Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Klaipėdos LEZ investuotojų sumokėti mokesčiai pernai viršijo 100 mln.eurų

Daugiau kaip 40-ies Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančių investuotojų sumokėti GPM, PVM ir Sodros mokesčiai praėjusiais metais sudarė 107,3 mln. Eur ir pasiekė visų laikų rekordą. Tokia suma prilygtų bent šešių naujų mokyklų statybų biudžetui. Didžiausią istorijoje reikšmę – daugiau kaip 500 mln. Eur – pernai pasiekė ir LEZ įmonių prekių bei paslaugų pirkimai Lietuvoje.
Klaipėdos LEZ teritorija
Klaipėdos LEZ teritorija / Bendrovės nuotr.

Pernai prasidėjęs karas, taip pat energetikos, žaliavų ir infliacijos krizės bei metų antroje pusėje ryškėti pradėję recesijos ženklai iškreipė pagrindinius Klaipėdos LEZ investuotojų rodiklius.

Nors 1,76 mlrd. Eur siekusi bendra kompanijų apyvarta ir 780 mln. Eur sudaręs eksportas taip pat yra visų laikų rekordai, jiems didelės įtakos turėjo stipriai išaugusios žaliavų kainos, susijusios su kelių stambiausių investuotojų produktų kainodara. Nevertinant šių įmonių, likusi Klaipėdos LEZ verslo bendruomenė per visus praėjusius metus pademonstravo nuosaikų augimą, tačiau daugelis verslų susidūrė su prastėjančiomis vartotojų nuotaikomis antroje metų pusėje.

Eimantas Kiudulas
Eimantas Kiudulas

Vis dėlto kiti Klaipėdos LEZ įmonių rezultatai toliau rodo tvirtą ir net sudėtingomis aplinkybėmis augantį indėlį į regiono ir visos šalies ekonomiką. LEZ investuotojų prekių ir paslaugų pirkimai Lietuvoje pernai sudarė 505 mln. Eur arba net 84 proc. daugiau nei 2021 m. Maždaug trečdalis šio skaičiaus tenka biodyzelino gamintojai UAB „Mestilla“, superkančiai rapsus ir kitą žaliavą iš Lietuvos ūkininkų.

Visų laikų rekordą pernai pasiekė ir Klaipėdos LEZ verslo bendruomenės sumokėtų mokesčių suma – 107,3 mln. Eur PVM, GPM ir Sodros mokesčių buvo 42 proc. daugiau nei 2021 m.

Palyginimui, per praėjusius metus LEZ investuotojai gavo 8,2 mln. Eur valstybės pagalbos, tad ji vien mokesčių pavidalu per metus atsipirko keliolika kartų.

Esami ir nauji investuotojai Klaipėdos LEZ pernai iš viso įgyvendino 45,8 mln. Eur vertės investicinių projektų. Daugiausiai į plėtrą investavo naujos REHAU ir „Finegri“ gamyklos, o esamus pajėgumus ir infrastruktūrą labiausiai plėtė „Retal Baltic Films“, „Neo Group“, „Orion Global PET“, „Pack Klaipėda“, „Lavango Engineering“, „Glassbel Baltic“, „Mestilla“ ir kitos įmonės.

Darbo vietų skaičius Klaipėdos LEZ investuotojų įmonėse pernai išaugo nuo 2300 iki 2800, o visoje LEZ teritorijoje pernai dirbo apie 5000 darbuotojų.

Pasak Klaipėdos LEZ vadovo Eimanto Kiudulo, teritorijos įmonės sudėtingu laikotarpiu ne tik pademonstravo atsparumą, bet ir didino savo indėlį į valstybės ekonomiką.

„Apie stambias naujas investicijas kalbėti kol kas sudėtinga, o ir šių metų pradžia verslui nelengva, tačiau aktyviai ruošiamės laukiamam atsigavimui. Stabiliai per visus ekonominius ciklus veikianti verslo bendruomenė bus vienu iš faktorių, dėl kurio galėsime greičiau įsibėgėti rinkoms atsigaunant. Džiugu, kad LEZ investuotojai vien mokesčių pavidalu pernai sukūrė sumą, kurios pakaktų šešioms naujoms mokykloms arba trims Klaipėdos Baltijos pr. žiedo rekonstrukcijoms“, – komentuoja E.Kiudulas.

Nuo veiklos pradžios 2002 m., Lietuvos ir užsienio kapitalo įmonės Klaipėdos LEZ yra įgyvendinusios arba suplanavusios 778 mln. Eur investicijų. Nuo 2011 m. Klaipėdos LEZ investuotojai iš viso sumokėjo 591 mln. Eur mokesčių, kai gauta valstybės pagalba per šį laikotarpį sudarė 61,3 mln. Eur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius