonstruota 975 m krantinių ir 1 307 m privažiuojamųjų geležinkelio kelių. Didžioji dalis investicijų finansuota Uosto direkcijos nuosavomis ir ES lėšomis, nedidelę dalį sudarė paskolos lėšos.

Įmonės strateginiame veiklos plane numatyta per ketverių metų laikotarpį į uosto vystymą investuoti 350 mln. eurų. Daugiau nei pusę suplanuotų investicinių lėšų numatoma skirti bendro naudojimo uosto prieigos infrastruktūrai plėtoti, apie trečdalį – krantinių rekonstrukcijai bei geležinkelio kelių plėtrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius