Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 03 16 /14:48

Klaipėdos šansas išgarsėti – daugiau nei milijono metų amžiaus geoterminis vanduo

Trys milijonai turistų – toks skaičius žmonių kasmet plūsteli į Islandiją pasimėgauti karštais, geoterminiais vandenimis, trykštančiais iš žemės gelmių. Tokie vandenys kunkuliuoja ir Klaipėdos pašonėje. Praėjusią savaitę bendrovė „Geoterma“ pagaliau gavo leidimą šį vandenį naudoti sveikatinimo tikslams, iki šiol jame pliuškenosi tik unguriai.
Žydroji lagūna
Žydroji lagūna Islandijoje, kurioje žmonės maudosi geoterminiuose vandenyse. / Martyno Ragausko nuotr.

Prieš gerą mėnesį Klaipėdos centre buvo galima išvysti neįprastą vaizdą – kubilą rusvos spalvos vandens ir tris vyrus, lipančius į garuojantį vandenį. Vanduo į kubilą buvo atgabentas iš Klaipėdos Laisvosios ekonominės zonos (LEZ) esančio geoterminio vandens gręžinio, rasto jau daugiau kaip prieš 20 metų.

Naudingų medžiagų prisotintas vanduo išgaunamas iš kilometro gylio ir yra 38 laipsnių šilumos. Įmonė „Geoterma“ turi Europos atitinkamų institucijų dokumentus, jog jis tinkamas naudoti sveikatinimo procedūroms. Kadangi Lietuvoje tokių gręžinių vienas kitas, įstatyminė bazė nebuvo sureguliuota ir palanki tokio vandens naudojimui.

Jurgitos Andriejauskaitės nuotr./Geoterminio vandens kubile susėdo žinomi klaipėdiečiai
Jurgitos Andriejauskaitės nuotr./Geoterminio vandens kubile susėdo žinomi klaipėdiečiai

Tokio karšto vandens iš palyginti nedidelio gylio Lietuvoje niekam nepavyko išgauti, jis yra arba vėsesnis, arba gerokai gilesniuose kloduose.

„Pasirašėme sutartį su Geologijos tarnyba. Tai nuoseklaus ir ilgo darbo vienas iš rezultatų, – sakė „Geoterma“ vadovas Sigitas Petrauskas, tikindamas, jog surengta akcija Klaipėdos centre tik iš dalies prisidėjo prie šios džiugios naujienos. – Visos aplinkybės turi mažesnės ar didesnės įtakos, bet vien tik dėl to, tikrai ne.“

Sveikatinimo tikslams bendrovė kasdien gali parduoti iki 100 kub. metrų vandens.

Jūs įsivaizduojate, kiek tai vandens? Jei dabar išpumpuojame per valandą po 200 kubų, 100 yra pakankamai daug per dieną, – džiaugėsi S.Petrauskas.

„Jūs įsivaizduojate, kiek tai vandens? Jei dabar išpumpuojame per valandą po 200 kubų, 100 yra pakankamai daug per dieną, – džiaugėsi S.Petrauskas, pasakodamas, jog žmonės domisi gydomųjų savybių turinčiu vandeniu. – Atvažiuokite, įmerksite ir koją, ir ranką. Atvažiuoja žmonės, niekada netrukdėm. Pasakydavome, kad neturi visų sertifikatų. Beveik prieš metus buvo išduotas sertifikatas, kad tinkamas gydymui, o dabar ir leidimas, kad gręžinį leidžiama naudoti būtent balneologijos, gydymo tikslams, viskas galutinai įteisinta.“

Pasak jo, vandenį bendrovė galėjo parduoti ir iki šiol, tačiau ne visi dokumentai buvo iki galo sutvarkyti, tad sveikatinimui jo naudoti nebuvo galima. Šiame vandenyje pliuškenasi tarp Klaipėdos ir Palangos viename ūkyje auginami unguriai. Anksčiau įmonė pirkdavo druską, o dabar gėlą vandenį skiedžia su šiuo, iš žemės gelmių išgaunamu vandeniu.

„Geoterma“ ruošia geoterminio vandens panaudojimo projektą kartu su Jūrų muziejumi, kuriam taip pat reikalingas sūrus vanduo. 

Pasiūlys procedūrų?

Viliamasi, kad po kurio laiko šio vandens procedūros bus pasiūlytos ir Vakarų Lietuvos ligoninėse bei sanatorijose, SPA centruose.

„Oficialiai gydymo įstaigos to vandens nenaudojo, nors apie jį viskas žinoma, visi tyrimai padaryti. Tai gydymas, turi būti paruoštos receptūros, kaip naudoti vandenį – vienai ligai vienokios temperatūros, turi būti atskiestas, kitam visiškai kitaip. Bet kuriam gydymo atvejui, ar sveikatinimo procedūrai turi būti parinktos technologijos, kaip vandenį naudoti, kad gydytis tam tikras ligas“, – kalbėjo S.Petrauskas, kurio nuomone, jau po kurio laiko ligoninėse bus galima teirautis dėl geoterminio vandens procedūrų.

Didžiulis turtas

Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto dekano, profesoriaus Artūro Razbadausko teigimu, šie vandenys – didžiulis turtas, kuriuos Vakarų Lietuva gali panaudoti garsindama savo vardą.

Į Islandiją kasmet keliauja apie trys milijonai turistų, kad pasimaudytų „Mėlynosios lagūnos“ versmėse. Čia tie patys geoterminiai vandenys. Dabar jau reikia verslo atstovų, kurie išplėtotų šias paslaugas, – kalbėjo profesorius.

„Šio, ties Klaipėda esančio geoterminio gręžinio, vanduo antras pagal senumą pasaulyje po Saudo Arabijos“, – pasakojo profesorius. Šio geoterminio vandens druskingumas sudaro 9 proc. arba 95 g druskos litre vandens, kai tuo metu Baltijos jūros vandenyje druskos tėra keli gramai litre.

„Geotermos“ tyrimų duomenimis, vandens amžius – 1 mln. 300 tūkstančių metų.

„Į Islandiją kasmet keliauja apie trys milijonai turistų, kad pasimaudytų „Žydrosios lagūnos“ versmėse. Čia tie patys geoterminiai vandenys. Dabar jau reikia verslo atstovų, kurie išplėtotų šias paslaugas“, – kalbėjo profesorius, parengęs ne vieną mokslinį straipsnį apie šį geoterminį vandenį.

2014 metais Klaipėdoje vykdyti tyrimai, kurių tikslas buvo įvertinti geoterminio vandens poveikį žmonių sveikatai bei jo saugumą. Rezultatai parodė, kad geoterminis vanduo yra ne tik saugus, bet ir turi didelį poveikį gerinant sveikatos būklę: tiriamiesiems sumažėjo kraujo spaudimas, širdies susitraukimų ir kvėpavimo dažnis, skausmo intensyvumas, odos temperatūra, pagerėjo stuburo ir sąnarių judrumas, bendra savijauta, nuotaika ir pažintinės funkcijos. Plačiau apie tyrimo rezultatus aprašoma pasauliniuose mokslo žurnaluose.

Anot A.Razbadausko, ši informacija sulaukė didelio dėmesio. Šiuo metu profesorius vieši Vokietijoje, kur kolegos taip pat domisi geoterminiais vandenimis. Kovo pabaigoje jis ketina bendrauti su Kuršių nerijos valdininkais, mat čia taip pat yra užplombuotas geoterminio vandens gręžinys, kuris galėtų būti panaudotas teikiant paslaugas turistams.

Domisi verslas

Sergu ta idėja, daug kas kreipiasi į mane, bandau propaguot, kad Klaipėdos savivaldybė ar privatus verslas įgyvendintų tokį projektą, – kalbėjo S.Gentvilas.

Geoterminio vandens kubile mirkęs Klaipėdos tarybos narys Simonas Gentvilas 15min teigė degantis idėja uostamiestyje įgyvendinti projektą „Klaipėda – mineralinių vandenų miestas“.

„Sergu ta idėja, daug kas kreipiasi į mane, bandau propaguot, kad Klaipėdos savivaldybė ar privatus verslas įgyvendintų tokį projektą“, – kalbėjo S.Gentvilas, po akcijos miesto centre sulaukiantis ir verslininkų skambučių.

Pasak politiko, verslas ėmė domėtis ir skaičiuoti, kiek kainuotų įgyvendinti tokį projektą.

„Dar ne tas metas, kai galėčiau kažką įvardinti, tačiau žmonės pradėjo planuoti, kad gali tokį vandenį atgabenti, prileisti, skaičiuoja, kiek reikėtų investuoti. Pats vanduo yra dezinfekuojantis, nereikia jokių „chlorkių“, apdirbimo, jis tinkamas maudymuisi“, – kalbėjo S.Gentvilas.

Vieni galimų investuotojų svarsto teikti geoterminio vandens sveikatinimo paslaugas Statybininkų prospekte, atokiau nuo miesto centro. Pietiniuose miesto rajonuose, pasak politiko, „absoliučiai“ trūksta traukos objektų, nes ten driekiasi tik prekybos centrai.

„Aš visiškai pozityviai žvelgiu į šią idėją. Anksčiau ar vėliau atsiras žmonių, kurie investuos. Kaip aš šneku, kad „Klaipėda – mineralinių vandenų kurortas“ – tai faktas, po šito leidimo gavimo sanatorijos, ligoninės, aš beveik garantuotas, pradės vežti tą vandenį“, – sakė S.Gentvilas.

Planai perspektyvoje

Klaipėdos LEZ generalinis direktorius Eimantas Kiudulas 15min neslėpė, jog 3-7 metų perspektyvoje turima viziją „Geotermos“ vandenį panaudoti čia pat LEZ teritorijoje, tiesa, planams įgyvendinti reikalingas investuotojas.

„Mes patys neturime konkrečių planų, tačiau mūsų teritoriją perplanuojame ir turime viziją, kad tai būtų ne tik fabrikų, logistikos centrų vieta, bet ir paslaugų blokas, viešbučių ir panašiai. Vienas iš projektų mūsų vizijoje – panaudoti geoterminį vandenį, jei atsirastų toks investuotojas, nes lokacija šalia „Geotermos“ būtų patogiausia. Šiuo metu konkrečių planų neturime, bet 3-7 metų vizijoje tokių yra. Nesame šios srities specialistai, reikia susirasti partnerį, kuris norėtų investuoti“, – kalbėjo E.Kiudulas.

Geoterminio vandens procedūros

Šiuo metu geoterminio vandens procedūras teikia neseniai netoli Palangos duris atvėręs „Atostogų parkas“. Anot sveikatinimo specialistės Eglės Preikšaitytės, kas žino apie šiuos vandenis, jų ieško.

„Šį savaitgalį Klaipėdoje vyks paroda „Sveikata 2016”, mes dalyvausime, esame pasirengę sveikatinimo programas, į kurias įtrauktas geoterminis vanduo, jas pristatysime, bus paskaitos, pasakojama, kuo jis būtų naudingas“, – sakė specialistė.

Šiuo metu komplekso svečiams siūloma 20 minučių pamirkti geoterminiame vandenyje ir tiek pat laiko pailsinti kūną po maudynių, mat druskų ir mineralų prisotintas kūnas atsipalaiduoja.

Vandenį į baseiną „Atostogų parkas“ veža iš gręžinio, maudynės jame kainuoja 30 eurų.

„Vanduo šiaip yra rusvos spalvos, bet mes jį išvalome ir jis yra skaidrus, karštas, aukštos mineralizacijos. Jis pilnai išlaiko žmogaus kūną, galima plūduriuoti – atsiguli ant vandens ir guli“, – pasakojo E.Preikšaitytė.

„Atostogų parko“ iniciatyva 2015 metais kartu su gydytoja Lolita Rapoliene bei prof. Alvydu Juocevičiumi VUL Santariškių klinikų Reabilitacijos, fizinės ir sporto medicinos centro vadovu, atlikto geoterminio vandens tyrimo metu, kuriame dalyvavo 100 žmonių, buvo nustatyta, kad net ir viena 15-20 min. geoterminio vandens procedūra patikimai gerina bendrą savijautą, mažina skausmą ir širdies susitraukimų dažnį. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius